NF brekurs i Jotunheimen - Krossbu (telt)

Kurs

Fra dato
29. juni kl. 16:00
Til dato
3. juli
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Voksne, Ungdom, Fjellsportinteresserte
Turtyper
Kurs, Brekurs, Turkatalog2022_Kurs_Sommer, Ukeskurs, Bretur, Fjellsport,
Arrangører
DNT Oslo og Omegn, DNT fjellsport Oslo
Turområde
Jotunheimen (se kart)
Turkode
13392

Ønsker du å oppleve og utforske isbreenes spektakulære landskap langt fra alfarvei? På dette brekurset får du kunnskap om hvordan breen beveger seg, om veivalg, ferdsel og utstyr, hvordan du trygt kan ferdes og oppleve breen. Dette kurset tilsvarer "NF Grunnkurs bre", 5 dager.

PROGRAM

Oppmøte første dag på Krossbu kl. 18.00.

Brekurset er ment som en innføring i brevandringens verden. Det vil gi deg kunnskap og opplevelser i høyfjellet som du kan ta med videre på egne turer. Under kurset vil du lære de mest grunnleggende ferdigheter for at du sammen med andre skal kunne ferdes trygt over isen. Du vil lære om hvordan breen beveger seg, veivalg og ferdsel, sikringsteknikk og hvordan vi tryggest forserer sprekkområder, samt hvordan vi bruker stegjern, isøks og andre sikringsmidler. På kveldstid blir det gjennomgang av dagens øvelser, noe teori, samt orientering om neste dag. Det blir lange og innholdsrike dager på breen.

Kursslutt siste dag kl. 16.00.

Formål med kurset og læringsmål

Kurset skal gi deltakerne en anledning til å oppdage gledene ved brevandring, og det skal vise en vei til å ferdes på bre på en sikker og naturvennlig måte. Kurset skal også vise hvordan man ferdes i fjellet på en trygg og naturvennlig måte.

Etter kurset skal du som deltaker:

 • Kjenne til grunnleggende stegjern- og bevegelsesteknikk på is
 • Kjenne til hensiktsmessig utstyr, knuter og inndeling av taulag på bre
 • Kjenne til taulagsrutiner på is og snø
 • Kjenne til snøbakketeknikk
 • Kunne utføre redning fra bresprekk
 • Få erfaring med orientering på bre
 • Kjenne til enkel brelære
 • Kjenne til konsekvenstenkning på bretur
 • Kjenne til naturvennlig ferdsel på bre

Pris

Kr 7.100,-
Ikke-medlemstillegg kr. 1500,- Bli medlem i DNT. 
På dette kurset får DNT medlemmer mellom 18 og 26 år en rabatt på kr 600,-. Denne rabatten er sponset av DNT ung Oslo og Frifond
Valgfritt tillegg ved påmelding: Leie av breutstyr kr. 400,-

Kurspakken inkluderer: instruksjon og teltavgift på Krossbu
Deltakerne må selv ordne med transport til kursstedet, og alle måltider (frokost, lunsj, snacks og middag).

NB: Om du heller ønsker å bo inne på Krossbu, kan det bestilles og betales for det direkte med hytta.  Teoridelen foregår i hovedsak inne på Krossbu. 

Maks antall deltakere på dette kurset: 12 (pluss tre instruktører)

Velkomstbrev sendes deltakerne på e-post ca. 1-2 uker i forkant av kurset. Der står det blant annet hvem som er kursleder og kontaktinformasjon til denne. Kursleder vil ta nærmere kontakt med deltakerne innen kursstart om ytterligere detaljer.  

Passer kurset for meg

Kurset krever ingen forkunnskaper annet enn at du er i god fysisk form og er fjellvant.
Deltakere bør være minst 16 år. For deltakere under 18 år forutsettes foresattes samtykke.

Gradering: krevende

Overnatting 

Les mer om hytta her: Krossbu
Hytta ligger langt nordvest i Jotunheimen ved foten av Sognefjellet rett ved Sognefjellsvegen (fv. 55). Den er et flott utgangspunkt for toppturer i området ved Smørstabbrean og turer over breen og til Fannaråken

Hvordan komme til/fra oppmøtested?

Deltakerne må selv sørge for å komme fram til oppmøtested for kurset på egenhånd. Hverken kursleder, administrasjon eller bestyrere kan, av ulike årsaker, organisere samkjøring med privatbiler. Det er viktig at man sikrer seg en transportløsning før man melder seg på kurset. 

Hytta ligger rett ved Sognefjellsvegen (fv. 55) med daglig bussforbindelse til Lom, Otta, Sogndal og Øvre Årdal i høysesongen om sommeren.

Gratis parkering for deltakere.

Utstyr og pakkeliste

Personlig utstyr:
Bekledning for høyfjellet: vind- og vanntett ytterbekledning, lue, hals/skjerf, vindvotter og hansker (+ reserve), tykk genser eller dunjakke, ullundertøy, ullsokker (+ reserve), ekstra klesskift og lange gamasjer. Ta i tillegg med klær for innebruk.
Klær på brekurs blir møkkete, så ikke velg det nyeste og fineste du har.

Fottøy: fjellstøvler (stiv såle, godt impregnerte, må være inngått).

Turutstyr: Telt, sovepose og liggeunderlag til overnatting. Kart og kompass, førstehjelpsutstyr, ryggsekk (gjerne med plastsekk innvendig mot fuktighet), hodelykt (+ ekstra batterier), termos, drikkeflaske, solbriller/brebriller, solkrem (høy faktor), papir og blyant og toalettsaker.

Av sikkerhetsmessige årsaker kreves det riktig og viktig bekledning og utstyr i sekken. Vi viser derfor til vår pakkeliste sommer

Breutstyr:
Alt breutstyr kan leies, bortsett fra sko. Pris for komplett pakke er kr 300,- for kurset. Hvis du trenger å leie utstyr du melde fra om dette ved påmelding, ved å huke av for «Leie av utstyr». Husk stive fjellsko. Beregn ekstra plass i sekken til å bære breutstyret.

 • 1 stk. klatresele
 • 1 stk. hjelm
 • 1 par stegjern
 • 1 stk. breøks
 • 1 stk. snøanker
 • 2 stk. isskruer
 • 3 stk. klemknuteslynger
 • 1 stk. 60 cm slynge
 • 1 stk. 120 cm slynge
 • 3 stk. låsekarabinere
 • 4 stk. vanlige karabinere

Kart og ruteinformasjon:
Sjekk ut.no for oppdatert kart- og ruteinformasjon. Kart kan om ønskelig kjøpes i vårt Tursenter eller i vår nettbutikk.

Før påmelding

Husk å lese  "Viktig informasjon - fellestur vinter" før du melder deg på turen.

Vilkår for deltakelse: 
Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i "Vilkår for deltakelse på fellesturer med DNT i Norge".

Om våre kursledere, instruktører og turledere 

Våre kursledere og fjellsportinstruktører er bre-, klatre- og skredinstruktører, kvalifisert og godkjent etter Norsk Fjellsportforums Nasjonal Standard - den høyeste norske sertifiseringen innen fjellsport. DNT er godkjent arrangør etter samme standard, som forutsetter bruk av anerkjente tekniske metoder for kursgjennomføring og opplæring.

 

 

NF brekurs i Jotunheimen - Krossbu (telt)

Ønsker du å oppleve og utforske isbreenes spektakulære landskap langt fra alfarvei? På dette brekurset får du kunnskap om hvordan breen beveger seg, om veivalg, ferdsel og utstyr, hvordan du trygt ...

Kontaktinformasjon: