God tur i skogen - med søppelvett

Romstjern i Lillomarka er en liten perle. Her er det deilig å slå seg til en stund med en god bok. Gå inn fra Romsås via Røverkollen eller fra Grorud inn langs Steinbruvann. Og du: Husk å ta med søppel hjem igjen!
Romstjern i Lillomarka er en liten perle. Her er det deilig å slå seg til en stund med en god bok. Gå inn fra Romsås via Røverkollen eller fra Grorud inn langs Steinbruvann. Og du: Husk å ta med søppel hjem igjen! Foto: Hanne Hide

Mange flere enn før går turer i Oslomarka. Derfor har vi laget en nettside med informasjon om de forskjellige områdene i Marka og turforslag til hvert område. Vi har også tatt en prat med turleder Steinar om å ta med eget søppel hjem igjen.

Siden koronakrisen startet, har flere og flere gått tur i Marka. Vi ser det ute i skogen, hvor vi møter andre på tur hele dagen, hver dag. Og vi ser det i besøkstallene på ut.no - portalen hvor man finner turforslag med kart, samt informasjon om hytter og steder. Her har det vært 135% økning i antall besøk på sider som omhandler turforslag. Fra 330 000 til 786 000! Veldig mye av denne økningen kommer fra søk som handler om Oslomarka.

Derfor har DNT Oslo og Omegn laget en nettside med områdene i Marka og turforslag til hvert område. Her kommer det flere turforslag etter hvert, og vi håper at du kan bli inspirert til nye turer.

Mange har pakket sekk med mat, drikke og kanskje hengekøye. Noen ligger over ute og opplever skumring, solnedgang, fuglesang og frokost ved et stille skogsvann mens sola stiger på himmelen. Andre velger dagstur.

I forbindelse med påsken ble det skrevet en del om mye søppel i skogen. Vi har tatt en liten prat med en av våre dyktige turledere, Steinar Laurtizen. Han har noen gode råd til for å unngå å legge igjen søppel i skogen.

Tips for å få med seg alt søppel hjem

I forbindelse med påsken ble det skrevet en del om mye søppel i skogen. Vi har tatt en liten prat med en av våre dyktige turledere, Steinar Laurtizen. Han har noen gode råd til for å unngå å legge igjen søppel i skogen.

Steinar går tur i egen "båkgård":  Gjelleråsmarka - Lillomarka

Steinar Lauritzen er turleder i DNT Oslo og Omegn. Til vanlig leder han omkring 30 fellesturer i løpet av et år, både på fjellet og i Marka, sommer og vinter. Denne helgen kommer han til å gå turer i sitt nærmiljø, sin "bakgård" som er Gjelleråsmarka og Lillomarka. Når han synes det er for tett mellom turgåerne på de blåmerkete stiene, velger han heller de umerkete, som det finnes mange av i Gjelleråsmarka.

- Denne marka er så liten, at her er det vanskelig å gå seg bort, selv når man velger en umerket sti, sier Steinar. - Gå f.eks. inn fra Snø (skihallen i Lørenskog). Et fint turmål er gapahuken hvor du har god utsikt over Groruddalen. På en fin dag kan du se ut over Oslofjorden til Fornebu, videre til skianlegget på Vardåsen i Asker og helt i horisonten har du Blefjell i Telemark, sier Steinar. - Jeg liker meg også veldig godt mange andre steder i Gjelleråsmarka og Lillomarka, f.eks. ved Romstjern, legger han til.

Det skal ikke være synlig i skogen at du har vært på tur

Det er ikke til å komme forbi at det er blitt mer søppel i Marka nå som så mange flere bruker Marka. Steinar har et par gode tips:

- Før jeg går, når jeg pakker sekken, tenker jeg emballasje/avfall. Da passer jeg på at det blir så lite som mulig som må bæres hjem igjen.

- Så pakker jeg ned poser til søppel. Jeg har alltid med meg en matavfallspose, en sånn som de fleste får av sin kommune. Den har jeg lett tilgjengelig i sekken og putter epleskrotter, bananskall og annet matavfall i den. For det tar nemlig mye lenger tid enn du tror før en epleskrott blir til jord hvis du kaster den på skogbunnen. Tar du en liten sjokolade på stien, så putter du sjokoladepapiret oppi posen som du har med til papiravfall. 

- Dessuten har jeg med en liten pose som jeg henger utenpå sekken, og hansker. Så plukker jeg litt søppel undervegs - og når andre ser det, har det en positiv "smitte"effekt!

Steinar synes det er smart å sortere avfall undervegs, slik at han slipper å gjøre det når han kommer hjem og skal kaste det. Og når det er lov å tenne bål (det er det ikke nå!), så husk at det kun er ved og eventuelt papir som skal på bålet. Papiret må legges på mens det er fyr på bålet, ellers kan det blåse avgårde.

Og har du med deg hund på turen, så tar du hundeposen med tilbake. Selv de som er laget av nedbrytbart materiale  bruker lang tid på å brytes ned. Så ta den med deg og kast i søppelkassen ved utfartsparkeringen - hvis det er plass - eller  bruk søppelkassen du har hjemme.

Steinar ønsker alle God tur i Marka. Når vi alle husker på at det ikke skal være synlig i skogen at vi har vært der, ja, så får alle en enda bedre tur!

Friluftslivets beste råd for en god og trygg tur:

Så idyllisk ønsker vi at det skal være der vi tar en liten rast. Foto: Dag Olav Brækkan.

Slik vil vi gjerne oppleve skogen
Slik vil vi gjerne oppleve skogen Foto: Marius Dalseg Sætre

Skrevet av Siri G. Bekkhus 17. april 2020