Jubileumsbok for Litlos Turisthytte på Hardangervidda

Foto: Marius Dalseg Sætre

I anledning Litlos sitt 100 års jubileum neste år har vi laget en flott jubileumsbok. Boken er til salgs i DNT-butikken i Storgata 3 og kan også bestilles på dntbutikken.no. En super julegave til en fjellglad venn - eller til deg selv?

I jubileumsboka forteller vi historien om Litlos og om livet på denne delen av Hardangervidda. Her kan du lese om tidligere bestyrere. Også dagens vandrere er intervjuet i boka. Artikler om planteliv og geologi, fugleliv og villrein gir leserne et interessant innblikk i hva man kan oppleve underveis. Du finner også flotteturforslag med gode beskrivelser, kart og bilder i boka.

Spesiell historie

Litlos ligger på kanten av vestlandsnatur i et meget fiskerikt område. Hytta ligger fantastisk til med flotte turmuligheter utenom merkede stier. Erfarne fjellturister kommer gjerne hit både i vinter- og sommersesongen. En av de som har blitt stamgjest på Litlos er Reidar Borgstrøm. Han er initiativtakeren til jubileumsbok om jubilanten og har lenge ivret for å gi ut en bok om hytta slik at flere får innblikk i Litlos spennende historie. 

– Litlos har betydd veldig mye for friluftslivet de siste 100 årene og det synes jeg var grunn nok til å markere dette 100 årsjubileet. Det er mange artikler i de gamle DNT-årbøkene fra folk som hadde gått strekningen fra Sandhaug til Valldalen og som  så behovet for en hytte der. Litlos sto ferdig høsten 1921 og ble tatt i bruk sommeren 1922. Siden har den vært veldig viktig for turistferdsel, men også for mange jegere og sportsfiskere som har brukt denne delen av Hardangervidda opp gjennom årene, sier Borgstrøm.  

Den hytta som ligger lengst fra vei

Borgstrøm, som er professor ved NMBU på Ås, har selv skrevet flere av artiklene i boken. 

– Jeg har opplevd Litlos over en periode på over seksti år. Dette er den DNT-hytta som ligger lengst fra vei og det gjør den spesiell. Både folkene og atmosfæren her er helt unik. Jeg var der første gang i 1957 og har sett utviklingen fra Margit og Ingvald Øvregård var bestyrere og fram til dagens bestyrer Jarle Viskjer. Det er en vanskelig hytte å drive, men heldigvis har hytta hatt dyktige bestyrere hele veien, forteller Borgstrøm.

En bok for alle som er glade i Hardangervidda

Det er tidligere Fjell og Vidde-redaktør Helle Andresen som har vært redaktør for boken. Hun gleder seg stort over at boken nå er ferdig og hun er spent på mottakelsen. 

– Det blir noe for enhver smak. Det har vært veldig spennende å få et innblikk i den lange historien til Litlos. Det begynte med setring på 1800-tallet og i 1922 åpnet man for fotturister. Det som ble veldig klart for meg var at mange har et svært sterkt forhold til Litlos. Det er familier som har tilknytning til området gjennom flere generasjoner via setring, jakt og fiske. Det skaper et helt spesielt samhold og et veldig godt miljø på hytta, sier Andresen.


"100 år på Hardangervidda - Litlos Turisthytte 1922-2022"

Redaktør: Helle Andresen
Design: Elin Iversen
Forlag: DNT Oslo og Omegn
Utgitt: 2021
Sider: 145 
Pris: Kr. 399,- / kr. 339,- for DNT-medlemmer

Du finner boken her:

Foto: Jasemin Folvik

Foto: Jasemin Folvik