Hvor mange turer vil du gå eller sykle i høst?

Garantert vellykket om du tar med hengekøye på turen. Her ved Wentzelhytta i Asker.
Garantert vellykket om du tar med hengekøye på turen. Her ved Wentzelhytta i Asker. Foto: Cecilie Bergskås

Her får du gode tips til turer i hele den fantastiske Marka vår og ved sjøen! Til fots eller på sykkel. Velg deg en, eller flere. Dra alene hvis du ønsker å nyte stillheten, ta med barna eller andre hvis du vil ha noen å dele turen med. Kanskje velger du deg en ny tur hver uke fremover? Uansett: God tur!

Strøkne sykkelforhold gjennom Nansenparken.
Strøkne sykkelforhold gjennom Nansenparken. Foto: Øyvind Wold

Ved sjøen

Forneburunden - familievennlig sykkeltur

En svært lettsyklet og familievennlig runde i store, åpne grøntområder og parker, med flere fine steder å raste – for ikke å snakke om en av Oslo-områdets flotteste badeplasser, ytterst ved Storøyodden. Det er flere serveringssteder, gallerier og museer i området. 

Tips: Du kan gjøre runden lenger ved å bruke den separate sykkelveien rundt Forneburingen, som går langs en lite trafikkert vei.

Lengde: 10,5 km Høyeste punkt: 24 moh. Laveste punkt: 2 moh.

Startsteder: Stoppestedene Strandveien, Lysaker bru, Lysaker brygge, Lysaker stasjon.

Les mer:  Forneburunden

Foto: Marius Dalseg Sætre

Nordmarka

På sykkel gjennom Nordmarka - med litt større barn

Oppsøk en villere del av Nordmarka som er lite besøkt. Det kommer til å kjennes godt i lårene på enkelte stigninger, for eksempel fra Grua opp til Myllavannet, men for en betaling: Innover får du vakre vann som gir både lys, utsikt, bade-, fiske- og teltmuligheter. Har du større barn som har fri denne uka? Ta dem med på sykkelturen!

Turen starter med motbakker fra Grua togstasjon opp til vannet Mylla, videre langs sørsiden av Mylla, og sørover til Gjerdingen og følger veien langs den nordlige delen av vannet. Et godt tips til telting er ved nordsiden av Gjerdingen, hvor det også er fint å bade (for de tøffe).

Overnatting på Katnosdammen inkluderer også lån av kanoene som tilhører hytta.Husk å forhåndsbooke. Hytta er ledig 29. september til 2. oktober (pr. 16. sept.).

Lengde: Ca 56,3 km. Tidsbruk: 2 dager. Rute: Grua–Mylla– Gjerdingen–Katnosdammen–Store Sandungen– Hakloa– Hammeren–Kjelsås. Adkomst: Tog til Grua stasjon eller bil til Mylla Dam.

Se hele turen på ut.no: Gjennom Nordmarka på sykkel
Les om og bestill den ubetjente DNT-hytta Katnosdammen

Ønsker du å ta andre turer i Nordmarka, som fotturer til Maridalsmarka, Veslekollen i Nittedal, Barlindåsen, Pershusfjellet eller Fagervann? Vi har samlet noen fine turer du kan velge blant: ​​​​​​​9 TURFORSLAG I NORDMARKA

Hovdehytta - ubetjent DNT-hytte med utsikt!
Hovdehytta - ubetjent DNT-hytte med utsikt! Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Hyttetur i skogen

Barna vil ganske sikkert synes det er ekstra gøy med skogtur hvis dere har en ubetjent DNT-hytte og en overnatting der som mål! Hvis dere skal gjøre dette i høstferien, haster det med å få forhåndsbooket plass på en marka-hytte. Pr. 21. september har kun 9 av 31 hytter ledig deler av uke 40! Husk at alle DNT-hyttene må forhåndsbookes. 

Nå leier du hele hytta, og alle hyttene må forhåndsbestilles. De er opptatt i helgene i høstferien, men fra mandag til torsdag er det muligheter.

Les mer og bestill hytte: Høstferie hjemme - hyttetur i skogen

Børtervann.
Børtervann. Foto: Marius Dalseg Sætre

Kanotur på Børtervann i Østmarka

Børtervann er en padleperle i Østmarka. Når du leier den ubetjente DNT-hytta Øvresaga har du tilgang til tre kanoer som du kan trille på kanotralle i 1 km og du er ved Børtervann. Her kan du lage din egen padleekspedisjon blant øyer, fjorder og beverhytter.

Lengde: ca 3,8 km Tidsbruk: ca 1 time Adkomst: Kollektivtransport: Buss til Fjell. Herfra videre til fots til Bysetermåsan, 3,5 km.
Bil/sykkel: Rv 155 til Fjell. Herfra er det skiltet til Bysetermåsan.

Se hele turen: Kanotur på Børtervann  Les om Øvresaga og forhåndsbestill: Øvresaga

Tips:
DNT-hytta Bøvelstad ved nordsiden av Børtervann. Hytta har også kanoer og er et fint utgangspunkt for padling på Børtervann. Les om og forhåndsbestill den ubetjente DNT-hytta Bøvelstad.

