Gjendesheim lanserer Husky and ski - se filmene

Foto: Johan Wildhagen

På tampen av forrige uke lanserte Johan Wildhagen, Gjendesheim og Fri Flyt serien «Det ville ekstra». Serien består av tre kortfilmer fra forrige vinter der Johan Wildhagen har Gjendesheim som base og utforsker Øst-Jotunheimen med blant andre Sondre Kvambekk. 

Det som skiller seg ut fra andre skifilmer er at apostelens hester er byttet ut med huskyer. Jotunheimen Husky Lodge tar med Wildhagen og følget inn i hjertet av Jotunheimen der de utforsker Svartdalen og Leirungsdalen. 

– Det er rett og slett et fantastisk konsept. Området er digert. Jeg har hatt noen runder der jeg har gått fra Gjendesheim uten hund og skal man til Tjønnholstind eller Surtningssue blir det fort en tre-fire mils rundtur fra Gjendesheim. På denne måten når man fjell som man ellers sjelden ville nådd. Knutshole er en hemmelig oase vinterstid. Det er så stort, så vilt og å være inni der uten å krysse skispor er noe jeg unner alle. Skyss inn, skyss ut og en rolig øl i sleden på vei hjem, det er virkelig noe jeg vil anbefale til alle, sier Wildhagen.

Les mer om husky and ski her

Wildhagen er en friluftsmann på sin hals og har gjort hobbyen sin til et levebrød. 

– Jeg har holdt på med dette hele livet. Jeg har gått på ski, seilt, klatret, samtidig som jeg har tatt bilder og filmet. Det er blitt en livsstil etter hvert. Jeg er på jobb på fjellet, og når jobben er ferdig så blir jeg der. Jeg ønsker at naturen skal være hovedrolleinnehaveren i filmene. Jeg prøver å å få folk til å se det vakre i naturen forhåpentligvis på den måten at de vil komme og oppleve den selv, sier Wildhagen som blant annet jobber med Patagonia, Vestlandsforsking, Houdini og Statnett.  

Han har lenge hatt et nært forhold til fjellene i Jotunheimen og er glad for at han fikk muligheten til å gjennomføre prosjektet som de startet våren 2020. 

– Jeg er veldig mye i fjella rundt Hemsedal, og dette er kanskje litt lumpent å si, men fjella der er ikke alltid store nok. Men kommer jeg meg opp til Jotunheimen kjenner jeg at fjella blir mer enn store nok. Å åpne opp døra til Jotunheimen, enten det er fra syd, øst, nord eller vest er en glede hver eneste gang, sier Wildhagen. 

Og med årene har han blitt veldig godt kjent med Jotunheimen. Han var i sin tid med å starte opp Jotunheimen Haute Route, bedre kjent som Høgruta i Jotunheimen. 

– Da vi startet Jotunheimen Haute Route i sin tid var det delvis fordi vi så mye av topptur-miljøet i Norge da klumpet seg sammen på de samme stedene. Kombinasjonen av at det var så bra og at dette er noe man får bare tre og en halv time fra Oslo sentrum gjorde at vi gikk all in på det. 

Høgruta må på alle måter kunne sies å ha blitt en suksess. Nå tror Wildhagen at Husky and ski fra Gjendesheim kan bli noe av det samme. 

– Jeg må si at hunchen vi hadde på Høgruta traff ganske bra. Da hadde vi en idé om at dette kunne bli en suksess og jeg har en følelse av at dette som Marius på Gjendesheim og Øyvind i Jotunheimen Husky Lodge har dratt i gang, kan bli en braksuksess. Jeg må nesten presisere at jeg er ikke betalt for å mene noe og liker å tro at jeg har integriteten min på plass, men jeg synes rett og slett bare det er fantastisk. Kombinasjonen av hunder og god skikjøring er vanvittig god. Du tar noe som fra før er enestående og gjør det enda bedre. Det er vanskelig å finne gode nok ord for å beskrive dette og det vil nok høres ut som jeg er kjøpt og betalt, men dette er noe jeg vil anbefale alle å prøve, slår Wildhagen fast. 

Et skieldorado

En av initiativtakerne bak husky and ski er Marius Haugaløkken som er bestyrer på Gjendesheim. Han jobber utrettelig for å vise fram hva Øst-Jotunheimen kan tilby vinterstid og har i år det mest spennende vinterprogrammet siden han startet som bestyrer for 11 år siden. 

