Spørsmål og svar rundt fjellhyttene

På grunn av korona-situasjonen er det nå viktige endringer knyttet til besøk på våre selvbetjente og ubetjente hytter i fjellet. Under finner du en rekke spørsmål og svar som det er nyttig å lese før turen. 

Hva blir annerledes på hyttene? 

Frem til nå har vi sagt at det alltid er plass på hyttene og at ingen blir avvist. Slik blir det ikke i år. Alle som skal bo på  DNT-hyttene må bestille i forkant. 

Når vi nå åpner tilbudet vårt, er det svært viktig at det er mulig å spore smitte. Det betyr at vi må vite hvem som bor hvor, og vi må ha kontroll på hvor mange. Derfor er bestilling av plass avgjørende.

Booking av hyttene

Hvordan forhåndsbestiller jeg plass? 
I år må du for første gang forhåndsbestille plass på DNT-hyttene. Du må altså gjøre det FØR du reiser til fjells. Dette gjør du på ut.no. 
Søk opp hytta på ut.no, klikk på bestill overnatting og velg ankomstdato og avreisedato. 

Når kan jeg bestille sommerferien min på hyttene?
Forhåndsbestilling av hyttene åpnet 1.juni og du kan nå reservere plass på hyttene frem til høsten. 

Når åpner hyttene? 
Det vil være litt forskjellige åpningstider på hyttene, men alle vil være åpne fra 26. juni 2020. Åpningstidene for hver enkelt hytte finner du på ut.no

Fylles hyttene opp av enkeltpersoner eller bestiller man hele hytta?  
For noen selvbetjente og ubetjente hytter vil det være mulig å booke hele hytta. På større selvbetjente og ubetjente hytter vil flere personer kunne bestille opphold samtidig.

Hvor mange kan være på en hytte samtidig? 
På grunn av Covid19 vil det i 2020 være begrenset kapasitet på alle våre selvbetjente og ubetjente hytter. Kapasiteten er begrenset for å ivareta krav om sosial distansering. Antall senger som er tilgjengelig vil variere fra hytte til hytte.

Kan jeg gå fra hytte-til-hytte? 
Ja, det kan du. Men opphold på alle hyttene må være forhåndsbestilt før avreise. 

Hvordan fordeles gjestene på hytta?
Sengene på hytta er som regel ikke nummerert og det er ikke forhåndsbestemt hvilken seng eller hvilket rom du har bestilt. Gjestene må fordele seg på rom og sengeplasser slik det er hensiktsmessig med hensyn til smittevern og krav om avstand.

Grupper som er på tur sammen skal så langt det er mulig fylle hele rom. Bruk eventuelt plass på hems med avstand mellom hver gjest. Hyttevakten vil bistå med fordeling på rom, der hvor det er hyttevakt tilstede.

Hva må jeg ha med i sekken?

 • Booking-bekreftelse MÅ medbringes på turen. Ta en skjermdump eller print ut. Hyttevaktene kan be om å få se den i forbindelse med romfordeling. 
 • Ta med deg rikelig med våtservietter, såpe og alkoholbasert desinfeksjon.
 • Ren lakenpose og eget rent putevar, rent sengetøy eller ren sovepose og eget rent putevar

Hva må jeg gjøre før- og under oppholdet?

 • Oppdater deg på de siste anbefalingene fra FHI og følg disse før du drar på tur.
 • Skrive deg inn i besøksprotokoll ved ankomst. 
 • Følge anvisningene på hytta, for å sikre godt renhold og hygiene mens dere bor på hytta
 • Bor du på en selvbetjent hytte med matlager – ta kun på det du skal ha selv, ikke på noe annet.
 • Dersom du planlegger å kjøpe mat fra hyttas proviantlager, skal dette betales med appen DNT Hyttebetaling(fungerer uten dekning) eller VIPPS. Last ned appen fra Google Play eller App Store FØR du drar på tur. 

Andre spørsmål:

Kan jeg telte ved hytta?
Det er nå lov å telte ved hyttene. Teltet skal settes opp 150 meter fra hytta. 

Kan jeg bruke toalettene selv om jeg ikke bor på hytta?
Det er nå lov for dagsbesøkende å bruke toalettet. Husk å skrive deg inn i besøkprotokollen på hytta! Du trenger ikke betale for å bruke toalettet. 

Kan jeg kjøpe mat fra matlageret selv om jeg ikke bor på hytta?
Det er nå greit for gjester som ikke bor på hytta å kjøpe varer fra matlageret. Du må skrive deg inn i besøksprotokollen, vaske hendene med desinfeksjon før og etter du tar på varene og kun røre varer du skal ha selv. 

Kan jeg lage mat og spise inne på hyttene? 
Nei, det er ikke lov for personer som ikke bor på hytta å tilberede mat, koke vann, tørke klærosv inne på hyttene, eller sette seg ned inne og spise maten sin.

Hva gjør jeg hvis jeg ikke har bestilt plass, men ønsker å bo på en av hyttene?
De som legger ut på tur uten å bestille plass på DNT-hyttene, må ha med seg telt. Hyttas senger er forbeholdt de som har forhåndsbestilt plass på hytta. 

Jeg har med meg hund. Hva gjør jeg? 
De fleste hyttene har ett eller to hundbur til disposisjon, disse er det ikke mulig å bestille på forhånd. Gjestene må selv bli enig om fordeling av hundbur. Hunden har ikke adgang til oppholdsrom, spiserom og soverom. Hunden må være ute eller plasseres i uthus. Ta med underlag til hunden om nødvendig, ikke bruk hyttas sengetøy eller tepper.

Smittevern

Er det trygt å bo på DNT Oslo og Omegn sine hytter? 
Med tiltakene vi nå iverksetter, er smittefaren liten. Vi åpner forsiktig opp etter nøye vurdering internt og i samråd med smittevernmyndighetene. Etter flere uker hjemme, trenger folk å få luftet hode og kropp! Vi i DNT har et stort ansvar for å bidra til det. Vi mener vi nå gir folk gode naturopplevelser på en forsvarlig måte.

Hvilke konkrete tiltak innføres? 

 • Alle hyttene har blitt ryddet, desinfisert og vasket før de åpner.
 • På selvbetjente og ubetjente hytter vil det til enhver tid være håndsprit tilgjengelig.
 • Det gjennomføres rutinemessig renhold av hyttene; hver 14. dag eller mellom hver 50ende besøkende. 
 • På hyttene er det satt ut godkjente desinfiseringsmidler og engangshansker og det er hengt opp oppdaterte vaskerutiner.

Blir det hyttevakt ved hyttene? 
Noen hytter vil i perioder ha hyttevakt boende på hytta. De vasker mellom besøkene, utover det gjestene vasker selv ved avreise.  På hytter uten hyttevakt blir det tilsyn hyppigere enn normalt. Dette blir gjort for å sjekke at alt er i orden og for å etterfylle det som trengs av utstyr, vaskemiddel osv.

Hva gjør jeg om jeg blir syk på hytta?  
Skulle du blir syk under oppholdet må du isolere deg på eget rom for å unngå kontakt med andre. Måltider tilrettelegges på rommet, og fellesrom kan ikke benyttes. Munnbind benyttes hvis det er tilgjengelig når du må forlate rommet. Dette reduserer faren for å overføre smitte til andre. Du må reise hjem så fort det lar seg gjøre. Det er ellers oppslag med retningslinjer på hyttene om hva man skal gjøre dersom man blir syk.