Skifeller og skismøring på fellestur

Vi får en del henvendelser på om det er obligatorisk med skifeller, og hva slags feller man skal bruke – korte eller lange. Her kommer noen flere tips og forklaringer som vi håper kan hjelpe i valgene.

Skifeller:

Langfeller er obligatorisk på turer der målet er å gå på fjelltopper.

Langfeller benyttes ikke på turer i mindre kuperte områder (Hardangervidda, Langsua, Femundsmarka, Ringebufjella etc.) Langfeller i slakt lende, skaper ikke skiglede, da det ikke gir glid framover. Det er tungt å løfte skiene over lange strekninger og er med på å forsinke resten av gruppen.

Kortfeller er ikke obligatorisk , men er veldig godt og lurt å ha med på helt vanlige fellesturer i fjellet. Kortfeller finnes i mange varianter og er antakelig egnet alle sammen. Kortfeller glir bedre enn langfeller. Kortfeller er ganske lett å gå framover med da du ikke må løfte de helt opp fra bakken for at de skal gli. Kortfeller er også godt å ha om det er hardt føre når klisteret ikke sitter eller sklir av fort.

Av skismøring må alle deltakerne ha med minimum:

Blå ekstra og universalklister + isskrape og klisterfjerner. Om det er behov for annen type smøring får man supplert på hyttene. Turledere er behjelpelig med skismøring.

Annen informasjon om utstyr:

Stormbriller/alpinbriller: Etter hvert opplever vi mye ruskevær i fjellet og stormbriller er derfor en vesentlig del av utstyret man bør ha med i vinterfjellet. Dette gir god beskyttelse for øyene, god sikt, og beskytter samtidig en stor del av ansiktet mot kulde. Finnes i mange modeller. Kan være lurt å sjekke om de dugger lett. Ikke obligatorisk, men absolutt å anbefale.

Vindsekk: «Vindsekk er obligatorisk utstyr på vinterturer. Den gir ly for vind og vær i pauser, da man kan sette seg inn den, og den kan slås opp som en levegg. Særdeles viktig ved nødbivuakkering. Vi anbefaler en type tilsvarende den som selges i DNT-butikken

Skifeller
Skifeller Foto: Marius Nergård Pettersen
Skismøring er alltid godt å ha med på vintertur
Skismøring er alltid godt å ha med på vintertur Foto: Hilde Løken Magnussen