Til sommeren åpner nye Storeskag

Til sommeren åpner nye Storeskag.
Til sommeren åpner nye Storeskag. Foto: Jan Ove Røvang

Nye Storeskag er tettet for vinteren og når den første snøen faller fortsetter arbeidet med å gjøre hytta klar for åpning til sommeren. 

Til sommeren står den nye selvbetjeningshytta i Langsua klar i det som er en av de viktigste innfallsportene til Langsua. Det er bare et par uker siden fundamentet var tørt og hytteelementene ble heist på plass. 

– Per i dag så er hytta gjort tett, med yttertak, vegger, vindu og dør. Når skuterføret er greit, tar de opp igjen arbeidet og det blir åpning av en fantastisk flott hytte til sommeren, forteller Thomas With som er arkitekt og prosjektleder for DNT Oslo og Omegn.  

Fantastisk beliggenhet

Hytta skal erstatte gamle Storeskag som over tid har vist seg å ha for liten overnattingskapasitet. Den opprinnelige planen var at hytta skulle plasseres sammen med de andre stølsbyggene, men ettersom det vinterstid har vist seg å være et området hvor det bygger seg opp store snøfonner gjorde at man i samråd med nasjonalparkstyret, grunneier, SNO, fjellstyret og kommunen endte på en ny lokasjon. Den nye plasseringen ligger høyere i terrenget og gir et storslått utsyn mot Skaget og Langsua-massivet.

– Den nye beliggenheten er helt fenomenal, det er den beste plassen vi kunne ønsket oss. Hytta ligger høyt og fritt med god utsikt, sier With.

Les mer om Langsua her.

Hytte-modellen er den samme som den populære Veslefjellbua på Ringebufjellet. Men hytta er blitt tilpasset det eksisterende stølsmiljøet på Storeskag.

– Vi har jobbet en del med å få den tilpasset det eksisterende stølsmiljøet. Mye av signaturen fra Hedda hyttene er plukka av for å nærme seg stølsmiljøet den ligger i. Det er ikke trekantvinduer i gavlen, det blir firkantede skorsteiner og ikke runde stålpiper og på taket vil det bli Valdres-skifer. Jeg er veldig fornøyd med hvordan det har blitt. Hedda hyttene har disse lave veggene som gjør at hytta tilpasser seg terrenget veldig bra, forteller han og legger til: 

– En annen klar forbedring er at det gamle vedskjulet er gjort om til utedo med nedgravd tank. Så det er noe vi tror gjestene kommer til å sette stor pris på, forteller With. 

Kraftig oppgradert hytte-nettverk

I disse dager jobbes det også med å etablere en ny selvbetjent hytte der Halldorbu ligger i dag. De to nye hyttene vil bidra stort til å øke attraktiviteten i området og gjøre adkomsten til Langsua fra Beitostølen-siden lettere. With håper dette kan være med å bidra til at flere får opp øynene for fjellområdet som litt for ofte havner i skyggen av Jotunheimen. 

– Når Halldorbu åpner blir det veldig bra og et stort løft for hytte-nettverket i Langsua. Det er fine hytter i et fantastisk turterreng. Du får en vidstrakt utsikt uten å måtte jobbe for hardt for det. Du går i høyfjellet uten å måtte slite deg ut og stiene er stort sett tørre og fine. Langsua er et fantastisk fjellområde som fortjener mer besøk, konkluderer With. 

Den nye hytta er en Hedda hytte som er tilpasset det eksisterende stølsmiljøet.
Den nye hytta er en Hedda hytte som er tilpasset det eksisterende stølsmiljøet. Foto: Jan Ove Røvang