Østmarka, øst og sørøst for Oslo sentrum er et 250 km2 stort område som er lett tilgjengelig og byr på mange forskjellige turmuligheter. For eksempel til Lutvann, til den ville Svartdalen, Bjønnåsen, ta gjerne rundtturen fra Sandbakken eller gå i H.K.H. Kronprins Haakon sine fotspor på Flyktningenruta: 12 TURFORSLAG I ØSTMARKA

Badedammen.
Badedammen. Foto: Dag Olav Brækkan

Rundtur Røverkollen, i Lillomarka

Rundturen starter ved bommen ved Badedammen, går inn forbi Steinbruvann og videre til Romstjern. Derfra opp til tårnet på toppen av Røverkollen. Fra Røverkollen går det nedover mot Romsås, og ned igjen til Badedammen. En runde på om lag 5,5 km.

På denne turen kan du oppleve den flotte utsikten over byen og skogen fra tårnet, du passerer to gravrøyser fra bronseladeren, og ved Steinbruvann er det mange rasteplasser å velge blant. Turen er forholdsvis lettgått, og det kan være en fin familietur.

Lengde: ca 5,1 km Tidsbruk ca 2 timer. Adkomst: Utfartsparkeringen ved Badedammen. Buss og T-bane.

Se hele turen med kart: Rundtur Røverkollen

Barnevogn? Velg en kortere runde, se egen rutebeskrivelse her Runde rundt Steinbruvann.

Lillomarka er kan hende det mest tilgjengelige turområdet i Oslo. Ikke så stort, men med massevis av stier, utsiktspunkter, innsjøer og vakker skog. Det er f.eks. fine turmuligheter rundt Grytlihøgda og på Barlindåsen. 7 TURFORSLAG I LILLOMARKA

Mørkgonga, Krokskogen.
Mørkgonga, Krokskogen. Foto: Sindre Nikolai Aker

Topptur til Oppkuven i Krokskogen

Oppkuven er den høyeste toppen på Krokskogen, og fra utkikkstårnet på toppen får du en av de videste utsynene i marka. Mot vest ser man Blefjell, Gaustatoppne og litt lengere nord Norefjellsryggen.

Den vanligste ruta til Oppkuven går fra Skansebakken i Sørkedalen. Følg blåmerking og skilting mot Smedmyrkoia fra parkeringsplassen mot nord, først på vei, så på sti. Forbi hytta og videre nordover etter skilting og blåmerking til Oppkuven i jevn stigning. Returen til Skansebakken kan gå på alternativ rute via Heggelia og Nordre og Søndre Heggelivatnet. Herfra er skiltet og blåmerka til Skansebakken.

Lengde: Turen er totalt litt over 2 mil, hovedsaklig på skogssti, noe på grusvei. Tidsbruk: Ca 3 timer opp og 3 timer ned.
Adkomst: Med bil, eventuelt buss fra Røa til Skansebakken.
Se hele turen med kart og høydeprovil i ut.no: Topptur til Oppkuven

I Krokskogen finner du flere av Oslomarkas høyeste topper. Du finner turforslag her:  4 TURFORSLAG PÅ KROKSKOGEN

Den lengste brua på Romeriksåsene er 33 meter lang og ligger ved Smalgjermenningen.
Den lengste brua på Romeriksåsene er 33 meter lang og ligger ved Smalgjermenningen. Foto: Dag Olav Brækkan

Rundtur Tærud-Ringdalskoia-Ulvedalen-Tærud, i Romeriksåsene

Runden starter ved Tærudhallen, går opp lysløypa, og senere på sti. Følg skilting til Ringdalskoia, forbi Høgsmåasan. Videre fram til Ringdalskoia. Retur tar du av i retning Tærud like syd for koia, følger Ulvedalen ned og kommer ut igjen på lysløypa ned mot Tærud.

Lengde: ca 9,3 km. Tidsbruk: Ca 2 timer. Adkomst: Bil eller buss til Tærudhallen

Se hele turen med kart og høydeprofil i ut.no: Rundtur Tærud - Ringdalskoia - Ulvedalen - Tærud

Romeriksåsene ligger øst for riksvei 4, fra Skedsmo i sør til Hurdalsjøe og Hadeland i nord. Det høyeste punktet er Paradiskollen på 670 moh. Neste gang velger du kanskje rundturen om Bjørgesetersaga eller Rudsætra, går til Arnedalssætra eller Gruvebekkvegen?  8 TURFORSLAG I ROMERIKSÅSENE

Oktobermorgen i Sørmarka.
Oktobermorgen i Sørmarka. Foto: Aina Toredatter Sundli Kjønstad

Nøstvedtmarka i Sørmarka

Kongelig tur langs Kongeveien. Denne turen går delvis langs den Fredrikshaldske Kongevei, og er du heldig får du også servert deilige vafler med ronningsyltetøy på Stuene, som var navnet på tre husmannsplasser under Nøstvedt. Her går du gjennom et koselig «Emil i Lønneberget»-landskap.

