Foredraget "Operasjon Mardonius" og historisk padletur

Velkommen til foredrag i Bystua 27. april. Her fra tidligere foredrag.
Velkommen til foredrag i Bystua 27. april. Her fra tidligere foredrag. Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Fredag 27. april kommer oberstløytnant Palle Ydstebø til Friluftshuset for å holde foredrag om en sabotasjeaksjon i Indre Oslofjord natt til 27. april 1943. Deretter er han guide på den historiske padleturen som følger ruta til sabotørene.

Fredag 27. april blir en spennende ettermiddag og kveld på Friluftshuset!

Først inviterer vi til et spennende foredrag. Som en kick-off på vår serie “Historisk Padling”, starter vi med å vie vår oppmerksomhet til våre motstandshelter under krigen og en helt spesiell sabotasjeaksjon som skjedde i Indre Oslofjord natt til 27. april 1943. Denne natten padlet Max Manus sammen med en gjeng motstandsmenn i kano fra Gressholmen inn til Oslo havn i ly av mørke for å feste ladninger på tyske skip som lå ved kai. Sabotasjeaksjonen gikk under navnet “Operasjon Mardonius”, og var den første sabotasjeaksjon mot skip ved bruk av kajakk/kano. Den ga støtet til at det ble konstruert og bygget spesielle tomannskajakker i Skotland for sabotasjeaksjoner. Disse ble bl.a. fraktet over Nordsjøen med MTBer og brukt i sabotasjeaksjoner mot skip flere steder.

Foredragsholderen

Vi har vært så heldig å få med oss oberstløytnant Palle Ydstebø som foredragsholder. Ydstebø tjenestegjør for tiden som hovedlærer i strategi og som sjef ved Forsvarets stabsskole/Seksjon for strategi og doktrine. Han har tjeneste fra ingeniørvåpenet og fellesinstitusjoner samt utenlandstjeneste fra Afghanistan, Tyskland og Sør-Sudan. Ydstebø har hovedfag i historie fra Universitetet i Tromsø. Han er for tiden i gang med en doktorgrad i militærhistorie ved universitetet i Glasgow.

Pris: 150,- inkludert kaffe og enkel servering

Oppmøte: 15:45 på Frilufshuset, Sørengkaia 124, 0194 Oslo. Foredraget starter kl. 16:00 og varer i ca. 90 minutter. 

Påmelding: Meld deg på Foredrag Max Manus, operasjon Mardonius

Hvis du også ønsker å være med på vår "Historiske padletur" kl. 17:30, melder du deg på den også. Du må altså melde deg på to steder hvis du ønsker å være med på både foredrag og padletur i kajakk.

Fellestur: Historisk padling - Max Manus operasjonen

Etter foredraget vil Ydstebø delta som guide for de som også har meldt seg på den historiske padlingen - fellesturen -  hvor vi skal følge sabotørenes rute, en tur på knappe 10 km. 

Ydstebø har guidet norske og utenlandske offiserer i Narvikfjellene, Dieppe, Waterloo, Monte Cassino og Fredricksburg-Chancelorsville i Virginia. Han har padlet havkajakk siden 1987.

Pris: Kr 450,-. For dem mellom 16-30 år gir vi en ungdomsrabatt på kroner 150,-. Inkludert i prisen: Historisk guide, to turledere/instruktører kajakk fra DNT, kajakk, åre, vest og spruttrekk. 

Tid: Kl. 17:30 - 20:30. Oppmøte 17:30 ved Friluftshuset på Sørenga.

Påmelding: Dette arrangementer har begrenset med plasser og du må melde deg på separat: Historisk padling operasjon Mardonius

Første tur i serien "Historisk padling" går 27. april.
Første tur i serien "Historisk padling" går 27. april. Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Finne vegen til Friluftshuset på Sørenga

Du finner en gangbru bak operaen. Den går ut til Sørenga. Friluftshuset ligger nesten ytterst ved Sjøbadet.

Skrevet av Siri G. Bekkhus 13. april 2018