DNT-veivisere påsken 2020

Bli med som hyggelig DNT-veiviser påsken 2020.
Bli med som hyggelig DNT-veiviser påsken 2020. Foto: Eivind Haugstad Kleiven

DNT Oslo og Omegn mobiliserer alle sine frivillige til en stor påskeaksjon. Du kan enkelt delta ved å  å gå nærturer, som en synlig DNT-ambassadør, dele turtips og informere om turvettregler i koronatiden.

På grunn av koronaepidemien feirer vi alle påsken lokalt i år.  DNT Oslo og Omegn oppfordrer alle sine frivillige til å være gode ambassadører for det lokale friluftslivet. Dette kan du være med på, ved å gå nærturer hjemmefra, ta på deg DNT tøy eller vest og dele turforslag og korona-turvett-regler til folk du møter.

Vi oppfordrer også til å dele dine fine turopplevelser digitalt og bruk begge emneknaggene
#giturenvidere #gjørdagenlittbedre i sosiale medier. Bytt gjerne ditt profilbilde – ta på DNT lua og smil😊

Ved å melde deg på dette arrangementet blir du med ved å ta en aktiv rolle som veiviser i Marka gjennom påsken. Aksjonen varer fra onsdag til mandag. Bli med de dagene du kan!

Gå gjerne to DNT-frivillige sammen (med god avstand). Da er det lettere å ta en aktiv veileder-rolle.

Dette er oppgavene for DNT-veivisere påsken 2020

  1. Gå nærtur – praktisere turvettreglene med å gå tur hjemmefra, god avstand
  2. Gi gjerne turforslag til folk du møter
  3. Vær synlig – ta på DNT lua, turtøy med DNT logo og veiviservest hvis du har
  4. Gi turtips – del en fin nærtur digitalt eller gi tips om nærturer på ut.no

Oslo Kommune oppfordrer alle DNT-veiviserne til også å være med å spre budskapet som nå gjelder:

  1. Smittevernreglene med 2 meter avstand og ikke flere enn 5 i en gruppe (gjelder ikke personer i samme husstand)
  2. Skogbrannfare
  3. Unngå å forsøple i skogen

Bli med på dugnaden og bidra til å skape gode turopplevelser i ditt nærmiljø:
Registrer deg via arrangementet DNT Veiviser påsken 2020. (lenke til FB arrangement)

Frivillige fra Røde Kors, Norsk Folkehjelp og DNT Oslo og Omegn bidrar for å spre informasjon gjennom påsken.

Her er oppfordringen fra Oslo Kommune til alle frivillige:

Takk for at du vil bidra til kommunens innsats for å informere innbyggerne våre om smittevernreglene i påsken.

Med de gjeldende forskrifter og pålagte begrensningene på bruk av fritidseiendommer forventer vi at befolkningen i Oslo aktivt vil bruke byen og marka i påsken. Vi skal ivareta befolkningens behov for utendørs aktivitet og sosialt samvær, samtidig som befolkningen beskyttes mot smitte.

Formålet med oppdraget ditt er å være synlig tilstede i områder der vi forventer mye folk i påskedagene og gi direkte veiledning om enkle smittevernråd til de dere møter.

Oppfordre publikum på en hyggelig og imøtekommende måte om å følge forskriftene om minst 2 meters avstand og maks 5 personer per turgruppe.

Dere skal ikke håndheve reglene eller instruere de som velger ikke å følge reglene.

Vi er inne i en veldig spesiell tid for byen vår, for Norge og for verden. Dette er dager som krever mye av oss. Vi er mange som trenger å puste ut og ta en pause fra hjemmets fire vegger og da er det flott at folk bruker byen og marka. Vi oppfordrer til å gå hjemmefra, oppsøke stier uten for mange andre mennesker og holde god avstand til andre som ikke er nærmeste familie.

Å stenge barnehager, skoler og mange andre virksomheter har store konsekvenser for hver og en av oss, og for samfunnet. Noen kan ha mistet jobben eller blitt permittert, andre har nære som er blitt syke eller kjenner folk som er i risikogruppen og veldig mange har møtt på utfordringer ved å være hjemme med familien over lang tid. Andre har mistet ferier i utland og på hytter som de har gledet seg til lenge, og noen tror ikke på at koronaviruset er noen trussel.

Dette påvirker oss som mennesker. Vi kan oppleve stress, redsel, usikkerhet og vi håndterer disse følelsene ulikt. Noen lar det passere og har lettere for å se lyspunkter, mens andre kan reagere med aggresjon for å få kontroll på situasjonen de selv står i.

Vi ønsker å unngå konflikter og konfrontasjoner ute i turområdene i påsken og ber om forståelse for at folk kan opptre ulikt i møte med dere.

Det kan være vanskelig å forholde seg rolig om man ser at folk ikke følger retningslinjer om avstand og antall mennesker. Det kan være enda vanskeligere om folk velger å svare og hisser seg opp ved å bli påmint retningslinjene. Men det er akkurat i disse situasjonene det er viktig at dere holder hodet kaldt og klarer å svare rolig tilbake.

Spørsmål om andre tema som testing av korona eller når skolene åpner igjen må dere henvise til informasjon på helsenorge.no og oslo.kommune.no


Skrevet av Kari Merete Horne 7. april 2020