Lengde: Ca 6 km (med mulighet for å forlenge turen). Tidsbruk: Ca 1 1/2 time. Adkomst: Bil (parkering ved Gårdsmannsbråten) elle buss.

Se hele turen med kart og høydeprofil: Nøstvedtmarka

Sørmarka strekker seg over tre kommuner: Oslo, enebakk og Nordre Follo. Vil du også gå en tur rundt Syverudtjern, en tur på Svartskog eller på Oldtidsveien og Den Fredrikshaldske Kongevei over Grønliåsen? 5 TURFORSLAG I SØRMARKA

Idylliske Svartvann i Vestmarka.
Idylliske Svartvann i Vestmarka. Foto: Kari Merete Horne

Kultur- og topptur i Vestmarka 

Dette er en flott rundtur som går tur/retur Franskleiv (Vestmarksetra parkeringsplass) og tar deg via små og steinete stier til flotte utsikter, lokalhistoriske steder, en ubetjent hytte og en glimrende badeplass.

Lengde: Ca 13,2 km. Tidsbruk: Ca 4 timer (med overnatting 2 dager).  Rute: Ramsåsen - Skosliteren - Svartvannshytta - Myssmørkleiva - Eikelundshøgda. Adkomst: Turen starter på parkeringen ved Vestmarksetra, men det går like bra å ta bussen fra Sandvika til Kattås (ca 1km til Vestmarksetra). Velger du overnatting på Svartvannshytta, må du huske å forhåndsbooke.

Se hele turen med besk rivelse av kultur og toppp, kart og høydeprofil på ut.no: Kultur- og topptur

Vestmarka er et stort turområde som strekker seg over Bærum, Asker, Lier og Hole kommuner. Her er det turmuligheter i fleng og et rikt kuilturlandskap med flere store gårder. Gå også topptur til Kolsåstoppen eller Kraftkollen ekker en tur på Brønnøya: 13 TURFORSLAG I VESTMARKA

Når du har gått hele turen, er det fint å ta en pause på Sæteren Gård.
Når du har gått hele turen, er det fint å ta en pause på Sæteren Gård. Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Opplevelser langs Øverlandselva, i Bærumsmarka

Denne turen er inspirert av Bærum Elveforum sin brosjyre om Øverlandselva - "Opplevelser langs Øverlandselva". Turen går langs elvebredden, hele veien fra Sandvika sentrum til Sæteren Gård i Bærumsmarka - fra byen til marka, helt enkelt!

Lengde: Ca 8,5 km. Tidsbruk: Ca 2 1/2 time. Adkomst: Bil til Øverland parkeringsplass (da må du gå turen tilbake også), tog/buss til Sandvika/Øverland.

Se hele turen med kart og høydeprofil i ut.no: Opplevelser langs Øverlandselva. Les gjerne i brosjyren Opplevelser langs Øverlandselva , utgitt av Bærum Elveforum.
​​​​​​​

Bærumsmarka er et 70 km2 stort område som strekker seg fra Lommedalen i vest til Sørkedalen i øst. Neste tur blir kanskje til Brunkollen, Nordre Kolsåstopp eller Nygård? 6 TURFORSLAG I BÆRUMSMARKA

Soloppgang på turen mot Bergsåsen.
Soloppgang på turen mot Bergsåsen. Foto: Regine Mørk

Topptur til Høgås, 328 moh, i Kjekstadmarka

Turen starter ved Skansen. Første del av turen følger en gammel kultursti. Nord for Finnsrud, på østsiden av stien, ligger restene etter en kalkovn. På vestsiden finnes det kalkbrudd der de tok stein. Her tar du vestover og skiller lag med kulturstien. Vi kommer inn til åsfoten og begynner oppstigningen for alvor. En alternativ turstart går fra parkeringsplassen ved Finnsrudvannet, over golfbanen ved Vassås og følger kulturstien vestover til den møter turstien.

Den fineste utsikten på Høgås ligger der terrenget begynner å flate ut mot toppen. Vi anbefaler en pust i bakken her. 

Lengde: 1,5 km. Tidsbruk: Ca 2 timer. Adkomst: Bil, buss eller tog til Skansen, Gamle Drammensvei.

Se hele turen med kart og høydeprofil i ut.no: Topptur til Høgås
​​​​​​​


Kjekstadmarka er et flott turområdet med fine utsiktspunkter mot Oslofjorden og mange vann. Hva med en tur til Småvann, Vardåsen eller Høgås? 5 TURFORSLAG I KJEKSTADMARKA

Så godt å komme seg ut i skogen. Her fra Østmarka.
Så godt å komme seg ut i skogen. Her fra Østmarka. Foto: Marius Dalseg Sætre


Flere turtips?

Det finner du på UT.no


Ikke medlem i DNT ennå?

Som medlem i DNT får du medlemsrabatt på DNT-hyttene og på friluftsutstyr i Tursentrene / dntbutikken.no

Les om flere medlemsfordeler og meld deg inn her: 

Ved Bøvelstad
Ved Bøvelstad Foto: Marius Dalseg
Mot Kolsåstoppen.
Mot Kolsåstoppen. Foto: Marius Dalseg Sætre

Skrevet av Siri G. Bekkhus 25. september 2020