Færre på hyttene i sommer

På vei til Glittertind
På vei til Glittertind Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Denne sommeren har færre fått overnatte på DNT-hyttene, grunnet smitteverntiltak mot korona. Statistikken pr 1. august viser en nedgang på 17% på de betjente fjellhyttene til DNT Oslo og Omegn.

Det er har vært en spesiell sommer, med stor interesse for fjellturer, men med mindre kapasitet enn normalt på hyttene. Gitt situasjonen med korona, mye snø i fjellet og en litt kald juli, er vi likevel godt fornøyde med en nedgang på "bare" 17%, sier eiendomssjef Jan Erik Reiten.

For bare noen måneder siden, fryktet vi at vi ikke kunne åpne hyttene i det hele tatt. Men når den muligheten kom, gikk vi i gang med med forberedelser til en helt spesiell sesong, med mange nye rutiner på DNT-hyttene.

Bestyrerne melder om en krevende sommer, med mye ekstra arbeid rundt hygiene og avstandsregler. De var også spente på hvordan kravet om forhåndsbooking ble mottatt. De fleste hyttene melder om at booking har vært en fordel for dem, fordi det er lettere å planlegge når man vet hvor mange som kommer til middag. Men det har også vært både trist og uvant å måtte avvise folk.

Fra Glitterheim har vi hørt historier om våte vandrere fra Danmark og Tyskland, som ikke kjente til kravet forhåndsbooking. Ved alle slike tilfeller har vi vært nødt til å finne løsninger, forteller bestyrer Knut Vole.

Fram til nå har de aller fleste gjestene vært nordmenn. August er normalt en måned med flere utenlandske gjester. Det blir derfor veldig spennende å følge med på bestillingene framover. Slik det ser ut nå er det full stopp i bestillinger på ukedager etter 9. august, for de fleste hyttene.

Vi krysser fingre og håper på en augustmåned med godt vær og masse bestillinger, slik at vi klarer å fylle opp den kapasiteten som legges ut for booking. Det vil være helt avgjørende for økonomien til både bestyrerne og foreningen, i et vanskelig år, sier Reiten. Og selvfølgelig, det viktigste er å unngå korona-smitte på våre hytter, avslutter eiendomssjefen.

Idylliske Bjørnhollia har plass til færre gjester denne sommeren, grunnet smittevernregler. Bestyrerne melder om en nedgang i gjestedøgn på 29% sammenlignet med 2019.
Idylliske Bjørnhollia har plass til færre gjester denne sommeren, grunnet smittevernregler. Bestyrerne melder om en nedgang i gjestedøgn på 29% sammenlignet med 2019. Foto: Trond Giæver Myhre

Gjestedøgn på betjente hytter i juni og juli 2020
DNT Oslo og Omengn eier og driver 21 av de betjente DNT hyttene i fjellområdene i Sør-Norge.
Så langt i sommer har vi hatt 37.317 overnattinger på våre betjente hytter.

I samme periode i fjor hadde vi 48.858. Av disse var ca 3.800 gjester på Finsehytta.

Samlet for juni og juli, har vi altså en nedgang på 24% sammenlignet med i fjor. Vi velger å holde Finsehytta utenom, siden den er stengt grunnet bygging i år. Da er nedgangen på 17%.

Våre hytter har ulik utforming og det er derfor stor variasjon i hvordan vi klarer å fylle hyttene og samtidig klare å holde avstandsreglene. Noen har små stuer og fellesarealer og mange flersengsrom. Mens andre hytter har større arealer og flere mindre rom eller flere bygninger. Bestyrerne forteller at hvordan de kan fylle hyttene også avhenger av hvor store eller små grupper som kommer på besøk. Så dette har vært en sommer med mye logistikk!

Dette har også vært en sommer med spesielt mye snø i fjellet, fram til siste del av juli. Noen av hyttene har derfor lavere besøkstall grunnet snøforholdene.

Besøk på selvbetjeningshyttene
DNT Oslo og Omegn har ansvar for drift av 52 selvbetjeningshytter i fjellet.

Med gjeldenede smittevernregler har vi vært nødt til å begrense antallet besøkende på alle hyttene. Derfor ble det innført krav om forhåndsbooking også på selvbetjeningshyttene. På de største hyttene har vi lagt ut ca halvparten av sengene for booking og de minste hyttene leies ut som en enhet.

Selv med begrenset kapasitet, er ikke alle plassene fylt opp. Vi tror at grunnen til dette er at færre går fra hytte til hytte i år, men også fordi flere av hyttene ligger i områder med mye snø. Siden vi ikke har hatt booking tidligere, har vi ikke tall å sammenligne med.

Vi har fulgt nøye med på bestillingene som kommer inn og det vi ser er at folk bestiller veldig nære avreise, noe som tyder på at værmeldinger spiller en viktig rolle.

Totalt har 5.620 personer besøkt våre 52 selvbetjeningshytter i juni og juli. Det gir et snitt på 40% belegg, av de sengene som er lagt ut for booking.

Mest populære hytter basert på belegg:

 1. Stølsmaradalen (94% belegg)
 2. Helberghytta (78% belegg)
 3. Torfinnsbu (71% belegg)
 4. Navarsete (68% belegg)
 5. Kongshelleren (66% belegg)
 6. Stordalsbu (66% belegg)
 7. Storeskag (65% belegg)
 8. Brebua (60% belegg fra 15. juli)
 9. Olavsbu (56% belegg)
 10. Storkvelvbu (56% belegg)

Mest populære hytter, høyest antall personer:

 1. Olavsbu (524 personer)
 2. Torfinnsbu (440 personer)
 3. Brebua (339 personer)
 4. Lågaros (280 personer)
 5. Storkvelvbu (261 personer)
 6. Hellevassbu (212 personer)
 7. Reinheim (186 personer)
 8. Kjeldebu (185 personer)
 9. Torehytten (177 personer)
 10. Veslefjellbua (170 personer)
Idylliske Stølsmaradalen i Jotunheimen er populær. Det kan vi forstå!
Idylliske Stølsmaradalen i Jotunheimen er populær. Det kan vi forstå! Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Skrevet av Kari Merete Horne 5. august 2020