Løpetur på Hardangervidda

Fellestur

Fra dato
6. juli 2019 kl. 06:28
Til dato
10. juli 2019 kl. 18:20
Vanskelighetsgrad
Ekstra krevende  
Passer spesielt for
Voksne, Ungdom
Turtyper
Fellestur, Fottur, Fjell-Løpetur
Arrangører
DNT Oslo og Omegn, Krækkja , Litlos , Sandhaug
Turområde
Hardangervidda (se kart)
Turkode
12309
Dette arrangementet er over!

Glad i å løpe? Denne turen er for løpeglade fjellfolk ! Hardangervidda byr på utrolig fint og lettløpt terreng, uten altfor harde motbakker, og vi har lagt opp til en fantastisk fin løpetur på ca. 129 km. Vi overnatter på betjente hytter og følger MASSIV IV ruta. Toppen Hårteigen, kalt "Veiviseren i Vest" følger med oss på reisen.

Vi løper med lett sekk på gode T-merkede stier hele veien. Vekt på sekken vil være ca. 5-6 kg (med vann og nistepakke) (se også utstyranbefalingen nederst).

Søndag, 19. mai inviterer begge turledere til en "testur" i Marka hvor vi løper fra Grua til Sognsvann og mandag 24. mai møtes alle deltakere til et informasjonsmøte i DNT Oslo og Omegn.

DNT Oslo arrangerer for første gang i år løpeturer i fjellet. Se også tur nr 12453 Løpetur i Skarvheimen eller les mer om løpeturene våre her. 

Program

Dag 1: Ankomst Finse stasjon (1.223 moh) - Krækkja ca 24 km, løpetid ca 3 timer 
Avreise med tog fra Oslo S kl. 06.28 til Finse med ankomst kl. 10.55. (OBS: Ved påmelding etter 26/6 må togbilletter bookes på egenhånd). Vi samles på togstasjonen og forberede oss til å løpe til Krækkja. De første km blir det en stigning av omtrent 210 meter før vi løper ned til Kjækkja (1159 moh).

Dag 2: Krækkja - Stigstuv - Sandhaug  (1.2450 moh) ca 43 km, løpetid ca 7 timer
Sørøstover i åpent landskap til Stigstuv. Vi tar en god lunsjpause på Stigstuv turisthytte hvor vi får servert varm lunsj. Etter en god pause går løpeturen videre til Trondsbu og til Sandhaug. Nærmere midten på Hardangervidda kommer du nok ikke. I dette praktfulle fjellområdet med vidt utsyn over høyfjellsvidda, kan du oppleve fred og stillhet.

Dag 3: Sandhaug - Litlos, (1.180 moh)  ca 25 km, løpetid 3-4 timer
Via Besso og videre i lettkupert terreng til Litlos - som ligger på kanten av Hardangervidda.  Området er kjent for sin rike flora og bitevillige fisk. Her er vi langt unna sivilisasjonen!

Dag 4: Litlos - Hellevassbu  (1.167 moh) - Haukeliseter (1000 moh), ca 37 km, løpetid 8 timer
I kupert terreng og bratt ned Buadalen til Hellevassbu. Vi tar oss god tid på Hellvassbu og spiser nistepakke inne i hytta. Etter lunsjpausen løper vi videre i kupert terreng ned til Haukeliseter. Haukeliseter tilhører Stavanger Turistforeningen og ligger flott til. Vi har bestilt fjellrom med egen dusj og til middag nyter vi maten fra buffen med utsikt videre sørover gjennom panoramavinduene er lett, men fort gjort å drømme seg på tur videre sørover.

Dag 5: Hjemreise fra Haukeliseter
Med Haukelisekspressen fra Haukeliseter kl. 12.30 til Bussterminalen Oslo, ankomst kl 18.20.

Generell informasjon:

Med forbehold om endringer i program og rute. 
Alle tidsberegninger er gjort ut i fra en gjennomsnittsfart på ca 8-10 mi / km (
6 – 7,5 km/t). Vær obs på at pauser, vær- og føreforhold, ol. ikke er innberegnet i tid brukt på turen. 

Krav til form:
Du må kunne løpe en distanse på 20 km med sekk i terreng på 2,5 time eller raskere – fire dager i strekk. Du må ha løpt en maraton før.
Det er viktig å prøveløpe lengre turer med pakket sekk før løpeturen på Hardagervidda. Vi anbefaler å delta på løpeturen 19. mai fra Grua til Sognsvann (se under). Det er viktig at løpeskoene blir testet i både tørt og vått vær før løpeturen.

