Kajakk om høsten - slik gjør du det

Kajakkurs fra Friluftshuset i november.
Kajakkurs fra Friluftshuset i november. Foto: Oda Lassen-Urdahl

Lengter du etter en kajakktur på fjorden? Høsten behøver ikke være noen hindring. Her ser du kajakktilbudet - inklusive mørkepadling - som du kan være med på gjennom DNT Oslo og Omegn, og hva som kreves.

Kajakkturer

Bli med på padletur i høstlandskap i Oslofjorden. Når fjorden ligger der stille og rolig, nesten uten båttrafikk. Det føles ofte som en helt stille og rolig dag på fjellet. Turene ledes av erfarne instruktører eller erfarne turledere.

Ettersom det er kaldt i vannet på denne årstiden, må man bruke våtdrakt eller tørrdrakt eller annen egnet bekledning. På Friluftshuset har vi våtdrakt og tørrdrakt tilgjengelig. Når man padler i mørket er man pliktig til å ha med seg et hvitt lys for å gjøre seg selv synlig. Dette er spesielt viktig i indre Oslofjord hvor det er båttrafikk. Ta derfor med en hodelykt når du skal padle.

Utgangspunkt Sørenga

Pr. 11. oktober er det slutt på de organiserte turene fra Breivoll Gård og Bjørnsvika i Sandvika. Fra nå av går alle turene fra Friluftshuset på Sørenga, hvor det er bemannet.

Mørkepadling - se Oslo fra sjøen

Denne populære turen ledes av vår lokalkjente kajakkguide som tar deg med på en padletur i mørket for å se Oslo og indre Oslofjord fra sjøen. Dette er fin opplevelse og noe de aller færreste får oppleve! Vi padler, tar bilder og opplever lyset fra byen samt nesten helt mørke områder ved Gressholmen. Tørrdrakt, neoprensko, neoprenvotter, kajakk, åre, vest og spruttrekk er inkludert i prisen. 

Du må ha våttkort (introkurs eller grunnkurs) for å delta på denne turen.

Les alt om turene og meld deg på - antall ledige plasser pr. 11. oktober:

Oversikt over alle turene: Kajakkturer med DNT Oslo og Omegn

Solnedgang ved Friluftshuset.
Solnedgang ved Friluftshuset. Foto: Oda Lassen-Urdahl

Kajakk-kurs

DNT Oslo og Omegn arrangerer kurs hele året rundt. Når temperaturen tilsier det, stiller vi med tørrdrakter.

Du kan ta introkurs (3 timer) eller grunnkurs (2 dager). Begge kursene gir deg våttkortet slik at du kan leie kajakk fra Friluftshuset, Breivoll eller Bjørnsvika. Pr. 11. oktober, har vi tre kurs, alle fra Frilftshuset på Sørenga:

Her ser du kursoversikten: Kajakk-kurs med DNT Oslo og Omegn 

Foto: Marius Dalseg Sætre

Leie kajakk

For deg som ønsker å utforske øylandskapet i Oslofjorden i egen regi, har vi kajakkutleie. Du kan leie kajakk på

Friluftshuset på Sørenga: Helårsutleie. Leie inkluderer kajakk, åre, vest og spruttrekk. Her er våtdrakt tilgjengelig når du leier. Garderobe, toalett og drikkevann tilgjengelig.

Breivoll Gård innerst i Bunnefjorden: Helårsutleie, men stengt når isen legger seg på fjorden.  Leie inkluderer kajakk, åre, vest og spruttrekk. Leie av kajakk forutsetter at leietaker selv stiller med riktig antrekk som f.eks. våtdrakt eller tørrdrakt.Her er det kke garderobe. Forhåndsutleie på nett. Også drop-in i Gårdskafeens åpningstider, men antall kajakker som er tilgjengelig for drop-in varierer fra dag til dag.

Bjørnsvika i Sandvika: Her er det åtte kajakker tilgjengelig for forhåndsbooking på nett. Leie av kajakk forutsetter at leietaker selv stiller med riktig antrekk som f.eks. våtdrakt eller tørrdrakt.Vær oppmersom på at det hverken finnes toalett, ferskvann eller garderober på stedet. 

Gressholmen og Langøyene har ikke kajakkutleie i år. 

Fellesinfo:

  • Du må være over 16 år og ha NPF våttkort eller tilsvarende. 
  • Nettbooking.
  • Når du padler i mørket er du pliktig til å ha med deg et hvitt lys for å gjøre deg selv synlig. Dette er spesielt viktig i indre Oslofjord hvor det er båttrafikk. Ta derfor med en hodelykt når du skal padle.
  • I vinterhalvåret må du ha egen våtdrakt eller tørrdrakt.

Mer informasjon og lenker til booking: Kajakkutleie gjennom DNT Oslo og Omegn

Du kan leie kajakk på Breivoll Gård.
Du kan leie kajakk på Breivoll Gård. Foto: Jostein Langslet

Kajakkturer på egenhånd

Vi har satt opp 10 turer du kan ta selv. Alle går tur/retur Friluftshuset på Sørenga, og de går til bynære strender.
Her finner du listen og kart: 10 bynære strender ut fra Sørenga


Artikkelen er skrevet 23.9.2021, oppdatert 27.9 og 11.10.

Skrevet av Siri G. Bekkhus 11. oktober 2021