Arkivert artikkel!

Artikkelen er ikke lenger aktiv og innholdet kan derfor være utdatert.

DNT Oslo og Omegn støtter årets TV-aksjon

DNT Oslo og Omegn støtter årets TV-aksjon til inntekt for å bekjempe plast i havet. Og gjennom kystsatsning håper DNT Oslo og Omegn å skape lokalt engasjement  for å ta vare på havet og kysten.
DNT Oslo og Omegn støtter årets TV-aksjon til inntekt for å bekjempe plast i havet. Og gjennom kystsatsning håper DNT Oslo og Omegn å skape lokalt engasjement for å ta vare på havet og kysten. Foto: Juel Victor Grande, Juel Victor Løkstad Grande

I årets TV-aksjon 18. oktober går pengene til WWFs arbeid for å bekjempe plast i havet. Bli med DNT Oslo og Omegn på tur langs Akerselva og plukk plastsøppel. På Friluftshuset leverer vi søppelet og får en kaffekopp.

DNT Oslo og Omegn støtter TV-aksjonen

Henning Hoff Wikborg, daglig leder i DNT Oslo og Omegn sier at det er naturlig for DNT Oslo og Omegn å støtte årets TV-aksjon: 

- Årlig havner åtte millioner tonn plast i havet. Dette er et av de største problemene vi står overfor. Turistforeningens visjon er "Naturopplevleser for livet". De siste årene har vi i DNT Oslo og Omegn hatt en offensiv satsing på maritimt friluftsliv. Vi håper at vi gjennom kystsatsingen vår kan bidra til å skape et ekstra engasjement lokalt i forhold til disse utfordringene. Vi vet også at det vi bryr oss om, det tar vi vare på.

Les mer om DNT Oslo og Omegn sin kystsatsing i Oslo-regionen.

Bli med og plukk søppel langs Akerselva!

På selve TV-aksjonsdagen, søndag 18. oktober, arrangerer DNT Oslo og Omegn søndagstur langs Akerselva. Turen går fra Nydalen og til Friluftshuset på Sørenga. Ved oppmøte får alle utdelt hansker og søppelsekker, og så plukker vi med oss søppelet vi finner langs elva på turen nedover. Vel fremme på Friluftshuset på Sørenga leverer vi fra oss søppelet og alle får en liten premie. Friluftshuset har gjort avtale med TV-aksjonen om at søppelet blir hentet mandag.

Denne høstturen langs Akerselva med søppelplukking passer for voksne og seniorer. Oppmøte er kl. 1o:30 i Nydalen ved Gullhaug Torg (Nydalen t-bane). Av smittevernhensyn må alle turdeltakere melde seg på turen/registrere seg hos turleder ved oppmøte, slik at turleder kan lage komplett deltakerliste. Det koster ingenting å være med på turen, og du gjør en fin innsats for miljøet når du plukker søppel!

Les om og meld deg på Høsttur langs Akerselva søndag 18. oktober kl. 10:30 fra Nydalen.


På søndagens DNT-tur langs Akerselva plukker vi plast
På søndagens DNT-tur langs Akerselva plukker vi plast Foto: Line Hårklau, Line Hårklau

Søndagstur på egenhånd?  Plukk plastsøppel og lever det på Friluftshuset

Kanskje du heller vil ut på egenhånd - på søndagstur i Oslos gater og parker eller på padletur på den vakre fjorden vår? 

Ta med deg noe å plukke søppel i og legg turen innom Sørenga på vegen hjem. Her tar folket på Friluftshuset imot deg og du kan levere søppelet. De byr også på en kaffekopp. Benytt gjerne anledningen til å få gode tips om friluftsliv i Marka og på sjøen. Kanskje er Buldrerommet åpent for drop-in, sjekk kalenderen for buldrerommet her.

Søndag er Friluftshuset åpent fra kl. 10:00 - 17:00. Les mer om Friluftshuset på Sørenga.

Ryddeuka - i uke 43

- På grunn av koronasituasjonen, ble årets ryddeuke i mai avlyst. Men nå som vi er igang igjen med fellesturer og -aktiviteter tilpasset situasjonen, synes vi det passer veldig bra å starte Ryddeuka søndag med turen langs Akerselva og innsamlingen på Friluftshuset og så fortsette Ryddeuka mandag til og med fredag i uke 43. Slik holder vi fokuset på plastsøppel oppe, sier Hanne Tretterud Lund, teamleder Nærfriluftsliv i DNT Oslo og Omegn. 

 -Fra mandag 19. til og med fredag 23. oktober, vil vi ha fokus på søppelrydding på fellesturene i Oslo. Det gjelder Nærturene som er formiddagsturer, Lek deg sprek som er for aldersgruppen 7 - 12 år og seniorturene. Det kommer mer informasjon senere denne uken, så her er det bare å følge med, oppfordrer Hanne.

Avslutt søndagsturen på Friluftshuset nesten ytterst på Sørenga hvor de kan ta imot søppelet du har plukket der.
Avslutt søndagsturen på Friluftshuset nesten ytterst på Sørenga hvor de kan ta imot søppelet du har plukket der. Foto: Eivind Haugstad Kleiven

WWFs mål er null plast på avveie i 2030

Midlene fra årets TV-aksjon skal brukes på konkrete tiltak der problemene er størst. En fjerdedel av plasten i havet kommer fra Sørøst-Asia. Derfor er TV-aksjonsmidlene øremerket tiltak i Indonesia, Vietnam, Filippinene og Thailand.

WWF ønsker å etablere og forbedre eksisterende avfallssystemer for mer enn 900 000 mennesker. I samarbeid med lokalbefolkning, myndigheter og næringsliv er målet å redusere utslippet av plast til elver og hav med 7000 tonn årlig ved å: 

  • Samle inn og resirkulere søppel som i dag ender opp i naturen
  • Redusere bruken av unødvendig plast
  • Jobbe for at beslutningstakere forplikter seg til å nå WWFs mål om null plast på avveie i 2030 

Digital bøssebærer 

Hjertet i TV-aksjonen er bøssebærerne. Denne gangen går ingen fra dør til dør, men man kan enkelt engasjere seg ved å opprette en egen digital bøsse og samle inn penger i eget nettverk. Slik går du frem:

  • Registrer deg på blimed.no
  • Gjør din digitale bøsse personlig
  • Del i ditt nettverk

Den digitale bøssebærer-kampanjen avsluttes 18. oktober. 

Du kan også gi ditt bidrag på andre måter, f.eks. via Vipps. Les hvordan du kan gi ditt bidrag til TV-aksjonen 2020


Om TV-aksjonen

TV-aksjonen har vært arrangert hvert år siden 1974, og har gitt livsviktig hjelp til millioner av mennesker. Totalt har TV-aksjonen samlet inn over ni milliarder kroner.

Et eget innsamlingsråd, oppnevnt av NRKs styre, mottar og vurderer søknadene fra dem som ønsker å bli tildelt NRKs TV-aksjon. Kringkastingssjefen, NRKs øverste leder, tar den endelige beslutningen om hvem som tildeles TV-aksjonen.

Innsamlingsrådet har også en viktig oppgave med å påse hvordan pengene brukes.

Les mer om TV-aksjonen NRK 2020

Om WWF

WWF er en global miljøorganisasjon som arbeider for en framtid der mennesker lever i harmoni med naturen, og der ingen dyr eller andre arter dør ut på grunn av menneskers handlinger.

Les mer om WWF

Skrevet av Siri G. Bekkhus 14. oktober 2020