Trygg og sikker orientering i sommerfjellet - for turledere

Kurs

Fra dato
11. august kl. 17:00
Til dato
14. august
Vanskelighetsgrad
Middels  
Passer spesielt for
Voksne
Turtyper
Kurs, Turlederkurs, Kompetansekurs
Arrangører
DNT Oslo og Omegn, Liomseter
Turområde
Langsua (Huldreheimen) (se kart)
Turkode
13325

Har du noen gang hatt følelsen av å ikke ha kontroll på hvor du er eller oppdaget at her kommer jeg jo ikke ned? Da er du en av oss; for enten har du eller vil du komme til å opplevd dette. Men det finnes råd.

Velkommen til to aktive dager ute i naturen! Dette kurset er trinn 2 i den 3-delte rekken av flerdagers kart og kompasskurs for turledere. Trinn 3 (kart og kompasskurs for vinterfjellet) bygger videre på dette kurset. Også praksisen fra dette kurset er viktig kunnskap før trinn 3.

Merk: Trinn 1 er obligatorisk før trinn 2 og/eller trinn 3. På trinn 1 har vi plassert all kartteori, planleggingskrav, holdningskrav (sikkerhet, nøyaktighet, metodikk, informasjon), kort sagt grunnlaget for å kunne utvikle trygg og sikker navigering i skogsterreng og på fjellet sommer som vinter.

 • Dette kurset vil ta dine kart- og kompassevner til nye høyder, uansett hvilket nivå du er på.
 • Kart- og kompasskurset sommerfjellet er som nevnt ovenfor en påbygning til det obligatoriske grunnleggende kurset "Trygg og sikker orientering i marka" (trinn 1) og inneholder kun en kort teoretisk gjennomgang av hjelpemidlene våre.
 • Kurset er også en nyttig forberedelse til de som ønsker å ta sommerturlederkurs slutten av august. De som søker en plass på sommerturlederkurs må kunne dokumentere gode kunnskaper om orientering og kart- og kompass i høyfjellet. (SARTTO, koordinater, kompasskurs, forstå fordeler og begrensninger med forskjellige typer kart,  kartreferanse ved bruk av UTM, veivalg, distanser og tid, bratt lende og steinsprang, oppfang og ledlinjer, nattorientering, m.m.)
 • Vi overnatter på Liomsetter hvor vi får servert smaksrik middag og frokost. Om kvelden blir det sosial prat og erfaringsutveksling vedsiden av peisen.


Hovedtyngden vil ligge på praksishelgen i fjellet med de utfordringer fjellet gir oss. Bli med på et kunnskapsløft ute i naturen!

Innhold på trinn 2:

Praksishelg (fredag til søndag)

 • Forberedelser nattorientering fredag kveld
 • Forberedelser til praksishelgen, herunder legge inn koordinater og bruk av  SARRTO

Stikkord:

 • Gode veivalg
 • Led og oppfang
 • Krysspeiling
 • Rutehenvisning
 • Detaljorientering på 1:50 000-kart
 • Avstandsbedømmelse og tidsbruk
 • Evaluering

Pris:
DNT Oslo og omegn dekker alle kostnader. Deltakerne må selv bestille og betale for transport fra/til Liomseter
Ikke DNT Oslo medlemstillegg kr 500,-. Bli medlem i DNT

Oppmøte:
Liumseter fredag formiddag den 12.08.2022. Kursstart kl 12.00

Avreise:
Kurset avsluttes søndag kl. 18.00 den 14.08.2022
 

Utstyr:
Ta med lakenpose og sovepose. Utvørne tar med klær som tåler vær og vind, da mye av kurset vil bli holdt utendørs. Ta med eget kompass (obligatorisk), skrivesaker. Godt fottøy er viktig, må tåle myr og søle!
 

Annet:
Alle deltakere tilskrives ca 2 uke før kursstart, her følger mer informasjon. 

Vilkår for deltakelse på kurs: Gjennomgått trinn 1 i denne kursrekken.
Når du melder deg på dette kurset bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i "Vilkår for deltakelse på fellesturer med DNT i Norge".

Pakkeliste sommer:
Av sikkerhetsmessige årsaker kreves det riktig og viktig bekledning og utstyr i sekken. Vi viser derfor til vår pakkeliste sommer
Kart kan kjøpes i vår Turinformasjon eller på Nettbutikken.

 

Maks antall deltakere: 12 (pluss to kursleder2) 

Velkomstbrev sendes deltakerne 1-2 uker før turstart. Der står det bl.a. hvem som er kursleder og kontaktinformasjon til vedkommende.

 

Vilkår for deltakelse på kurs:
Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i "Vilkår for deltakelse på fellesturer med DNT i Norge".

Trygg og sikker orientering i sommerfjellet - for turledere

Har du noen gang hatt følelsen av å ikke ha kontroll på hvor du er eller oppdaget at her kommer jeg jo ikke ned? Da er du en av oss; ...

Kontaktinformasjon: