Viktig informasjon om vinterturer

Siste redigert 25.september 2019

Før du bestemmer deg for en tur, anbefaler vi at du tar deg tid til å lese denne informasjonen om fellesturer.

En tur som passer for deg


Det skal være gøy å gå på fellestur, men har du valgt en for krevende tur kan skigleden og fjellopplevelsen bli ødelagt av tunge bakker, tungt føre og krevende værforhold. Det er derfor viktig at du ikke undervurderer vanskelighetsgraden når du skal velge tur. Er du nybegynner, anbefaler vi at du velger en lettere tur - enkel til middels (blå/grønn). Snakk gjerne med Tursenteret i DNT Oslo og Omegn hvis du er i tvil.

Alder

Det er 18-årsgrense på voksenturene i fjellet vinter. 16-åringer kan delta i følge med foresatte. Vi viser ellers til egne turer for barn og ungdom på disse sidene:

Barnas Turlag
DNT Ung Oslo

Forberedelser


Hvem har ikke lagt ut på lengre turer for så å finne ut at formen er for dårlig? Det er lurt å investere i oppbygging av formkurven i god tid før fjellturen. Det gir god mosjon å gå turer, bedre enn man tror. Kanskje kan du bytte ut godstolen foran TV noen små ettermiddagstimer og ta en rask tur i nabolaget. Det gir deg en god følelse etterpå. Det er ikke så mye som skal til, men husk at en vintertur i fjellet med sekk blir mye hyggeligere når du føler at formen «sitter».

Klær og utstyr for vinterturer


Godt fjellutstyr er nødvendig når du skal til fjells på vintertur. Utstyret behøver ikke være nytt, men det må være funksjonelt.Se egen link for pakkeliste for deg som går fra hytte til hytte. Vannavstøtende plagg/regntøy, vindsekk og spade må være med på alle turer. Sovepose, liggeunderlag, vindsekk og spade er nødvendig på alle fellesturer i fjellet. Husk også håndkle. Legg omtanke i pakkingen, pass på at sekken ikke blir for tung. Husk at du skal bære den. En «normal» sekk for turer fra hytte til hytte bør ikke veie mer enn 14 kg. Det kreves gode fjellski med stålkanter. Rutene i fjellet er kvistet, men du finner ikke oppkjørte løyper. Solide staver med store trinser bør du også ha.

Turleder


Turene ledes av fjellfolk som har solid erfaring og har gjennomført DNTs vinterturlederkurs eller tilsvarende. Staben av turledere er ikke profesjonelle i den forstand at de har turlederansvaret som yrke. De går som turledere på dugnad fordi de har glede av å ferdes i naturen og av å ta med andre på sine opplevelser. Turlederne har med enkelt førstehjelpsutstyr.

Overnatting/måltider


På de betjente hyttene er det reservert seng på fortrinnsvis 4-6 sengsrom. Hyttene er imidlertid åpne for alle, og ved stort belegg kan også grupper unntaksvis bli henvist til større rom eller sovesal. Dusj må betales ekstra. På selvbetjeningshyttene er det ikke reservert seng. Her fordeler turleder/hyttevakt senger i samråd med andre gjester. Deltakerne hjelper til med matlaging, fyring, rydding og rengjøring. Første måltid er middag eller ved sen ankomst en enkel kveldsrett på første overnattingssted. Måltidene består av solid frokost, nistepakke, termos med kaffe/te/saft og middag, vanligvis tre retter med kaffe. Ytelser utover dette må betales av deltakerne. Hvis du reiser tidlig om morgenen, kan det være lurt å ta med nistepakke eller kjøpe noe underveis. Siste måltid er frokost med selvsmurt nistepakke og termos, dersom annet ikke er oppgitt.

