Arkivert artikkel!

Artikkelen er ikke lenger aktiv og innholdet kan derfor være utdatert.

Kan vi besøke en betjent fjellhytte i vinterferien?

Sota Sæter
Sota Sæter Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Er det trygt å reise på en betjent DNT-hytte i vinterfjellet, er det nok mange som spør seg nå, med tanke på smittevern. Vi har fått bestyrerne på de fire hyttene som åpner til vinterferien - og som har ledige plasser, flott skiføre og enkel adkomst -  til å fortelle litt om tiltakene sine.


Sota Sæter i Breheimen:

Vinter ved Sota Sæter.
Vinter ved Sota Sæter. Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Legg vinterferien til Breheimen - book opphold på vakre Sota Sæter. Her er det pr. 16. februar masse ledig plass, du får god mat - fem-retters menyen er veldig populær - og det er fine forhold i fjellet. Hytta har strøm, gulvene er nylakkerte og hytta nyvasket, det er bilveg helt frem, ingen trengsel, ja, både køfritt og stressfritt!

Silje og Ove Lilleengen er bestyrere på hytta og forteller om smitteverntiltakene:

Sengerom og sengetøy: Vi plasserer kohortene/enhetene sammen - i alt fra enkeltrom til syvmannsrom. Du kan bestille sengetøy eller ta med eget.

Baderom: På Sota er det to rom med eget bad. Ellers tre sanitæranlegg  hvor man i løpet av oppholdet bestiller tid for dusj. Gjestene sprayer over kontaktflater selv, og betjeningen vasker ofte.

Fellesrom: Kohortene får hver sine sittegruppe. Når det trengs, åpnes en ekstra peisestue.

Frokost/niste og termos: Avhengig av antall bestilllinger, blir det antakelig pekebuffet, muligens frokostbestilling som så serveres på brett.

Middag: Serveres som vanlig på tallerken. Kohortene sitter sammen og ved samme bord både til frokost og middag. I den nye spisesalen er det veldig god plass - den ble pusset opp sist sommer.

Om Sota Sæter

Åpningstider: torsdag 18. februar - søndag 21. februar og  torsdag 25.februar - søndag 7. mars.

Flere åpningstider i vinter

Booking: sota@dnt.no  Les mer om Sota Sæter

Slik kommer du deg til Sota Sæter: Bilveg helt fram. Kjør Gudbrandsdalen til Otta, så videre til Lom, deretter forbi Bismo til Dønfoss bru og så inn til hytta. 


Ny spisesal på Sota Sæter med god plass.
Ny spisesal på Sota Sæter med god plass. Foto: Jasemin Folvik


Svukuriset Turisthytte i Femundsmarka:

Svukuriset Turisthytte februar 2021.
Svukuriset Turisthytte februar 2021. Foto: Kim-Yvonne Myrvang

Velkommen til Svukuriset i villmarksriket Femundsmarka! Her kan du virkelig senke skuldrene, ta deilige skiturer, nyte god mat og en god seng og hygge deg ved bålpannene med grilling. Nydelig skiføre, scooterspor, noen kvistete løyper. Plass til flere i vinterferien!

Monica Olsen og Kim-Yvonne Myrvang er bestyrere på Svukurset Turisthytte og forteller om smitteverntiltakene:

Soverom og sengetøy: Vi fordeler husstander på hvert sitt rom, slik at to husstander ikke deler samme rom. Sengetøy kan leies eller du kan ta med eget. 

Baderom: Vi har to dusjer til damer, og en til menn. Dette er fellesdusjer, men adskilt. Disse vaskes kontinuerlig flere ganger gjennom dagen med klorin og desinfiseringmidler. 

Fellesrom: Her legger vi opp til at folk fordeler seg etter husstander, og det er viktig at gjestene også påser at de holder avstand. Vi har lett synlig informasjon om hvor mange som kan oppholde seg i rommet samtidig. 

Frokost/niste og termos: Frokost serveres som buffet, men vi skjærer opp brød og legger til rette med blant annet antibac og eget bestikk. Termos settes frem kvelden i forveien i resepsjonen. Vi fyller på termosen med kaffe/tevann, desinfiserer den og setter termosen ut og klar til neste morgen. Niste smøres som normalt. 

