Oppfordrer unge til å bli hyttevakt

Hibaq er helt ny som hyttevakt på Torehytten på Hardangervidda.
Hibaq er helt ny som hyttevakt på Torehytten på Hardangervidda. Foto: Kari Merete Horne

Vi møtte 20 år gamle Hibaq Abdi Mohamed på sin aller første dag som hyttevakt for DNT. På Torehytten, langt inne på Vest-Hardangervidda, skulle Hibaq tilbringe de neste tre ukene. Det var et utrolig positivt og inspirerende møte!

Dette er virkelig en kul oppgave for unge! Flere ungdommer bør forsøke seg som hyttevakt! Det er bare så gøy å treffe folk og det er super måte å komme seg på fjellet. Og så er det så sykt fint her inne. Hibaq Abdi Mohamed

«Hei, jeg er hyttevakt!» sa Hibaq med et stort smil da hun møtte oss. Vi hadde gått fra Litlos og tatt turen opp på Hårteigen, før vi ganske slitene ankom Torehytten. Hyttevakt Hibaq hadde selv akkurat ankommet, etter en åtte timers tur opp fra Stavali. Hun var nok litt sliten hun også, men hadde rukket å ta på hyttevakt-vesten og strålte som en sol da hun tok i mot oss. For denne jobben hadde hun virkelig gledet seg til.

Hibaq er en ganske ung hyttevakt. Vi lurte litt på hvorfor hun hadde valg denne dugnadsjobben, alene med et stort ansvar, langt inne på fjellet. Og vi fikk svært gode og reflekterte svar:

  • Jeg kjenner noen hyttevakter og de fortalte meg litt om denne oppgaven. Det hørtes utrolig kult ut, så det ville jeg veldig gjerne prøve selv. Ordningen med selvbetjeningshytter virker rett og slett helt «konge» spør du meg! Altså det at folk kan gå fra hytte til hytte og så får de overnatting og mat her langt inne på fjellet. Jeg har veldig lyst til å møte ulike typer mennesker og hjelpe dem ved å legge til rette for gode opplevelser.
  • Jeg har vært litt på tur før, men har aldri gått så langt som inn her til Torehytten. Og jeg har heller aldri gått alene før og med så tung sekk. Men jeg har forberedt meg godt, jeg har trent og løpt og gått inn turskoene. Og gode venner har vist meg hvordan en primus fungerer, ler Hibaq. Jeg må si at jeg har blitt bedre kjent med meg selv i denne prosessen, særlig på turen inn til hytta. Det var en lang tur fra Stavali og litt utfordrende å finne veien. Men man klarer det man vil!

Hibaq har røtter fra Somalia og har vokst opp i Våler i Østfold. Etter videregående kom hun rett inn på juss-studiet i Bergen og har fullført første året nå. Så denne unge dama er dedikert og målrettet. Og også veldig reflektert:

  • Jeg vil gjerne være mer enn «bare» en juss-student, sier Hibaq. Jeg vil at det skal være flere ting som definerer meg som menneske enn det å være student. For meg er det å være hyttevakt en flott utfordring. Da får jeg bidra i DNTs arbeid og jeg får treffe ulike mennesker. Jeg mener at om man eksponerer seg for å bli kjent med ulike mennesketyper, ja så blir man en bedre samfunnsborger. Kan man si det uten at det virker «kleint», undrer Hibaq? Det er i alle fall litt sånn jeg tenker.
  • Nå gleder meg skikkelig til å være her i tre uker. Å være hyttevakt er en fin måte å få være i fjellet, for jeg har jo ikke råd til å leie hytte, sier Hibaq.
  • Og det er virkelig kult å se at fjellet er for alle! For det opplever jeg når jeg er her og ser hvor mange ulike mennesker som kommer.


Hibaq sjekker om alle har skrevet seg inn i protokollen. De som har glemt dette får en hyggelig oppfordring fra den trivelige hyttevakten.
Hibaq sjekker om alle har skrevet seg inn i protokollen. De som har glemt dette får en hyggelig oppfordring fra den trivelige hyttevakten. Foto: Kari Merete Horne

Hibaq meldte seg som hyttevakt gjennom DNT Oslo og Omegn sin «frivillighetsportal». Og hun har tatt kurset som alle hyttevakter må igjennom. Hun var litt sent ute for å søke oppdrag denne sommeren, men etter noen hyggelige telefonsamtaler ble det likevel et ledig oppdrag her på Torehytten.

Så hvordan forbereder man seg egentlig til å bli hyttevakt?

Det er lurt å være med noen for å se hvordan det fungerer. Jeg var med på Olavsbu med venner – og da ble jeg enda mer interessert, forteller Hibaq. Og hyttevaktkurset var veldig nyttig, men det ble mye informasjon på en kveld. Det beste er nok å lære litt underveis når man er på hytta. Det er det jeg skal gjøre nå, forteller den uredde hyttevakten.

  • Til slutt må jeg bare få komme med en anbefaling, sier vår nye bestevenn Hibaq. Dette er virkelig en kul oppgave for unge! Flere ungdommer bør forsøke seg som hyttevakt! Det er bare så gøy å treffe folk og det er super måte å komme seg på fjellet. Og så er det jo bare så syyyykt fint her inne! Ja, dette må flere få oppleve, avslutter den ferske hyttevakten.

Vi takker for oss og gleder oss til å møte Hibaq igjen en annen gang.

Regnbuen over Hårteigen var starten på et voldsomt tordenvær med påfølgende styrtregn. Alle telterne kom kjapt inn i hytta. Det var ikke noe problem for den dyktige hyttevakten, som fant plass til alle.
Regnbuen over Hårteigen var starten på et voldsomt tordenvær med påfølgende styrtregn. Alle telterne kom kjapt inn i hytta. Det var ikke noe problem for den dyktige hyttevakten, som fant plass til alle. Foto: Kari Merete Horne

Fakta om dugnadsjobb som hyttevakt:
I høysesonger (sommerferie og påske) har DNT hyttevakter på de mest besøkte selvbetjeningshyttene på fjellet. Hyttevakten tar imot gjestene, tildeler sengeplasser og viser hvordan det praktiske fungerer på hytta. Hyttevakten kan svare på det meste av stort og smått: hvor henter du vann og hvor er det mat? Hvordan fungerer kjøkkenet osv. Og hun fordeler oppgaver i forbindelse med utvask av hytta.

For å bli hyttevakt må du gå på kurs og du må søke på ledige oppdrag. Du må være forberedt på å stå på venteliste en stund.
Her kan du lese mer opp dugnadsjobben som Hyttevakt.

Hyttevakt Hibaq ønsker velkommen til Torehytten.
Hyttevakt Hibaq ønsker velkommen til Torehytten.

Skrevet av Kari Merete Horne 5. august 2019