Med offentlig kommunikasjon til skisporet!

Vinteridyll i Nordmarka.
Vinteridyll i Nordmarka. Foto: John Petter Nordbø

Snart vinterferie - i Oslo? Du trenger ikke reise langt for å gå en deilig skitur - ta offentlig kommunikasjon og legg avgårde i Marka rundt Oslo! 

Det beste med Oslo er nærheten til Marka, synes vi. Og bare du sjekker Skiforeningens føremeldinger først kan du få fine skiturer uten å reise langt, og ved å reise kollektivt. Her er fem turforslag fra Per Nymoen som kjenner de aller fleste skiløypene i Marka. Se hvilke som kan passe for deg, og sjekk så føremeldingene. 

  1. Frognerseteren til Sognsvann: Ta T-bane linje 1 til Frognerseteren og gå mot Sognsvann (10 km). Her kan du gå via Tryvann og Ullevålseter (11-12 km), Nordmarkskapellet (13-14 km), Kobberhaugen (ca 19 km) eller Kikut (28-30 km). Ta T-banen hjem fra Sognsvann.

  2. Sørkedalen til Fossum: Ta buss 41 Sørkedalen fra Røa til Skansebakken og gå videre innover dalen. Her kan du også gå sørover mot Abbortjern og Triungsvanna og inn i Bærumsmarka for så å komme til Fossum. Ta buss 230 Sandvika hjem eller gå over jordene til Eiksmarka T-banestasjon.

  3. Solemskogen til Tonsenhagen: Ta buss 56 Solemskogen til endestoppet. Herfra går det lysløyper gjennom Lillomarka. Du kan gå i uopplyst løype 2 km mot Breisjøen før du møter lysløypa, eller du kan gå i kunstsnøanlegget forbi Linnerudkollen og videre i lysløype hele veien. Du kan ende på Tonsenhagen, Ammerud eller badedammen på Grorud (7 km). Turen kan forlenges opp til Lilloseter og ned igjen (12 km). Det går også en lysløype helt til Vestli.

  4. Lillomarka: Ta toget til Movatn (sone 1) og gå til Sinober sportsstue. Herfra kan du gå sørover til Grorud, Tonsenhagen, Kjelsås eller Vestli T-banestasjon. Fra Movatn kan du også gå nordover via Tømte og ende på bussholdeplassene Skar, Hammeren eller Sognsvann T-banestasjon.

  5. Østmarka: Start på Skullerud T-bane og avslutt på Ellingsrudåsen T-bane (12 km). En annen fin tur i Østmarka er Sørlihavna til Losby og videre inn over vannene til innerste vann (10 km) før du går tilbake. Turen er helt flat og fin for dem som vil unngå utforkjøringer. Ta buss 110 Lillestrøm til Nordliveien for å komme hit.


Hvilke løyper er preparerte og hvilke er det ikke?

Det sjekker du på skiforeningen.no Her finner du kart som viser hvilke løyper som er preparert når og hvilke som ikke er preparert. Et flott verktøy for å planlegge turen. Her finner du også Markadatabasen med informasjon om de forskjellige områdene.

Offentlig kommunikasjon

ruter.no finner du informasjon om hvordan du kommer deg til disse fem skitur-startpunktene - eller til andre skiløyper.

Godt for kropp og sinn.
Godt for kropp og sinn. Foto: DNT Oslo og Omegn

Samarbeid i Miljøhovedstadåret

EU har kåret Oslo til Europeisk Miljøhovedstad i 2019, i skarp konkurranse med 13 andre byer. Oslo kommune har derfor invitert byens næringsliv, organisasjoner og kunnskapsmiljøer til å skrive under på en programerklæring om hvordan vi skal bruke året som europeisk miljøhovedstad til å fortsette oppgraderingen av byen vår. DNT Oslo og Omegn er en av mer enn 180 samarbeidspartnere som har signert miljøhovedstadsårets programerklæring. Ett av de ti punktene lyder som følger: "Sammen skal vi vise frem Oslofolks kjærlighet til parkene, øyene, Marka, elvene og et rent bymiljø, som har gjort at vi har tatt vare på miljøverdier i verdensklasse."

DNT Oslo og Omeng har gått sammen med Oslo kommune ved Bymiljøetaten, Ruter og Skiforeningen om å vise frem turmuligheter som Oslos befolkning kan ta offentlig kommunikasjon til. 

Les mer om Oslo europeisk miljøhovedstad 2019


Bærumsmarka.
Bærumsmarka. Foto: Marius Dalseg Sætre

Per Nymoens turforslag er publisert av Ruter og kan leses i sin helhet her.

Skrevet av Siri G. Bekkhus 13. februar 2019