Sikkerhet


Sikkerheten på vinterturene baseres på de erfaringer som finnes i de 9 fjellvett-reglene. Skulle det skje uhell/ulykker, har turlederne god kjennskap til førstehjelp. Men det hjelper lite hvis ikke den enkelte deltaker også er bevisst sitt ansvar (se egen link for vilkår ). Selv om de fleste turene går langs kvistede ruter, kan det skje uhell og ulykker, og da må gjerne hjelp tilkalles fra nærmeste sted med telefonforbindelse. Det er fremdeles mange steder i Norge som er uten mobiltelefondekning. Det betyr at det kan ta lang tid før hjelp kan skaffes.

Kart og kompass


Under hver enkelt turbeskrivelse på DNT Oslo og Omegns internettsider www.dntoslo.no finner du informasjon om hvilke kart du har bruk for. På de fleste turene har vi anbefalt kart i målestokk 1:50.000.  Kart er ferskvare og bør være seneste utgivelse. Kartene kan kjøpes i Tursenteret. Underveis kan du øve deg i bruk av kart og kompass.

Kilometerangivelse på dag-til-dag-programmet

Km-angivelser gitt i dag-til-dag-programmet er oppgitt i "ca" antall kilometer.  De kvistede løypene vil ikke alltid bli lagt nøyaktig på samme linje hvert år. Kvistet trasè kan også bli omlagt avhengig av snøforholdene.  Derfor vil det kun ved feil eller større avvik bli foretatt justeringer.

Frammøtested og –tid


De som har bestilt turen med reise finner opplysninger om avreisested og -tid på reisebeviset, og på www.dntoslo.no. Vi gjør spesielt oppmerksom på at tider oppgitt i programmet kan ha blitt endret. Skjer det vesentlige endringer etter at du har mottatt reisebevis, skal du bli informert om dette. Registrer deg hos turleder senest 20 minutter før tog/-bussavgang, før du går om bord i toget eller bussen. Turlederen har med deltakerlister og alle billetter og møter på frammøtestedet med DNT-logo og som oftest i lilla eller rød turlederjakke.

Avreiser med


Tog: Avgangshallen på Oslo S ved nedgangen til plattformen til toget.
Buss: Oslo Bussterminal, Schweigaardsgt. 8-10. Se monitor for henvisning til plattform.

Hva dekker prisen?


De oppgitte priser dekker utgifter til mat, overnatting, turleder og evt. reise i henhold til programmet. Se også avsnitt om overnatting/måltider.

Medlemskap


Turene er åpen for alle. Hvis du ikke er medlem av DNT eller en samarbeidende turistforening, betaler du et pristillegg ved påmelding. Hvis du ønsker å tegne medlemskap kan dette gjøresher.

Påmelding og betaling

Påmelding gjøres på DNT Oslo og Omegns nettsider, ved å trykke knappen "Meld deg på!". 

Under påmelding må du oppgi navn, medlemsnummer, adresse og telefonnummer på de personer som blir påmeldt. Fødselsår må oppgis. Dersom turens kostnad er mindre enn 5000 kr betaler man hele beløpet ved påmelding. Koster turen mer enn 5000, betaler man først et depositum på 5000 kr under påmelding. Restbeløpet sendes på faktura pr. e-post og må betales innen 30 dager før avreise.

Hunder


Hyttene til DNT Oslo og Omegn er delvis tilrettelagt for hunder. Det er allikevel ikke tillatt å ta med hunder på fellesturer.

Tursenteret


De ansatte i DNT Oslo og Omegn har god erfaring fra turer i skog og fjell, og kan hjelpe deg med å finne en tur som passer for deg. I Turisenteret kan du kjøpe fjellutstyr, få råd om utstyr og få mer informasjon om fjellturen.

Engelsk program


Også utlendinger setter pris på norsk natur. Derfor har vi utarbeidet en kortversjon av programmet på engelsk. Hvis du har bekjente i utlandet som du tror kunne være interessert i å være med på noen av fellesturene, så ta kontakt med oss, og vi sender det engelske programmet. Turer som også er i det engelsek programmet er merket med et spesielt symbol.