I juni åpnes to nye DNT-hytter på Gressholmen

Her ser vi begge hyttene. Til venstre er den lille hytta Babord som åpnes 11.juni. Hytta til høyre er Styrbord og vil åpne i slutten av juni.
Her ser vi begge hyttene. Til venstre er den lille hytta Babord som åpnes 11.juni. Hytta til høyre er Styrbord og vil åpne i slutten av juni. Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Drømmer du om bølgeskvulp, sørlandsidyll og tilgang på hytte ved sjøen? Nå er drømmen bare en kort fergetur unna. 

Den 11. juni åpnes den første av DNT Oslo og Omegns to hytter på Gressholmen i Oslofjorden. Dette er en milepæl i DNT Oslo og Omegns satsing på friluftsliv ved kysten.  

– Vi har jobbet med å åpne opp fjorden for byens befolkning, helt siden vi åpnet Friluftshuset på Sørenga for seks år siden. Nå bygger vi videre på dette og ønsker å kunne tilby et hytte-til-hytte-nettverk i Oslofjorden, der man kan padle fra Breivoll Gård innerst i Bunnefjorden og helt ut til Drøbak, sier Jostein Langslet som er teamleder for friluftsliv fjord i DNT Oslo og Omegn.  

Hyttene på Gressholmen ligger idyllisk til i indre Oslofjord. Fra Gressholmen har du en fantastisk utsikt ut over fjorden og du ser inn mot byen og marka.  Her åpner snart to DNT- hytter og et kajakklager. Den ene hytta, Babord, vil være åpen for booking av senger, som en standard ubetjent DNT-hytte. Den andre hytta, Styrbord, vil være tilgjengelig å leie for skoleklasser, og andre grupper. DNT-tilbudet på Gressholmen blir et spennende tilbud for alle aldersgrupper. Her får du sørlandsidyll midt i Oslofjorden. Bare en kort fergetur fra Rådhuskaia. 

Unik fjordsatsing 

Som en del av Oslo kommunes Fjordby-prosjekt har DNT Oslo og Omegn fått muligheten til å bidra med å åpne Oslofjorden for byens befolkning. Gressholmen er en viktig del av dette arbeidet, og startskuddet for en offensiv satsing de neste årene.  

– Først og fremst må jeg få skryte av Oslo kommune og bymiljøetaten. De har brukt betydelige ressurser på å restaurere disse to husene, slik at de kan bli tilgjengelige for allmenheten. De har gjort en stor jobb og vi har hatt et veldig godt samarbeid med dem, sier Langslet. 

I år vil det hovedsakelig bli tilbud om kajakk-kurs på Gressholmen, men fra og med neste år vil det også bli mulig å leie kajakker og robåter her ute. Hyttene kommer til å være åpne året rundt, og med rutebåt som går hele året har hyttene en lett adkomst fra Rådshuskaia. Har du tatt kurs og våttkort, kan du leie kajakk fra Sørenga og padle ut hit på en halv time.  

Hytte-til-hytte på fjorden 

Med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB vil det bli opprettet et hytte-til-hytte-tilbud i Oslofjorden, lik det man ser på fjellet og i Marka. 

– Det er et spennende tilbud vi kommer til å etablere de kommende årene. Etterspørselen viser at dette virkelig er noe folk vil ha. Målet vårt er å tilrettelegge for et sammenhengende DNT-tilbud fra innerst i Bunnefjorden og ut til Drøbak. Her vil vi etablere flere steder hvor man kan leie kajakk, men også steder hvor man kan overnatte i hytter eller på teltplasser. Vi er en kystnasjon og det er fint at vi i enda større grad kan tilrettelegge for enda mer friluftsliv langs fjorden, sier Langslet. 

Les også: Stilte med egen fraktebåt til Gressholmen

Viktig for regionen 

Fjordsatsingen til DNT Oslo og Omegn har ført til en stor vekst i friluftsinteressen på og ved Oslofjorden. Daglig leder i DNT Oslo og Omegn, Henning Hoff Wikborg, mener dette er et viktig element i byutviklingen og at det gjør byen mer attraktiv.   
 
– Vi mener at det å utvikle aktivitetsarenaer i og rundt byen er en viktig del av byutviklingen. Fjordby-satsingen til Oslo kommune har vært veldig vellykket og vi kjører nå vår egen satsing på Oslofjorden. Det at byen utformes på en slik måte at man kan være aktiv og ha spennende aktiviteter tilgjengelig ved bruk av kollektivtrafikk er med på å forme en by. Det er noe vi er stolte av og noe vi tror alle som ønsker at Oslo skal være en miljøvennlig by setter pris på, sier han. 

FAKTA OM HYTTENE PÅ GRESSHOLMEN:

Hyttene skal drives på samme måte som de ubetjente DNT-hyttene i Marka. Det betyr at hyttene er ubetjente og at du kan komme hit ut på overnattingstur. Forhåndsbestilling er nødvendig. 

Her er det ikke vertskap og det blir ikke salg av mat og drikke. Ellers finner du alt du trenger for en overnatting, senger med dyner og puter, fullt utstyrt kjøkken, hyggelig stue. Gjestene må ha med eget sengetøy eller lakenpose + mat og DNT-nøkkelen. 

Gjestene må vaske etter seg slik at det er fint til neste mann kommer. 

Hyttene vil bli passet på av en tilsynsgruppe, akkurat slik som det fungerer i Marka. Da vi søkte etter frivillige til Gressholmen hadde vi en kø av frivillige som ville være med å bidra. Gruppa er allerede godt i gang. ​​​​​​​

Gressholmen Babord, liten hytte 

Vanlig ubetjent DNT-hytte med 13 sengeplasser. I tillegg er det stuer, kjøkken og bad/toalett. Hytta blir låst med standard DNT-lås og det blir forhåndsbooking av sengeplasser, som det er på de 32 ubetjente DNT-hyttene i Marka.

Første mulige dato for overnatting er fredag 11. juni. Bestillingen åpner fra 28. Mai. 

Hvordan bestille?

 Via ut.no. Bestilling av hele hytta fram til 1. sept pga korona. Etter 1. sept kan folk bestille seng for seng som er vanlig i DNT. 

Man bruker DNT-nøkkelen til å låse opp hyttene. Medlemmer i DNT får deponere på nøkkelen. Alle kan bli medlem i DNT.  

Gressholmen Styrbord, stor hytte 

En ubetjent DNT-hytte som er beregnet for grupper, skoleklasser, lag- og foreninger og også vennegrupper. 28 sengeplasser, inkludert noen kortere senger for barn.

Vi planlegger åpning av hytta i slutten av juni. Hytten kan du booke her

Hvordan bestille? 

Via ut.no - som ovenfor. Vi legger opp til at man kan bestille hele hytta for grupper.  

Er det mulig å besøke hyttene på dagtid?  

Dette ønsker vi å få til på sikt, men det er ikke mulig å få til så lenge vi lever med smittevernregler. Men vi vil inviterer til flere åpne dager i løpet av høsten. 

Må man være medlem for å bruke hyttene? 

Den som bestiller må være medlem. Det blir billigere dersom de fleste i gruppa er medlemmer. 

​​​​​​​

Gressholmen Babord
Gressholmen Babord Foto: Eivind Haugstad Kleiven
Gressholmen Styrbord
Gressholmen Styrbord Foto: Eivind Haugstad Kleiven