Barnas fjelleir vel blåst

Foto: Oline Horten

17. juni startet endelig sommerferien for de aller fleste barn, og noen av disse valgte å starte ferien med en uke til fjells. I hjertet av Jotunheimen - på Glitterheim turisthytte 1384 meter over havet - ble Barnas fjelleir arrangert fra 20.-24. juni. Her koste 27 barn og turledere seg med bl.a. klatring, morgen- og kveldsbading, kanopadling og fisking. Det ble nesten topptur  til Norges nest høyeste topp også, men et værskifte på toppen av Glittertind gjorde at gjengen ikke nådde helt til topps. Helt bomtur ble det ikke - de kom seg så langt opp at de fikk akt ned det som kanskje er Norges lengste akebakke!

Foto: Oline Horten
Foto: Oline Horten
Foto: Oline Horten
Foto: Oline Horten

Mandag 20. juni inntok Barnas fjelleir Jotunheimen. Bussen dro fra Oslo kl 8 på morningen, og i 14-tiden var både turledere og barn samlet ved nasjonalparkgrensa - 7 km fra Glitterheim. Her kastet de sekkene på ryggen, og tok fatt på turen inn mot det som skulle bli deres base for uka. Halvveis i løypa hadde Turbo vært grei og satt ut boller og saft til turgåerne. Det er viktig med påfyll i fjellet! Vel fremme ved Glitterheim hadde vi bli kjent-leker, nydelig middag og kveldsbad før leggetid. Det var ikke akkurat sydentemperatur i elva 1400 meter over havet, men barna lot seg ikke skremme.

Tirsdag 21. juni ble det Glittertindtur. Dette var den dagen hvor det var meldt best vær denne uka, så de måtte prøve seg. Gjengen kom seg på over 2000 meters høyde, men her ble været for ruskete til at det ble noe toppstøt. På rett over 2000 meters høyde møter sommerstien fra Glitterheim vinterruta - og her var det akeføre. Barn og turledere benyttet seg av rumperacerne de hadde fått med seg fra resepsjonen i Glitterheim, og akte ned nesten 700 høydemetere. Og nederst i akebakken kom også sola. Vel tilbake på Glitterheim, fikk gjengen fylt opp tørkerommene med våte sko og klær, og magen med perfekt toppturmiddag. På kvelden ble det quiz i peisestua.

Onsdag 22. juni delte gjengen seg på forskjellige aktiviteter. Noen fikk prøve seg på klatring og kano, andre testet syklene til Glitterheim og fikk en innføring i førstehjelp. Middagen ble tatt ute på tunet i dag, med grilling av pølser, hamburgere og marshmallows. Denne natta skulle det være overnatting ute i lavvo, men kraftig vind gjorde at det ble innenatt. Beslutningen ble tatt da lavvoen som var blitt satt opp tidligere på dagen nesten blåste bort to timer før leggetid. Det ble heller en kveldstur til hengebrua etterfulgt av musikkquiz og "mafia" inne i peisestua på Glitterheim.

Torsdag 23. juni var det ordentlig ruskevær på morningen, men rett etter frokost tittet sola frem og vinden roet seg litt. Barna fordelte seg på fisking, klatring, utelek og fjellskuespill. Til lunsj viste gruppa som hadde vært på fjellskuespill frem forestillingen sin til resten av gjengen - en stor suksess! Etter lunsj var det duket for SYVKAMP. Barna ble delt inn i syv lag og skulle gjennom 7 forskjellige poster - fra bading til bowling. Betjeninga på Glitterheim disket opp med pizza etter syvkampen, og etter at den var inntatt ble det fjelldisko. Fjelldisko siste kvelden på Glitterheim er blitt en tradisjon etter mange år med Barnas fjelleir. Her er kåring av vinner fra syvkampen, limbo, musikk, diskokule og høy trivselsfaktor. En svett og gøyal avslutningskveld som gjerne fører til at enda flere av barna blir med på kveldsbad!

Fredag 24. juni var det på tide å ta farvel med Glitterheim etter en innholdsrik uke til fjells. Det ble skikkelig godvær til diplomutdelingen på tunet og til utmarsjen ut til nasjonalparkgrensa. Her stod bussen og ventet, og barna ble fraktet trygt hjem til Oslo igjen over Valdresflya.

Tusen takk for denne gang! Og dere som ikke fikk vært med denne gangen, vil få en ny mulighet neste år!


Foto: Oline Horten

Skrevet av Oline Horten 29. juni 2022