Middag: Vi har lagt til rette for at det holdes avstand etter de nasjonale smitteverntiltakene, dermed har vi et maks antall gjester til middagen. Alle har sin egen plass og maten blir servert av vertskapet som bruker munnbind. Dersom hytta er full vil vi ha to bordsettinger.  


Om Svukuriset


Åpningstider:  Fra 19. - 28 februar. Flere åpningstider.

Booking: svukuriset@dnt.no    Les mer om Svukuriset Turisthytte.

Slik kommer du deg til Svukuriset: Med egen bil eller buss, deretter på ski. Mulighet for transport av bagasje/barnefamilier fra Elgå og inn til hytta. Les mer: Adkomst  

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ved Svukuriset.
Ved Svukuriset. Foto: Kim-Yvonne Myrvang
Februarmorgen i Femundsmarka.
Februarmorgen i Femundsmarka. Foto: Kim-Yvonne Myrvang


Gjendesheim Turisthytte i Jotunheimen:

Januar 2021: Trollhøe (1372 moh) er en ukjent perle som kan nås fra Gjendesheim.
Januar 2021: Trollhøe (1372 moh) er en ukjent perle som kan nås fra Gjendesheim. Foto: Anne Katrin Taagvold

På Gjendesheim Turisthytte er det er god plass, fine skiforhold og god stemning. Her kan du oppleve Vintereventyret med stor V enten du er i vinterfjellet for første gang eller som dreven fjelleventyrer. Aktivitetsprogrammet spenner fra turer og kurs på ski til toppturer og hundespannturer. Det er plass til flere i vinterferien! 

Bestyrer Marius Haugaløkken forteller om smitteverntiltak:

 • Soverom og sengetøy: På Gjendesheim får du 2- eller 4-sengsrom til ditt følge. Her er god plass. Du kan ta med sengetøy, eller leie på hytta. Hytta er dimensjonert for 200 gjester, men om vinteren har Gjendesheim gjennomsnittlig 30 gjester i døgnet, så det er god plass.
 • Baderom: Du deler bad med andre. Men det er god kapasitet og ikke trangt om plassen. 
 • Fellesrom: På Gjendesheimn er det god plass også i fellesrommene. Og betjeningen vasker ofte i alle rom!
 • Frokost/niste og termos: Hytta har tilrettelagt servering hvor betjeningen legger på tallerken.
 • Middag: Det blir ikke trengsel i spisesalen. Det er servering ved bord, eller tilrettelagt bemannet servering.Om Gjendesheim Turisthytte


Åpningstider:  Fra fredag 19. februar og til 2. mai.

Slik kommer du deg til Gjendesheim: Bilvei helt frem til døra. Kjør E6 til Sjoa, og opp Heidal.  Les mer her: Adkomst Gjendesheim

Booking: Gjendesheim har online bookingLes mer om hytta her Gjendesheim Turisthytte. Les intervjuet med Marius: Ti år som sjef ved Gjendes bredder.

Gjendesheim Turisthytte.
Gjendesheim Turisthytte. Foto: Eivind Haugstad Kleiven


Fondsbu Turisthytte i Jotunheimen:

Galdebergstinden ved Fondsbu.
Galdebergstinden ved Fondsbu. Foto: Julia Fieler

Ta turen til Fondsbu og finn fjellets ro, her er aktivitetsledere for barna i vinterferien og det er allerede merket skiløype til Olavsbu og to rundløyper. Det er fremdeles ledige plasser på Fondsbu i vinterferien.

Bestyrer Solbjørg Kvålshaugen forteller at det gode samarbeidet med kommunelegen fra i fjor fortsetter. Solbjørg kommer til å gjøre det meste på samme måte denne vinteren som i fjor når det gjelder smittevern:

Soverom og sengetøy: I vintersesongen har vi kun overnatting med oppredd seng. Enhetene bor sammen, uten andre.

Baderom: Dusjene vaskes etter hver bruk og toalettene omtrent en gang hver time.

Fellesrom: Maks antall gjester på hytta er nå 75 slik at det går fint for alle å fordele seg utover. Inklusive bibliotek og bar er det godt over 100 sitteplasser å fordele seg på.

