Transport til fjells

DNT Oslo og Omegn oppfordrer  til å sette igjen bilen hjemme og ta buss eller tog til fjells der hvor det er mulig.  I tillegg til å være miljøvennlig står du langt friere med hensyn til hvor du kan starte og avslutte turen. Dermed kan du legge opp til en miniekspedisjon fra A til B, eller en rundtur om det skulle passe deg bedre. Hardangervidda, Skarvheimen og Rondane er områder med ruter og hytter som er lett tilgjengelig med kollektivtransport fra Oslo. 

Spesialtransport til betjente hytter

I tilknyttning til de betjente hyttene til DNT Oslo og Omegn kan det forekomme spesialtransport. Det kan for eksempel være beltevogn på vinteren inn til Fondsbu, Glitterheim eller Iungsdalshytta eller båt over Gjendevannet mellom Gjendebu, Memurubu og Gjendesheim. Og buss Hjerkinn - Snøheim. Noen steder, for eksempel opp til Fanaråken, kan man gå over breen til hytta med fører. For å finne ut av spesialtransport må en gå inn på den betjente DNT hytta sin egen nettside og finne informasjon. Det er gjerne eksterne leverandører som drifter disse tilbudene i samarbeid med DNT hytta. 

Nytt sommeren 2022 - buss til Liomseter: I sommeren tilbyr Liomseter transport mellom Lillehammer og hytta på torsdager og søndager i periode fra og med 7. juli til og med 14. august. Les alt om minibuss/drosje, priser, tider og bestilling her: Busstilbud Liomseter sommeren 20222.

Oversikt over DNT Oslo og Omegns betjente hytter

Gjendebåten
Gjendebåten Foto: Cathrine Dokken
Foto: Monica Hägglund Langen. Bussen til Snøheim.

Kollektivtransport til Hardangervidda og Skarvheimen

Tog til Hardangervidda

Stasjon: Finse

Reise grønt til fjells med Bergensbanen og VY. Tar du toget til Finse er det kun 400 meter til Finsehytta og Brebua. Herfra kan du gå en rekke turer, enten du vil gå videre inn på Hardangervidda og Krækkja, inn i Skarvheimen og Geiterygghytta eller langs jernbanen til Hallingskeid. 

Les mer på vy.no

Buss til Hardangervidda

Haukeliekspressen til Haukeliseter

Fra Haukeliseter kan du starte turen helt sør i Hardangervidda og gå nordover mot Hellevassbu og Litlos. Herfra har du turmuligheter i alle himmelretninger. 

Lokalbuss fra Geilo stasjon mot Odda

Buss 991 fra Geilo kjører mot Odda og stopper blant annet på Dyranut og Halne. Herfra er det kort avstand til Krækkja.
Les mer på skyss.no

Rjukanekspressen

Rjukanekspressen til Rjukan, videre med Krossobanen til Gvefseborg. Til fots/på ski til Helberghytta.

Til Geiterygghytta og Aurlandsdalen

Buss eller tog til Ål og lokalbuss videre mot Aurlandsdalen og Geitrygghytta og Kongshelleren. Bussen fra Ål stasjon korresponderer toget fra Oslo. 

Ta toget til fjells
Ta toget til fjells Foto: Øivind Haug
"En-tur" gir deg muligheten til å søke på tvers av kollektivselskaper.
"En-tur" gir deg muligheten til å søke på tvers av kollektivselskaper.

Kollektivtransport til Rondane, Ringebufjellet og Alvdal Vestfjell

Tog til Rondane 

Stasjon: Otta 

Ta tog til Otta og videre med lokalbuss/taxi til Høvringen eller Mysuseter (vinter)/Spranget (sommer). Fra Mysuseter er det 2-3 timers skitur inn til Rondvassbu. Fra Spranget er det ca 1,5 times fottur inn til Rondvassbu.

Les mer på vy.no

Buss til Rondane

Vy Ekspress til Otta Stasjon. 

Buss med god komfort som tar deg fra Oslo bussterminal til en rekke stasjoner i Gudbrandsdalen, blant annet Otta og Ringebu. Ønsker du å starte turen på Rondvassbu, tar du taxi opp til Mysuseter og går inn til hytta, ca 10 km - se T-merket rute Mysuseter til Rondvassbu via Spranget.
Fra Ringebu skysstasjon kan du starte turen i Ringebufjellet og Jammerdalsbu eller Venabygdsfjellet og Veslefjellbua. 

Les mer om Vy Ekspress

Ta toget til fjells med VY
Ta toget til fjells med VY Foto: Snøhetta
VY ekspressbuss tar deg til fjells.
VY ekspressbuss tar deg til fjells. Foto: Snøhetta

Kollektivtransport til Jotunheimen og Breheimen

Tog til Jotunheimen

Stasjon: Otta 

Ta toget til Otta, herfra går det ikke direkte transport til våre hytter. Gjendesheim tilbyr henting på togstasjonen - husk å avtale dette i god tid før ankomst. 

Les mer på vy.no

Buss til Jotunheimen og Breheimen

Buss til Valdresflye og Gjendesheim - sommertid

På sommerstid kjører valdresekspressen mellom Beitostølen og videre over Valdresflye til Gjendesheim og Lom. 
Les mer

Vy ekspressbuss til Otta, Lom og Bismo

Buss med god komfort som tar deg fra Oslo bussterminal til en rekke stoppesteder nær Jotunheimen og Breheimen. Skal du til Gjendesheim, hopper du av i Otta og avtaler henting direkte med Gjendesheim. 

Skal du til Sota Sæter tar du bussen til Bismo, hvor det er mulig å bestille taxi videre inn til Sota Sæter. På sommeren settes det opp lokalbuss fra Bismo og helt inn til Sota Sæter. 

Les mer om Vy Ekspress

Valdresekspressen til Tyinkrysset

Valdressekspressen er en flott mulighet for å reise grønt til sørlig Jotunheimen og nordlig Skarvheimen. Fra busstoppet Tyinkrysset kan du starte turen i Jotunheimen fra Fondsbu eller gå til Sulebu og videre inn i Skarvheimen. På sommerstid går det lokalbuss fra Tyinkrysset og helt inn til Fondsbu. Om vinteren tilbyr Fondsbu transport med beltevogn fra Tyin og inn til hytta. Ønsker du å gå til Sulebu går det en merket sommerrute (ca 12 km) og merket vinterrute (ca 10 km). 

Tar du bussen fra Oslo til Fagernes, går det busser videre til Tyinkrysset og over Filefjell og via Tyin. På disse strekningene kan du gå av flere steder for å gå videre på T-merket sti inn til f.eks. Sulebu, Slettningsbu eller Fondsbu.

Les mer om ValdressekspressenFlere transporttips

Andre gode tips for å komme deg til fjells er nettsiden entur.no. Den gir deg mulighet for å  søke på tvers av reiseselskaper og gir deg flere muligheter til reisemålet ditt. De betjente hyttene har oppdatert informasjon om hvordan en kan komme seg fra og til hytta med kollektivtransport på sine hjemmesider.

Ut.no gir også informasjon om reise

Ut.no har også transportforslag. Inne på hver enkelt hytte ligger det informasjon om adkomst med kollektivtransport og med egen bil. Her finner du også hjemmesiden til alle de betjente DNT hyttene som gjerne gir ekstra mye informasjon om adkomsten til sin egen hytte. En betjent hytte er gjerne gode start- og stoppsteder for turen din! 

Finner du ikke ut av det? Kontakt vårt Infosenter så ser vi på det sammen! 

Ta bussen til fjells og få Grønt gavekort på kr. 100!

Grønt Kort-ordningen går ut på at når du tar buss til en av overnattingsstedene som er med på ordningen, får du som overnattingsgjest ved innsjekk 

  • et gavekort som gir deg 100 kroner du kan bruke på mat, alkoholfri drikke eller aktiviteter,

som en takk for at du valgte en grønnere reise til fjells.

Sommeren 2022 er tolv overnattingssteder med, hvorav fem DNT Oslo og Omegns betjente hytter: 

  • Glitterheim i Jotunheimen: Buss over Otta til Randsverk eller buss via Fagernes til Randsverk. Les mer.
  • Gjendesheim i Jotunheimen: Ekspressbusser og lokalbusser til Gjendesheim. Les mer.
  • Fondsbu i Jotunheimen: Daglig bussrute om sommeren frem til ca 15. september fra Oslo og Årdal til Tyin og videre til Fondsbu. Eventuelt buss til Bygdin og båt over Bygdin inn til Fondsbu. Les mer.
  • Rondvassbu  i Rondane: Bussrute nr. 205 går til Spranget parkeringsplass, rutetider på Innlandstrafikk. Les mer.
  • Sota Sæter: Buss til Bismo / buss fra Otta til Dønfoss. Les mer.

Les artikkelen om Grønt Kort her.

Grønt kort er et gavekort du får som takk for at du valgte buss til fjells.
Grønt kort er et gavekort du får som takk for at du valgte buss til fjells. Foto: Eivind Haugstad Kleiven