Stirsdag kan være en god treningsarena.

Testturen 19. mai:
Turledere Frederik Emil og Maria anbefaler av det sterkeste å delta på testuren søndag, 19. mai. Her er alle velkommen som har meldt seg på ture og de som kanskje kunne tenke seg å melde seg på turen men er i tenkeboksen.
Turen starter kl. 1000 på Grua stasjon (ankomst med Gjøvikbanen). Vi løper fra Grua-Gjerdinge-østside av Store Sandungen-Kikkut-Kobberhaughytta- Ullevålseter - Søgnsvann omtret 35-45 km. På Kikut tar vi en god lunsjpause og informerer mer om Lynxturen.

Informasjonsmøte 24. mai:
Turledere Frederik Emil og Maria inviterer alle deltakere til et informasjonsmøte på mandag 24. mai kl 1700 i DNT OO. Her går vi gjennom ruta, utstyrliste og svar og spørsmål.

Pris: 
Kr. 6.559,- fra Finse/til Haukeliseter
Kr. 7.896,- fra/til Oslo
Ikke-medlemstillegg kr. 750,-. Bli medlem i DNT.

Maks antall deltakere på denne turen: 8

Turpakken inkluderer
Overnattinger, turledere, lunsj på Stigstuv og lunsj på Hellevassbu , alle måltider (frokost, niste/termos, vanligvis tre-retters middag), med unntak av: Første dag kun middag, siste dag kun frokost+niste/termos.

Nødvendig spesialkost: Gi beskjed ved påmelding!

Gradering av turen: lengde svart/terreng blå/rød
Sommerfjellet er vakkert, men  selv den enkleste løpeturen kan bli krevende med utfordrende vær. Med riktig og godt utstyr er det oftest disse turene man husker best og som gir godt samhold og gode historier. Pakk sekken riktig og smart. Les også om kravene til denne turen.

Selvbetjeningshytte
Hytta er utstyrt med alt du trenger av kopper, kar, mat, ved og gass (ikke ferskmat). Her lager gjestene mat i fellesskap.

Kart og ruteinformasjon:
Turkart 1:100 000 Hardangervidda vest. Alternativt Turkart 1:50000: Finse, Eidfjord,Hardangervidda vest og Topo 3000 Haukelifjell.

Haukelifjell,  Finse, Eidfjord og Hardangervidda Vest. Alle fire kart i målestokk 1:50 000.
Sjekk ut.no for oppdatert kart- og ruteinformasjon.
Kart kan kjøpes i vårt Turisenter eller på Nettbutikken.

Les mer om hyttene her:
Krækkja
Stigstuv (lunsj)
Sandhaug
Litlos
Hellevassbu (lunsj)
Haukeliseter

Pakkeliste løpetursommer:
Anbefalt pakkeliste (Vekt: opptil 5-6 kilo med niste og drikke/væske) finner du her: Pakkeliste
Det er viktig å prøveløpe lengre turer med pakket sekk før løpeturen på Hardangervidda, for eksempel ved å delta på løpeturen 19. mai fra Grua til Sognsvann (beskrevet over). et er viktig at løpeskoene blir testet i både tørt og vått vær før løpeturen på Hardangervidda. Det er stor forskjell på hvordan skoene føles/oppfører seg når de blir våte og det er noe som bør erfares i forkant av turen.

Det er vektbesparende å velge klær til å bruke på hyttene som en også kan løpe i, hvis været skulle bli dårlig og kaldt underveis.

Video:
Inspirasjosvideo fra en tidligere DNT turleder

Viktig informasjon om fellesturer sommer:
Før du melder deg på en tur les:
viktig informasjon fellesturer sommer

Vilkår for deltakelse på fellesturer:
Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i "Vilkår for deltakelse på fellesturer med DNT i Norge".

Ofte stilte spørsmål - se vår faq om fellesturer.

 

Løpetur på Hardangervidda

Glad i å løpe? Denne turen er for løpeglade fjellfolk ! Hardangervidda byr på utrolig fint og lettløpt terreng, uten altfor harde motbakker, og vi har lagt opp til en fantastisk ...

Kontaktinformasjon: