Bynære hytter: Snart kommer Fuglemyrhytta

Skisse av ny hytte på Vettakollen.
Skisse av ny hytte på Vettakollen. Foto: Designskisse Snøhetta

Med utsyn over Oslofjorden skal den nye Fuglemyrhytta invitere små og store til overnatting, gapahuk-kos og friluftsundervisning.

Tekst: Silje Pileberg

- Vi er glade for å utvide hytteparken vår med en bynær hytte, sier prosjektleder Thomas With i DNT Oslo og omegn.

Uansett hvor man kommer fra, blir turen inn til hytta en stor opplevelse der man går gjennom gammelskog som ikke har vært kultivert på hundre år, forteller han.

- Framme ved hytta er det lyst og fint og utsikt over Nesoddlandet og utover Oslofjorden. Fra Skådalen T-banestasjon langs Frognerseterruten vil turen inn til hytta være et par kilometer. Det blir enkelt for skoleklasser å ta turen inn. Kanskje vil de benytte seg av det naturlige amfiet like ved som blir tilrettelagt med trebenker, laget av trær felt på stedet.

En hytte fra vår tid

Selve hytta er tegnet av Snøhetta. Den vil være lik en av de fem nye hyttene på Tungestølen i Luster. Her ble alle de gamle hyttene revet bort av orkanen Dagmar og nye, moderne hytter ble reist.

Nå gjenbrukes tegningene av den ubetjente hytta på tunet.

- Hytta vil passe godt inn og det kreves lite bearbeiding av terrenget. Den minner om en tradisjonell saltakshytte med skråtak og to møner, men den får et moderne formspråk som viser at den er bygget i vår tid, sier With.

Hytta får åtte sengeplasser fordelt på to soverom, men det blir plass til flere. I tillegg vil det være et oppholdsrom med stue og kjøkken, og et tørkerom. Hytta får også et stort vindu mot sør.

Utenfor hytta blir det gapahuk og uthus i tillegg til amfiet for friundervisning.

Samarbeid mellom DNT og kommunen

Oslo kommune eier eiendommen og besluttet i samråd med DNT at hytta fra 1909 som står der i dag, skulle rives. Den nye hytta skal reises på akkurat samme sted og være vendt samme vei. Oslo kommune blir eier, mens DNT får en langtids leie- og driftsavtale.

Byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg, er entusiastisk.

- DNT fyller 150 år i år, og hva er vel bedre markering av det enn at vi sammen i år skal åpne det som må være Norges mest bynære turisthytte!

Byrådet vil ha flere ut på tur

Hun poengterer at hytta ligger i et område med flott natur, med kort vei til både det kjente utsiktspunktet på Vettakolltoppen og skiløyper og stier til Frognerseteren, Ullevålseter og Sognsvann. Den vil ligge nært bebyggelsen, men den vil også være skjermet.

- Selv om den blir liggende nær de mest populære stiene i området, vil den ikke være synlig verken fra Fuglemyra eller fra hovedstien over Vettakolltoppen.

Nesten ni av ti innbyggere i Oslo bruker Marka, men byen vokser og byråden er opptatt av å få flere ut på tur.

- Hyttelivet er en viktig motvekt til kostbare fritidsaktiviteter. Leieavtalen vi har inngått med DNT sikrer at den nye Fuglemyrhytta blir godt vedlikeholdt og at hytta kommer til nytte for byens innbyggere. Jeg håper at hytta blir et kjært turmål for barnefamilier, unge og eldre, sier Berg.

DNT ønsker å favne større grupper

Henning Hoff Wikborg, daglig leder i DNT Oslo og Omegn, forteller at Fuglemyrhytta er en del av organisasjonens strategi om bynære opplevelser.

- Vi ønsker å tilrettelegge for friluftsopplevelser der mennesker bor. Dette gir økt livskvalitet, det bidrar til at vi holder oss i aktivitet og til at vi legger opp til kortreiste aktiviteter. Slik slår vi mange fluer i en smekk, sier han.

DNT har nå 27 bynære markahytter rundt Oslo, fra Asker i sørvest til Oppegård i øst.

- I disse områdene får vi etter hvert stadig flere mennesker som er ukjente med friluftsliv. Det er en stor utfordring for oss, og det er veldig viktig at vi klarer å lage arenaer og tilbud som er enkle å nå, slik at vi får flere inn i friluftslivet. Fuglemyrhytta vil ha en arkitektur og beliggenhet som gjør at den kan være interessant for mange.

Skisse av Fuglemyrhytta innvendig.
Skisse av Fuglemyrhytta innvendig. Foto: Designskisse Snøhetta

Skrevet av Siri G. Bekkhus 5. april 2018