Tre skiturer nær Lillehammer

Vinter på Ringebufjellet, i området mellom Vetåbu og Djupslia.
Vinter på Ringebufjellet, i området mellom Vetåbu og Djupslia. Foto: Julie Maske

Å spenne på seg skiene og legge ut på tur i vakkert vinterlandskap er noe de fleste drømmer om. Nær Lillehammer er det mange muligheter, enten du vil gå mellom snøtunge trår iu skogen eller i åpent terreng på store vidder som glitrer i solen.

Familieturen -  med toppen dere husker

Den første fjelltoppen er noe mange barn husker. Og toppen kan være Nevelfjell.

Nordseter, like øst for Lillehammer, er startpunktet for å gå på Lillehammers byfjell. Den er slak, enkel å gå opp på og har gode skiforhold. Både tidlig og seint i sesongen. 

I fjellskogen står trærne som pyntede hvite skulpturer. Den siste delen på snaufjellet er det ikke preparerte løyper og du får den skikkelige toppfølelsen.

Fra toppen på 1092 meter ser du Rondane, Jotunheimen, Synnfjellet og flere andre fjelltopper.  Prøv sikteplaten som gjør at du ser navnene på nesten alle fjelltopper i siktlinjen fra Nevelfjell. Avstandene er store, men på dager uten dis, virker Rondane litt nært likevel.

Et av mange barn som husker denne turen er Idun. Hun var ikke mange år da hun gikk på Nevelfjell første gang. Det var vind på toppen, og snøføyke som merkes best av de små som går nærmest bakken. Godt å komme seg inn i den lille hytta Røde kors har på toppen.

– Det var kaldt, men det var en veldig morsom tur, har Idun sagt flere ganger etterpå.

Adkomst: Nordseter eller Pellestova. Buss til og fra Nordseter, kun lørdag til Pellestova.
Lengde: 3-5 km opp, avhengig av rute og startsted. Følg skilting.
Passer for: Alle med noe skierfaring.

Serveringssteder: Nordseter og Pellestova. Se åpningstider på nett.

Snart på toppen av Nevelfjell! Vannet bak er Reinsvannet - ypperlig å gå rundt på treningsrunde.
Snart på toppen av Nevelfjell! Vannet bak er Reinsvannet - ypperlig å gå rundt på treningsrunde. Foto: Erland Flaten

Treningsrunden - med det lille ekstra

Reinsvatnet rundt er en flott treningsrunde for deg som vil forbedre langrennsformen. Vannet ligger nordøst for Nevelfjell og fra toppen ser du nesten hele løypa. Startpunkt er Nordseter eller Pellestova, rett innenfor toppen av Hafjell. 

Runden har et par partier med slake bakker slik at du får litt avveksling. Den lengste og bratteste bakken ligger i den østlige delen av løypa og gir mulighet for dragninger for den som vil kjenne litt ekstra på egen form. 

For deg som ønsker stopp på kafé, er Nordseter og Pellestova bra steder fordi de ligger i hver sin ende av løypa. Mange tar forresten to runder. Det er også mulig å korte ned runden ved at du ikke går oppom Pellestova. 

Dette er ikke bare en treningsrunde. Dette er naturens tredemølle for langrennsentusiastene! Løypa går i et stort og åpent fjellandskap som gir en ekstra opplevelse uansett puls, melkesyre eller is i rubben.

Adkomst: Nordseter eller Pellestova
Lengde: 15 km rundt vannet 
Passer for: Fra nybegynnere til verdensmestere
Serveringssteder: Nordseter og Pellestova. 

Overnattingsturen - tre dager i vintereventyret

Drømmen om vintereventyret blir veldig fort virkelighet i fjellområdene mellom Ringebu og Lillehammer på Gudbrandsdalens østside. En vintertur fra hytte til hytte på ski er noe mange ønsker seg. Med DNTs hytter og rutenett i Ringebufjellet og Øyerfjellet som utgangspunkt, er tur med overnatting i tre døgn en svært god idé. 

Du starter på Måsaplassen ved Ringebu og går første dagen 7,5 km til Jammerdalsbu som ligger lengst nord for de tre hyttene, helt oppe på fjellet. Neste dag fortsetter du til Vetåbua, 20 km, som ligger så fint i bjørkelia.  Dagen etter fortsetter du 15 km til Djupslia. Denne hytta ble rustet opp for et års tid siden. Turen avslutter du i Lillehammer eller på Pellestova, 22 km.

Denne turen er veldig forskjellig om du går den tidlig i sesongen med korte dager og blålys eller venter til de strålende dagene nå i mars og april. Kanskje er nå den aller beste tiden - med lengre og lysere dager, men også måne og stjernehimmel.

Det er varierende dagsetapper mellom hyttene og med litt lys utover kveldene, kan du gå opp på topper i nærheten av hyttene, som Åstkyrkja 1,5 km nord for Djupslia.

Du kan avslutte turen på toppen av Hafjell ved å ta gondolen ned, eller gå helt til Lillehammer og så gå på beina gjennom byen til jernbanen. 

​​​​​​​Adkomst: Tog til Ringebu. Drosje til Måsaplassen
Lengde: Ca 65 km fra Måsaplassen til Pellestova

Gradering: Middels
Overnatting: På DNTs selvbetjeningshytter Jammerdalsbu, Vetåbua og Djupslia.


VERDT Å VITE 

Jammerdalsbu, Vetåbua og Djupslia er alle selvbetjeningshytter og du må huske å ha med deg DNT-nøkkelen og sovepose eller lakenpose. Skiløypene er merket, men fordi dette er en tur i fjellet, må du ha med kart og kompass og kunne bruke det om nødvendig.  
​​​​​​​Kart: Lillehammer-Øyer 1:50 0000 og/eller Ringebu 1:50 0000
Les om:

Disse turtipsene kan du også lese i USBL-magasinet nr. 5 2018.