Nytt tilbud: Utstyrs-FIX

Hull i jakka? Ødelagt glidelås? Mistet en knapp? Har du turklær og utstyr som du trenger å få reparert, får du hjelp hos oss i Tursenteret i Storgata 3 midt i Oslo sentrum.

- Vi er stolte av å kunne tilby «utstyrs-FIX», en reparasjonstjeneste i Tursenteret hvor vi tar imot turklær som skal repareres, forteller Silje Bunæs. Hun jobber til daglig som turveileder i Tursenteret, men har både utdannelse og lang erfaring fra sømfaget som hun nå skal få brukt i DNT-sammenheng.

- Kom til oss på torsdager mellom kl. 15 og 18. Da vil jeg ta imot det du ønsker å få reparert og jeg forklarer hva som kan gjøres med plagget ditt. Uka etter kan du komme innom og hente plagget og du betaler det du selv ønsker. Du velger altså selv hva du synes reparasjonsjobben er verdt.

Hva slags reparasjoner kan du hjelpe til med?

- Alle småreparasjoner, som å feste knapper, skifte glidelås, lappe hull og reparere løsnet stoff. Jeg kan også teipe igjen skalljakker som har begynt å lekke i sømmene. Vi samarbeider med noen produsenter, for eksempel Bergans, som kan gjøre større reparasjoner. Så vi skal nok kunne hjelpe til med det som måtte dukke opp, sier Silje.

Les også: Miljøvettreglene

Silje Bunæs fikser turklærne dine. Kom til Tursenteret i Storgata 3 på torsdager - da er Silje klar med symaskina.
Silje Bunæs fikser turklærne dine. Kom til Tursenteret i Storgata 3 på torsdager - da er Silje klar med symaskina. Foto: Jasemin Folvik

Slik fungerer utstyrs-FIX:

 • Lever turklærne du ønsker å få reparert (max 3 plagg) i Tursenteret i Storgata 3 på torsdager mellom kl. 15.00 og kl. 18.00.
 • Silje reparerer utstyret ditt og gir beskjed når det er klart for henting.
 • Betal det du ønsker.
 • OG: meld deg gjerne på reparasjonskurs, sånn at du kan fikse utstyret selv neste gang.
Selv om jakka har mistet en knapp, er den jo fullt brukbar. Å reparere utstyr gir lengre levetid på det man har, noe som er godt for både miljøet og lommeboka! Silje Bunæs

Kurs i utstyrsreparasjon

Silje er opptatt av bærekraft og mener at vi må vekk fra bruk-og-kast-mentaliteten og heller ivareta og bruke det vi har så godt vi kan.

- Selv om jakka har mistet en knapp, er den jo fullt brukbar. Å reparere utstyr gir lengre levetid på det man har, noe som er godt for både miljøet og lommeboka!

- Og hvis du vil lære hvordan du kan reparere turklærne dine selv, så meld deg på et av utstyrs-FIX-kursene vi holder nå i høst. Dette er basic kurs i søm og vedlikehold, med fokus på turklær, forklarer Silje som er kursholder på kursene.

- På utstyrs-FIX-kursene lærer du hvordan du selv kan gi turklærne dine nytt liv. Her blir du kjent med forskjellige stoffer og materialer, symaskinens muligheter, og hva du selv kan gjøre for å ta vare på klærne lengst mulig gjennom å vedlikeholde og reparere, forklarer Silje. Og hun presiserer at kurset tilpasses etter nivå og behov hos kursdeltakerne, sånn at alle får noe ut av det.

Siljes tips til hvordan man kan leve etter Miljøvettregel #3 Fiks alt, alltid:

 • Invester i gode produkter.
 • Undersøk mulighetene for å reparere før du kjøper nye produkter.
 • Ta vare på det du har.
 • Reparer det du kan selv. Det trenger ikke å være så vanskelig, men du må sette av tid til å gjøre det.
 • Lær av venner eller kjente, eller dra på kurs.
 • Spør lokale skreddere om hjelp.
 • Inviter til et lite søm-party der dere sammen prøver å fikse ting.
 • Noen produsenter sender delene du mangler.
 • Det finnes flere videoer på Youtube med fine forklaringer til utstyrsreparasjon.
 • Mange produsenter fikser egne produkter, f.eks. Bergans, Norrøna og Fjellreven, ofte mot en liten kostnad.