Viktig informasjon om sommerturer

Siste redigert 25.september 2019

Før du bestemmer deg for en tur, anbefaler vi at du tar deg tid til å lese denne informasjonen om fellesturer. 

En tur som passer for deg


Det skal være gøy å være med på fellestur! Skal du og dine turkamerater få maksimalt utbytte av turen, er det viktig at du finner en tur som passer for deg og den formen du er i. Hvis du er nybegynner, anbefaler vi gjerne en kortere tur - enkel til middels (blå/grønn). Snakk gjerne med Tursenteret i DNT Oslo og Omegn hvis du er i tvil.


Alder

Det er 18-årsgrense på voksenturene i fjellet. På sommerturene i fjellet kan 14-åringer delta i følge med foresatte. Vi viser ellers til egne turer for barn og ungdom på disse sidene:

Barnas Turlag
DNT Ung Oslo

Forberedelser


Hvem har ikke lagt ut på lengre turer for derved å finne ut at formen er for dårlig? Det er lurt å investere i oppbygging av formkurven i god tid før fjellturen. Det er god mosjon å gå på tur, bedre enn mange tror. Det er ikke så mye som skal til, men husk at en fjelltur med sekk blir mye hyggeligere når du føler at formen «sitter».

Klær og utstyr


Det er viktig å ha med gode klær for alle værtyper når du skal til fjells om sommeren. De bør være funksjonelle og kjennes behagelige for deg å gå med. Med så mange forskjellige stofftyper som finnes på markedet i dag, er det å investere i fjellklær like mye et spørsmål om personlig smak som om hva som er «riktig». Det er viktig å legge mye omtanke i pakkingen. Se forslag til pakkeliste. Fjellstøvler er viktig, og husk at de bør være vel inngått før du legger i vei gjennom fjellheimen.

Husk kart og kompass


Planleggingskart som viser hyttene, merkede ruter, avstander i timer mellom hyttene etc. fås gratis fra DNT Oslo og Omegns kontor. Under hver enkelt turbeskrivelse på internett finner du hvilke detaljerte kart du har bruk for. Kjøp kartene på forhånd, studer dem nøye og bruk dem på turen. Derved lærer du deg stedsnavnene og å lese kart, en kunnskap som kan være både morsom og nyttig på senere turer. Kartene kan du kjøpe i vårt Tursenter.

Turleder


Turene ledes av fjellfolk som har solid erfaring og har gjennomført DNTs turlederkurs eller tilsvarende. Staben av turledere er ikke profesjonelle i den forstand at de har føring av grupper i fjellet som yrke. De går som turleder på dugnadsbasis fordi de har glede av å ferdes i naturen og av å ta med andre på sine opplevelser.

Sikkerhet


Skulle det skje uhell/ulykker underveis, har turlederne god kjennskap til førstehjelp. Det hjelper hvis den enkelte deltaker også er bevisst sitt ansvar som deltaker (se generelle vilkår). Selv om de fleste turene går langs merkede stier, kan det skje ulykker, og da må gjerne hjelp tilkalles fra nærmeste sted med telefonforbindelse. Det er fremdeles mange steder i Norge som er uten mobiltelefondekning, og det betyr at det kan ta tid før hjelp kan komme fram.

Kilometerangivelse på dag-til-dag-programmet

Km-angivelser gitt i dag-til-dag-programmet er oppgitt i "ca" antall kilometer. GPS-målinger vil gi forskjellige tall, så noen eksakt distanse blir derfor vanskelig å gi. Ved feil eller større avvik vil det bli gjort justeringer.

Hva dekker prisen?


Der hvor ikke annet er oppgitt dekker turprisen alle utgifter til mat, overnatting, turleder og evt. reise i henhold til programmet.

Overnatting/måltider


På de betjente hyttene er det reservert seng på fortrinnsvis 4–6 sengsrom. Deltakere vil dele rom med sine med-deltakere. Hyttene er imidlertid åpne for alle, og i perioder med stor trafikk kan også grupper unntaksvis bli henvist til større rom/sovesal. Overnattingen er i egen lakenpose/sovepose hvis ikke annet er oppgitt. Dusj er inkludert på de betjente hytter fra DNT Oslo og Omegn. Alle andre hytter må dusjen betales ekstra. På selvbetjeningshyttene er det ikke reservert seng. Her fordeler turleder/hyttevakt senger i samråd med andre gjester. Deltakerne hjelper til med vannhenting, fyring, matlaging, rydding og rengjøring. Overnattingsstedene er røykfrie. Første måltid er middag eller en tallerkenrett på første overnattingssted. Måltidene består av solid frokost, nistepakke, termos med kaffe/te/saft og middag, vanligvis tre retter. Hvis du reiser tidlig om morgenen, kan det være lurt å ta med nistepakke eller kjøpe noe underveis. Siste måltid er frokost med selvsmurt nistepakke og termos, dersom ikke annet er oppgitt.

Frammøtested og – tid


De som har bestilt turen med reise finner opplysninger om avreisested og -tid under informasjon om turen på www.dntoslo.no og på reisebeviset. Vi gjør spesielt oppmerksom på at oppgitte tider kan ha blitt endret. Skjer det vesentlige endringer etter at du har mottatt reisebevis, skal du bli informert om dette.

Registrer deg hos turleder senest 20 minutter før tog-/bussavgang før du går om bord i toget eller bussen. Turlederen har med deltakerlister og alle billetter og møter på frammøtestedet med DNT-logo og som oftest lilla eller rød turlederjakke.

Avreiser med : 
Tog: Avgangshallen på Oslo S ved nedgangen til plattformen til toget.
Buss: Avgangshallen Bussterminalen Galleriet, Oslo, Schweigaardsgt. 8–10. Se monitor for henvisning til plattform.

Medlemskap


Turene er åpen for alle. Hvis du ikke er medlem av DNT eller en samarbeidende turistforening, betaler du et pristillegg ved påmelding. Hvis du ønsker å tegne medlemskap kan dette gjøresher.

Påmelding og betaling


Påmelding gjøres på DNT Oslo og Omegns nettsider, ved å trykke knappen "Meld deg på!". 

Under påmelding må du oppgi navn, medlemsnummer, adresse og telefonnummer på de personer som blir påmeldt. Fødselsår må oppgis. Dersom turens kostnad er mindre enn 5000 kr betaler man hele beløpet ved påmelding. Koster turen mer enn 5000, betaler man først et depositum på 5000 kr under påmelding. Restbeløpet sendes på faktura pr. e-post og må betales innen 30 dager før avreise.

Hunder


Hyttene til DNT Oslo og Omegn er kun delvis tilrettelagt for hunder. Det er allikevel ikke tillatt å ta med hunder på fellesturer.

Tursenteret


De ansatte i DNT Oslo og Omegn har lang erfaring fra turer i skog og fjell og hjelper deg gjerne med å finne en tur som passer for deg. I Tursenteret kan du kjøpe fjellutstyr, få råd om utstyr og få mer informasjon om fjellturen.

Engelsk program


Også utlendinger setter pris på å vandre i norsk natur. Derfor har vi utarbeidet en kortversjon av programmet på engelsk. Hvis du har bekjente i utlandet som du tror kunne være interessert i å være med på noen av arrangementene, så ta kontakt med oss, og vi sender det engelske programmet.