Storslåtte Utladalen i Hurrungane

Fellestur

Fra dato
25. august kl. 08:00
Til dato
28. august kl. 18:00
Vanskelighetsgrad
Ekstra krevende  
Passer spesielt for
Voksne, Fjellsportinteresserte
Turtyper
Fellestur, Fottur, Vormeli, Skogadalsbøen, Vetti, Vettisfossen, Hurrungane, Tøffinger, Jotunheimen
Arrangører
Bærum Turlag, DNT Oslo og Omegn
Turområde
Jotunheimen (se kart)

Dette er den fotturen du bare har drømt om! Den er lang og tøff og går i spennende og krevende terreng. Vi skal virkelig få oppleve hele Utladalen. Så dette blir spennende og med en storslått avslutning på Avdalen gård har vi fått med oss absolutt alle plassene i dalen. Samt det desidert flotteste utsynet mot Vettisfossen med sine 275 meter fritt fall. 

Utladalen er en av Norges flotteste daler med de store Hurrungane rett over, dype daler og svært høye fossefall. Turen går i variert bratt terreng og vi overnatter på den ubetjent DNT-hytta Stølsmaradalen, Skogadalsbøen og avslutter det hele på Avdalen Gård som er en privat fjellgård som nå tilbyr overnatting og full pensjon. Det er bestilt plass til gruppen på alle tre stedene Stølsmaradalen, Skogadalsbøen og Avdalen. Vi er en liten gruppe på 8 personer.

Dette er en tur etter selv-kostprinsippet i regi av Bærum Turlag. Dvs at hver enkelt betaler for seg og vi deler på felles utgifter. Det er ingen påmeldingsmeldingsavgift. Påmeldingen er bindende og dersom du ikke kan bli med og det er for sent med avbestilling av plassen din så vil du måtte betale. Avbestillingsfristen er 3 uker før turstart. 

Kostnader vil for DNT-medlemmer være Stølsmaradalen kr 280,-, for overnatting, Skogadaslbøen ca kr 1000,- for helpensjon, Avdalen gård ca kr 1500,- for helpensjon. I tillegg kommer reise. Vi handler inn felles middag for første kvelden på Stølsmaradalen og deler på kostnaden til dette. Og drikke/alkohol på hyttene på du selv budsjettere med.

Storslåtte Utladalen rundt er ca 45 km lang tur med totalt 2500 høydemeter. Du bærer selvfølgenlig din egen sekk med klær og utstyr for turen. Turen krever gode fjellstøvler og bra kondis (og med dette menes god kondis og på dag 2 er det slitsomt) 

Ruta kan ses her: https://www.strava.com/routes/2835515246357496258

Dag 1      

Transport med egne biler til Hjelle i Øvre Årdal.
Fra Hjelle går vi på grusveien til Vetti gård og deretter opp på vestsiden av Utladalen. Opp Brendeteigen til DNT-hytta Stølsmaradalen. Her er det bratt, men ufarlig. Vel oppe det bratteste går vi høyt og fritt med storslagen utsikt ned Utladalen, Vettisfossen, Hurrungane og fjellene rundt. Overnatting på den ubetjente Stølsmaradalen som har 7 sengeplasser og plass til en i hengekøye ute eller madrass på gulvet. Vi må ha med egen mat til middag og frokost. Turen tar ca 4 timer (10 km) fra Vetti til Stølsmaradalen.

Dag 2

Fra Stølsmaradalen til Skogadalsbøen. Vi går på umerket sti innover dalen og ned Kyrkjestigen. Kyrkjestigen er bratt og tettvokst. Vel nede de 4-500 høydemeterne går vi langs elva oppover til Vormeli og inn til Guridalen. Matpakka spiser vi på den nedlagt og utrolig spennende gården Vormeli. Vormeli skal være Norges mest avsidesliggende gård. Mer om historien når vi kommer dit. Videre inn til stølsgrenda Guridalen innerst i Utladalen. Så fremover til den betjente hytta Skogadalsbøen hvor vi skal overnatte. Skogadalsbøen er idyllisk beliggende og kjent for godt mat til både middag og frokost. Vi får middag, frokost og smører lunchpakke. Her er det bestilt overnatting med full pensjon. Turen tar ca 12-14 timer, 15 km er ikke så langt, men svært krevende og tung pga høydemeter og tidvis vanskelig sti.

Dag 3

Fra Skogadalsbøen går vi nedover Utladalen med skue mot Hurrungane, forbi Vettismorki og ned til Vetti gård. Fra Vetti til Avdalen er det ca 4,5 km. Vi går litt nedover dalen før vi skjærer opp på den gamle historiske gårdsveien til gården Avdalen. Det går bratt og flott oppover til den nedlagte Avdalen Gård, som nå tilbyr privat overnatting. Vi har bestilt plass og får middag, frokost og smører lunchpakke. Turen tar ca 7-8 timer er 17 km på merket sti.  https://www.avdalen.no/utladalen.

Dag 4   

Vi unner oss en god frokost og er fornøyd med gjennomføringen av Utladalen rundt. Vi går ned til bilene på Hjelle og avslutter turen. kjører hjem etter endt tur og det blir sen hjemkomst søndag kveld.  Retur i nedoverbakke til Hjelle tar ca 1 time og er 3-4 km. For de som ikke har vært på Gravdalen så er en tur opp på Gravdalen (DNT Årdal Turlag) vel verdt det.

Gradering:              Ekstra ekstra krevende. Og bratte partier, dårlig sti, mange høydemeter. 

Utstyr:                    DNT pakkeliste for sommerturer, samt mat for 1 døgn til overnattingen på Stølsmaradalen.

Antall deltakere:   10 (inkl 2 turledere)

 

Smittevernstiltak og hygiene på turer og hytter

Normale regler:
- Hold deg hjemme dersom du føler deg syk.
- Fortsett å vaske hender grundig. Har du ikke tilgang på varmt vann og såpe benytt håndsprit.
- Bruk papirlommetørkle. Har du ikke tilgang på dette er det best å hoste i albuekroken.

DNT forholder seg til FHIs smittevernsregler ved gjennomføring av turer og aktiviteter.

FHIs temaside 

Før påmelding

Er du usikker på erfaring som kreves for denne turen? Vennligst kontakt turleder.

Vilkår for deltakelse på fellesturer:
Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i "Vilkår for deltakelse på fellesturer med DNT i Norge".

Turledere og rutene

Våre turledere er frivillige. De har gjennomgått turlederkurs og har mye fjellerfaring. Turlederne gjør sine turlederoppdrag med stor glede og deler villig sin friluftserfaring og - glede med deltakerne. Les gjerne mer om våre hvem våre turledere er her. 

Har du spørsmål om turprogrammet, kart eller utstyr?

Er du usikker på erfaring som kreves for denne turen? Vennligst kontakt med turleder.

Storslåtte Utladalen i Hurrungane

Dette er den fotturen du bare har drømt om! Den er lang og tøff og går i spennende og krevende terreng. Vi skal virkelig få oppleve hele Utladalen. Så dette blir spennende og ...

Kontaktinformasjon:

Turledere:

  • Hege Finkenhavn
  • Sveinar Kildal