– Da jeg begynte som bestyrer her var det nesten bare nederlandske og tyske turister vinterstid. Vi ser jo helt klart at det blir flere og flere nordmenn her for hver vinter og det er veldig gledelig. Tidligere så vi jo at vi havna veldig i skyggen av Vest-Jotunheimen og kanskje spesielt Hurrungane. Vi som var her skjønte ikke helt hvorfor, for Øst-Jotunheimen har et veldig variert terreng med noe for enhver. Men vi har jobbet lenge nå med å vise fram at vi har mer enn bare Besseggen å vise fram, sier Haugaløkken.

Årets vinterprogram er muligens det beste de har lansert noen gang. Hundespann-turer, yoga-kurs, randonnee-kurs og guidede turer er noe av det de kan tilby. 

– I år har vi et veldig variert tilbud og det er kanskje det beste vi har hatt. Den bratte skikjøringen som man ser i filmene til Johan er ikke for alle, men vi håper folk kan hente inspirasjon og glede av dem. Vi håper de skaper fjellyst og at de som kanskje planlagger å reise til alpene med dyre guider vurderer å droppe den flyturen og heller blir med på en av våre guida turer. Som jeg pleier å si: De eneste flya du trenger å reise på er Valdresflya og de enste alpene du trenger å reise til er Gjendealpene. 

Topptur til Tjønnholstinden

Høyde: 2331 moh. 

Tjønnholstinden er den nest høyeste toppen i fjellområdet som går under navnet Gjendealpene. 

Regi, film, foto, produsent mm: Johan Wildhagen
Klipp, grade, co-produsent : Carl Asquini 
Grafikk: Halvor Bodin
Guide : Sondre Kvambekk
På ski : Niclas Risvoll, Ingvild Aksnes, Simen Snekkern Johannessen,
Musikk : Christoffer Mietle Furuheim, Sofie Mortvedt og Ola Brandsnes Vårtun

Surtningssue

Høyde: 2368 moh. 

Surtningssue er videnkjent for en fantastisk utsikt. Fjellet er en del av Høgruta i Jotunheimen og bestiges på dag 2 av den 5 dager lange turen.

Regi, film, foto, produsent mm: Johan Wildhagen
Klipp, grade, co-produsent : Carl Asquini 
Grafikk: Halvor Bodin
På ski: Simen Snekkern Johannessen, Rick Wheatley, Johan Wildhagen
Musikk: Gabba

Knutsholet

Høyde: 2341 moh

Spektakulære topper midt i Gjendealpene med utfordrende skikjøring.

Regi, film, foto, produsent, mm: Johan Wildhagen
Klipp, grade, co-produsent : Carl Asquini 
Grafikk: Halvor Bodin
På ski: Rick Wheatley, Veronica Lie.
Musikk: Tæladylju

Regi, film, foto, produsent, mm: Johan Wildhagen
Klipp, grade, co-produsent : Carl Asquini 
Grafikk: Halvor Bodin
Hundekjører: Øyvind Jakobsen, Sondre Kvambekk
Musikk: Synnøve Brøndbo Plassen og Ola Brandsnes Vårtun

Det ville ekstra | Vintereventyr i Jotunheimen | Friluftshuset Sørenga

Arrangement
9. desember 2021
(3 timer)

Drømmer du om vinterfjellet? Nå kommer Jotunheimen og vinteren til deg - på Friluftshuset Sørenga i Bjørvika i Oslo! Programmet ...

Passer spesielt for Fjellsportinteresserte
Arrangeres av DNT Oslo og Omegn

Husky & yoga | Jotunheimen | Få plasser igjen

Arrangement
10. desember 2021
(3 dager)

Turglade huskyer og downward-facing dog på én og samme fjelltur! I samarbeid med våre dyktige venner Jotunheimen Husky Lodge og ...

Passer for alle
Arrangeres av

Skredkurs i Jotunheimen | Tindeveileder Sondre Kvambekk | Fullbooket

Kurs
14. januar 2022
(3 dager)

Dette kurset er fullbooket, men fortvil ikke: Du finner masse andre vinterkurs og aktiviteter på www.gjendesheim.no! Ny på randonnée? Dreven ...

Passer for alle
Arrangeres av

Hurrungane 2K tindemaraton | Foredrag ved Sondre Kvambekk

Arrangement
15. januar 2022
(1 time)

Inspirerende og informativt foredrag om Norges villeste topptur! Rekordfjellgeit Sondre Kvambekk tar deg med til topps på alle Hurrungane sine ...

Passer spesielt for Fjellsportinteresserte
Arrangeres av

Isklatrekurs Jotunheimen | Tindeveileder Sondre Kvambekk

Arrangement
21. januar 2022
(3 dager)

Velkommen til opplevelsesrike dager tett opp mot kjernen av Kong Vinters skaperverk! Isklatring er både spennnde og gøy. Sammen med ...

Passer spesielt for Fjellsportinteresserte
Arrangeres av
Se 24 flere turer og aktiviteter