Planlegging av Vintertur 

Hvitkledde vidder, høye fjell dekket med snø, skitur i kvistede løyper eller hyttekos når vinterstormen herjer utenfor. Ønsker du å oppleve det norske vinterfjellet på egenhånd, men har spørsmål? Svarene under kan muligens hjelpe deg til å nå vinterdrømmen din i fjellet!  

Når kan jeg jeg dra på skitur i fjellet?

Sesongen i vinterfjellet begynner som regel i midten av februar. Da er mat-, ved- og gasslagrene på selv- og ubetjente hytter fylt opp. De betjente hyttene åpner rundt denne tiden og løypene i tilknytting til de betjente hyttene merkes.

Ved å søke opp hyttas navn på ut.no finner du oversikt over åpningstider. 


Når er hyttene åpne? 

Informasjon om åpningstidene på en hytte ligger på ut.no eller på den betjente hytta sin egen hjemmeside. 

Av betjente hytter er stort sett alle åpne i påsken, i vinterferien holder Svukuriset (Femundsmarka), Gjendesheim og Fondsbu (Jotunheimen) åpent.

Hvordan betaler jeg på hyttene?  

På selv- og ubetjente hytter fyller du ut en betalingsblankett uansett om du velger å betale med en app (Vipps eller Hyttebetaling) eller om du vil ha faktura. Ta med deg din kopi av betalingsskjema slik at du har informasjon om hva du skal betale. 

Betaling med Vipps: har ikke hytta mobildekning må du legge inn betaling når du kommer i område med dekning. Velg «Kjøp og Betal», legg inn Vipps-nummer du finner på hytta eller søk opp hytte ved å skrive f.eks. «DNT Kjeldebu». Så legger du inn det du skal betale for.  

Betaling med Hyttebetaling: viktig å laste ned appen før turen. Du kan legge inn betaling også hvis det ikke er dekning og da vil du få påminnelse at det er en betaling som venter når du kommer til et område med dekning.  

På betjente hytter kan du betale med kort eller kontant, de fleste bestyrere foretrekker kortbetaling.  

Må jeg booke hytta? 

På de selvbetjente og ubetjente hyttene til DNT Oslo og Omegn i fjellet er det ikke mulig å reservere plass. Her gjelder første mann til mølla og å ta hensyn til hverandre. Er dere en gruppe på 10 personer eller flere, ber vi deg kontakte oss på e-post: info@dntoslo.no.  

På de betjente hyttene kan man forhåndsbestille plass, men du er også velkommen uten reservasjon. Alle som kommer, skal få en plass å sove. De betjente hyttene kan du booke selv online eller ved ta kontakt med hytta/hyttene direkte. 

Hvorfor stenger mange selvbetjeningshytter 15. oktober - 15. februar?

DNT Oslo og Omegns hytter i Jotunheimen, Breheimen, Skarvheimen, Femundsmarka og Hardangervidda holder stengt hver senhøst og tidlig vinter. Mange av hyttene ligger innenfor verneområder der vi er pålagt å ta hensyn til viltforvaltning og fauna, for eks. villrein.

Sikkerhetsaspektet er en annen viktig faktor. Mange av våre hytter ligger høyt til fjells i områder som er vær- og skredutsatte tidlig på vinteren, da snømengdene kan være store og komme fort. Sent på høsten/tidlig vinter er dagene korte og værforholdene ustabile. Da kan man forvente at gjester oppholder seg mye innendørs, noe som fører til stort forbruk av ved.

Det er utfordrende å frakte ved, gass og proviant tidlig i vinterperioden når kjøreforholdene ofte er vanskelige. Dette utgjør også en sikkerhetsrisiko for hyttetilsyn og blir veldig dyrt.

I tillegg kreves det løyve for varetransport i nasjonalparker, noe som ikke blir gitt i perioder med ferdselsrestriksjoner.

Våre leieforhold av hytter vil også i enkelte tilfeller regulere åpningstid ved at noen har klausul om stenging i eksempelvis reinsjakt, sauesanking og elgjakt.

Kan jeg bruke hytta når den er stengt?

Nei, hyttene skal ikke brukes når de er stengt. De er da ikke tilgjengelige for vanlig bruk. Det skiftes ikke lås på hytter som DNT Oslo og Omegn driver på helårsbasis. Dette med bakgrunn i at alle hytter skal kunne fungere som et nødlosji dersom folk i fjellet trenger husly.

Følgende hytter drives ikke på helårsbasis: Ellefsplass, Knausen og Sæter. Her skiftes lås og vi har ingen tilgang utenom åpningstid. Stordalsbu stenges i villreinjakta. Stølsdalen og Stølsmaradalen snør ned om vinteren og er dermed ikke tilgjengelige.

Hvor kan jeg lære om sikkerhet i vinterfjellet?

Du kan lese om sikkerhet i vinterfjellet på DNT.no

Er det snøskredfare?

Snøskredvarsel kan man finne på Varsom.no. Se også fjellvettreglene

Når kvistes det i fjellet? 

Det meste blir kvistet til påske, noe før. Noen av kvistene blir stående til de faller pga snøsmelting eller spist av rein. Noen kvisteruter blir tatt ned umiddelbart etter at påsken er over. Av og til er det forhold i fjellet som gjør at kvisteruta blir endret sammenlignet med det som er tegnet i kartet, eller utsatt noen dager.

Når kommer kvistekartet?

Kvistekartet og datoer for kvisting skal være klare rundt årskiftet.

Er kvistede løyper merket på kartet?

Sjekk kartet du har før du legger ut på tur i vinterfjellet. Den oppdaterte informasjonen til kvisteløypene skal til enhver tid være på ut.no (det gjelder ikke små endringer som varierer noe fra år til år). Turkartserien har ofte både sommerløyper og vinterløyper. Topo 3000 og Norgesserien har ikke vintermerking.

Er kvistede skiløyper preparert? 

Nei, kvistede løyper prepareres ikke, med noen få unntak.  

Et eksempel er Trolløypa fra Rondane til Lillehammer, som er preparert deler av vinteren. Merk at det ikke er DNT som merker eller prepper denne ruta. 

Hvordan kan jeg reise kollektivt til fjells? 

Bruk gjerne en-tur.no for å finne transport.

Ta Bergensbanen til Finse, Haugastøl eller Hallingskeid. Med utgangspunkt på disse stedene kan du oppleve Hardangervidda, Hallingskarvet og Skarvheimen. Du kan også ta toget til Hjerkinn for turer i Rondane eller til Kongsvold for turer i Dovrefjella.

Ta buss til Tyin og beltebil videre til Fondsbu eller buss til Haukeliseter (Stavanger turistforening) for turer både nordover og sørover.

​​​​​​​Hva pakker jeg i sekken?

Vinterfjellet stiller høye krav så du må være forberedt på det meste. Skal man gå fra hytte-til-hytte over flere dager anbefaler vi å bruke fjellski med stålkant og fjellskistøvler og sikkerhetsutstyr som sovepose, vindsekk, liggeunderlag og snøspade. Dette redder liv hvert år.  

Ta en titt på denne fine pakkelisten.

Kan jeg krysse islagte innsjøer? 

Ja, hvis det er kvistet skal det være trygt, men det er ingen garantier. Se isvarsel på Varsom.no.  

Hvilke forhold er det i fjellet nå? 

Sjekk føremeldinger for ditt fjellområde. Har du spørsmål knyttet til snøforhold/føreforhold utenfor sesong har vi ikke utegående reportere og således lite informasjon å komme med. 

Du kan også sjekke senorge.no for snøinformasjon og varsom.no for skredfare.