Frokost/niste og termos: På Fondsbu får du buffet, du bestiller plass og får eget fatbestikk på bordplassen. Niste kommer i poser. Ved kaffen er det antibac og vannglasset holder du under dispenser. Gjestene trenger altså ikke ta på fellesting. Og betjeningen går stadig over med såpevann.

Middag: Til middagen er det tallerkenservering og det er dekket til hver enkelt gruppe. Dersom hytta er fullbooket, vil det bli to bordsettinger. 

Alle stoler og bordflater vaskes mellom hver gjest. Berøringspunkter i rommene og i resepsjonen vaskes hyppig. Kaffe, kanelbnoller og vafler serveres over disk i resepsjonen. Alle gjester registreres, også daggjester. I Vang kommune er det ikke påbud om munnbind nå, men betjeningen kan velge å bruke det.

Om Fondsbu Tursithytte

Åpningstider: Fra torsdag 18. februar - søndag 2. mai og fredag 7. - søndag 9. mai.

Booking: fondsbu@dnt.no Les mer om Fondsbu

Slik kommer du deg til Fondsbu

 • Med bil til Tyin vinterparkering. Her er det betaling pr. sms/mobil.
 • Buss til Tyin/Buss til Tyinkrysset + taxi derfra/Beltebil mot forhåndsbestilling fra Tyin til Eidsbugarden og Fondsbu.
 • Beltebilen mellom Tyin – Tyinholmen – Eidsbugarden (Fondsbu) kjører fra 18. februar til 2. mai 2021. Du booker plass: JVB Her finner du også informasjon om JVBs smitteverntiltak.
Ved Fondsbu.
Ved Fondsbu. Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Generell informasjon om smittevern:

Dette ber vi deg som gjest gjøre

 • Du må forhåndsbestille overnatting
 • Du må registrere deg i resepsjonen når du er på dagsbesøk
 • Oppdater deg på de siste anbefalingene fra FHI før du drar på tur og følg disse.
 • Følg også med på din egen kommunes regler og råd. Du vil få informsjon fra betjeningen om hva som gjelder i hyttas kommune når du kommer dit.
 • Dersom du har symptomer på luftveisinfeksjon skal du ikke besøke en DNT-hytte. Dette gjelder også ved milde symptomer. 

Dersom du skulle bli syk mens du er på en betjent hytte

 • Meld umiddelbart fra til vertskapet, slik at du kan bli isoleret på eget rom for å unngå kontakt med andre. Måltider vil da bli tilrettelagt på rommet, og du kan ikke benytte fellesrom. Munnbind benyttes hvis det er tilgjengelig og du må forlate rommet.  Du må reise hjem så fort det lar seg gjøre. Det er forøvrig oppslag med retningslinjer på hyttene om hva man skal gjøre dersom man blir syk.

Smittevern på de betjente hyttene

 • Hyttene følger både nasjonale og lokale smittevernregler og -anbefalinger.
 • Forhåndsbooking videreføres. Dette er svært viktig, både fordi det er satt begrensninger for hvor mange som kan være på hytta samtidig og for å kunne spore eventuell smitte.
 • Gjestene plasseres på rom etter kohorter/følge og avtaler.
 • Om nødvendig blir det to bordsettinger for å opprettholde avstand.
 • Det er satt av tid til ekstra renhold og andre nødvendige oppgaver i forhold til smittevern.  
 • Hånddesinfeksjon ved strategiske punkter som inngangsdører, toaletter, felles spiserom og inngang til tørkerom. 

Les mer om DNTs instruks for smittevern på DNT-hyttene her.

DNT har utarbeidet instruks for hyttene i forhold til hvordan betjeningen skal gå frem dersom det skulle oppstå et utbrudd på en hytte eller en gjest skulle få symptomer som kan være forenlig med Covid-19.

Slik ønsker vi å ha det i vinterferien!
Slik ønsker vi å ha det i vinterferien! Foto: André Marton Pedersen
Fondsbu Turisthytte.
Fondsbu Turisthytte. Foto: Jasemin Folvik

Skrevet av Siri G. Bekkhus 17. februar 2021