Reingjeterliv i Jotunheimen

Fellestur

Fra dato
7. september kl. 15:00
Til dato
10. september
Vanskelighetsgrad
Middels  
Passer spesielt for
Voksne
Turtyper
Fellestur, Fottur, Sykkeltur, Reinsdyr, Gjetare
Arrangører
DNT Oslo og Omegn, Glitterheim
Turområde
Jotunheimen (se kart)
Turkode
11245

Fulgte du med på NRK-serien "Gjetarar i Jotunheimen"? Nå får du en unik mulighet til å bli med på slakteplassen sammen med reinsgjeterne. Denne helgen i september skal reinsdyrene samles inn fra fjellet og dette får vi være med å oppleve! Men først får vi to dager på Glitterheim med Glittertind som et av turmålene.

PROGRAM:

Dag 1: Ankomst Glitterheim, ca 8 km fra bom.
Oppmøte bom i Veodalen. Bagasjetransport og felles sykkeltur fra bom kl 15.00.  Velkomst, middag og informasjon om turen.

Dag 2: Glittertind (2.464 moh) eller Ryggehøe (2.142 moh)
Vi velger oss en topp, og både  Glittertind  og Ryggehøe er supre topper å bestige. Kvelden nyter vi i peisestua.

Dag 3: Fra Glitterheim til Slakteplassen. Ca 8 km til bom.
Etter en god frokost tar syklene fatt og tråkker oss i passe fart ut Veodalen. Med biler kjører vi til vi nesten  tipper utfor fjellplatået, og tar til venstre inn til Slakteplassen til Lom tamreinlag. Her setter vi opp lavvo og rigger oss til. Vi får guiding på slakteplassen og orientering om hvordan tamreinlaget gjeter reinsdyrene og hvordan innsamling og slakting av reinsdyra skjer. Denne ettermiddagen skal normalt reinsdyra samles inn til slakteplassen. Dette gjøres med helikopter og det er et flott skue når disse vakre firbeinte dyra komme luntene over fjellryggen og inn til slakteplassen. Det blir middag med gjeterne og medhjelpere på Grønhø.

Det er også mulighet for en fin tur i området.

Dag 4: Aktivitet på slakteplassen
Idag fortsetter vi å hjelpe reinsgjeterne med samling og fordeling av reinsdyrene. Det skal veies, skilles, samles og slippes fri.  Slaktingen av reinsdyrene overlater vi til gjeterne. Etter en aktiv dag blant reinsdyr- og gjetere pakker vi sakene og reiser hjem.

NB: Reininnsamling kan kun gjøres når været tillater helikopterflying. Uansett blir det guiding på slakteplassen og tur i området om ikke reinsdyra tas inn denne helgen.

På dette arrangementet er gruppen ute hele dagen. Det tas forbehold om endringer i programmet. 

Generell informasjon:

Pris

DNT-medlemmer: Kr. 3.803- fra/til Veodalen

Ikke-medlemstillegg kr. 700,-. BLI MEDLEM I DNT 

Turpakken inkluderer: Overnatting, turleder, opplegg på slakteplassen, sykler, bagasjetransport,  alle måltider (frokost, niste/termos, tre-retters middag).

Adkomst  

Med bil fra Oslo: Fra E6 tar dere av på Sjoa. Opp Heidalen til Randsverk. Ca 600 m vestover - skilt mot Glitterheim. Bomvei (kan benytte kort).

Til orientering vil vi sende ut felles mail til deltakerne slik at dere kan melde inn transportbehov og bilplasser. Oppgi i merknadsfelt om du har behov for transport og fra/til hvor, eller hvor mange passasjerer du kan ha med i bilen.

Tips:

Bli bedre kjent med reinsdyra og Lom Tamreinlag - se "Gjetarar i Jotunheimen".

Ta med klær og hansker dere kan benytte når dere skal hale og dra i reinsdyr. Se bilder fra slakteplassen under.

Gradering av turen (blå)

Annet:
Deltakerne bor i lavvo siste natt, derfor er det viktig at alle har med liggeunderlag og sovepose. Det blir bagasjefrakt på sykkelturene, så man trenger kun en dagstursekk på sykkelturene og dagsturene. Pakk derfor gjerne resten av bagasjen i bag.

Les om Lom Tamreinlag.

Turleder:
Kari Alvim har vært turleder for DNT  i mange år - både sommer og vinter - og har god kunnskap om stier, natur og om folk i Jotunheimen. Reinsdyrene og -gjeterne til Lom Tamreinlag er hun kjent med og ser igjen fram til å være turleder på dette arrangementet.

Kart og ruteinformasjon: 
Turkart Jotunheimen Øst 1:50 000.
Sjekk ut.no for oppdatert kart- og ruteinformasjon.
Kart kan kjøpes i vår Turinformasjon eller på Nettbutikken.

Pakkeliste sommer: 
Av sikkerhetsmessige årsaker kreves det riktig og viktig bekledning og utstyr i sekken. Vi viser derfor til vår pakkeliste sommer 

Viktig informasjon om fellesturer sommer: 
Før du melder deg på en tur les: viktig informasjon fellesturer sommer 

Vilkår for deltakelse på fellesturer:
Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i "Vilkår for deltakelse på fellesturer med DNT i Norge" .

 

 

Reingjeterliv i Jotunheimen

Fulgte du med på NRK-serien "Gjetarar i Jotunheimen"? Nå får du en unik mulighet til å bli med på slakteplassen sammen med reinsgjeterne. Denne helgen i september skal reinsdyrene samles ...

Kontaktinformasjon: