DNT  fyller 150 år i 2018 - bli med på feiringen!

I Spikersuppa blir det masse gøy for de små - som Sansekasser. Her fra arrangement på Sognsvann.
I Spikersuppa blir det masse gøy for de små - som Sansekasser. Her fra arrangement på Sognsvann. Foto: Sindre Nikolai Aker

Den 21. januar 1868  stiftet Thomas Heftye Den Norske Turistforening i Christiania og 223 mennesker tegnet seg som medlemmer. 150 år senere er foreningen en av landets største frivillige organisasjoner, og den største friluftslivsorganisasjonen med over 300 000 medlemmer.I år inviterer vi til feiring av 150 år med eventyrlige naturopplevelser. Vi inviterer alle ut på tur - det ligger i vår natur. Vi i DNT Oslo og Omegn vil markere jubileet gjennom hele året med mange store og små arrangementer og markeringer!

Kommende Jubileums-arrangementer:

3. juni: Åpen dag på Dølerud, ubetjent hytte i Østmarka

Søndag 3. juni åpner vi den koselige, ubetjente hytta i Østmarka og inviterer til jubileumsdag. Dølerud ligger ikke langt fra Østmarkskapellet, og det er kort adkomst fra P-plassen på grønmo. På uthuset er det montert klatrevegg til glede for store og små. 
Informasjon kommer.

Les om Dølerud i Østmarka.

Jubileumsuke med stort arrangement i Spikersuppa midt i Oslo onsdag 6. til søndag 10. juni!

DNT Oslo og Omegn planlegger stor Jubileumsuke. Hoveddelen av Jubileumsuka foregår i Spikersuppa på Karl Johnas gate onsdag til søndag. Og her blir det VELDIG mange aktiviteter for barn, delt inn for aldersgruppene 0-2 år, 2-6 år og 6-12 år. Torsdag og fredag er barnehager og skoleklasser invitert. Forøvrig masse for alle - som kurs og foredrag, grilling, mulighet med samtale med bestyrerne på de betjente fjellhyttene, de frivillige i våre lokale turlag, med mye mer.
4. - 6. juni: Mandag til onsdag i jubileumsuka skjer det ting rundt i Oslo og Akershus. som Nærturer, Friluftstrim i Oslos parker, Introkurs Kajakk, Byvandring med historisk sus, Lek deg sprek på Holmlia, Kveldsturer, sykkeltur.
​​​​​​​Les mer.

29. juni - 1. juli: Sommeråpning i fjellet med retrofest og gratis overnatting lørdag til søndag for medlemmer!

Denne helgen åpner de fleste betjente hyttene i fjellet. Og alle de betjente hyttene til DNT Oslo og Omegn unntatt Finsehytta som har Finseblues denne helgen, tilbyr gratis overnatting for medlemmer fra lørdag til søndag. Dette gjelder både ved forhåndsbestilling og direke oppmøte på hytta. Medlemskap kan også tegnes på hytta.

Årets sommeråpnings-tema er retro - så ta utfordringen og still i et sporty, retro turantrekk. Premiering av beste antrekk fra hver hytta og fotokonkurranse med #retrodnt.

Bestyrerne byr på tradisjonsrik, god fjellmat. De har også en historiequiz til gjestene. Noen av hyttene vil også ha underholdning og arrangementer.

30. juni: Offisiell åpning av Historisk vandrerute i Jotunheimen, på Fondsbu og Gjendesheim turisthytter.

DNT Oslo og Omegn overrekker sammen med Riksantikvaren den splitter nye Historisk Vandrerute Jotunheimen i jubileumsgave til Gjendesheim, Gjendebu, Torfinnsbu og Fondsbu.

Detaljer om åpningen kommer.

Se arrangementet på FB.
Se rutebeskrivelsen Historisk Vandrerute Jotunheimen
Les om deHistoriske Vandrerutene etter hvert som de lanseres.​​​​​​​

Fra 12. juli: Monsen minutt for minutt - NRK og DNT med storsatsning i fjellet

I sommer inviterer NRK hele Norge til å bli med på fjelltur - minutt for minutt i fire uker. Lars Monsen er tur- og programleder. Startskuddet går 12. juli. Turen planlegges på Hardangervidda, i Jotunheimen, Vesterålen og Indre Troms. Antakelig blir det tur på DNT Oslo og Omegn sine ruter og innom Skogadalsbøen Turisthytte og Fannaråken Turisthytte omtrent fra 18. - 22. juli i Jotunheimen.
DNT kommer undervegs med forslag til aktiviteter som alle kan være med på, selv om de er langt borte fra de fire rutene. Slik blir dette "Hele Norge går"!

27. - 29. juli: Jubileumsfest  og Olsok på de betjente hyttene og på selvbetjeningshyttene som har hyttevakt

21 betjente hytter og mange selvbetjente hytter i fjellet inviterer til Jubileumsfest og feiring av Olsok. Aktiviteter på hyttene lørdag kan være konkurransen Jakten på Gullnøkkelen, natursti med historisk vri, jubileumsquiz, tegnekonkurranse for barna, jubileumsmiddag på betjente hytter, bålkos, grilling, dans og Olsok-feiring og forskjellige underholdningsinnslag.

Søndag er turdag og bestyrere og hyttetilsyn gir forslag til fine turer i hyttas nærområde.

2. september: Kom deg ut-Dagen

Denne søndagen inviterer vi igjen til stor utebursdag med arrangementer for alle flere steder i Oslo og i de lokale turlagenes nærområder. Det blir helt sikkert spennende natursti, morsomme konkurranser og hygge rundt bålet. Kanskje kommer Turbo? Passer veldig bra for barn i følge med voksne og for alle andre som har lyst til å være med på en hyggelig dag ute. Ta gjerne med besteforeldre, onkler og tanter og venner! Det er gratis å være med på arrangementet.

16. september: Vi åpner ny selvbetjeningshytte på Glitterheim Turisthytte, ved foten av Glittertind. 

Vi forbedrer tilbudet på Høgruta og bygger ny selvbetjening.

26. september: Vi åpner Fuglemyrhytta - ny ubetjent hytte på Vettakollen.

Med Fuglemyrhytta får alle byens innbyggere en fantastisk mulighet for bynære friluftsopplevelser! 
Her blir det åtte sengeplasser fordelt på to soverom, men plass til flere. Dessuten oppholdsrom med stue og kjøkken, og tørkerom. Hytta får et stort vindu mot sør og utsikten over Oslofjorden. Ute blir det fin uteplass og gapahuk. Dette er et samarbeid med Oslo kommune som eier og DNT Oslo og Omegn som før en langtids leie- og driftsavtale.  

Les mer om Fuglemyrhytta

14. november: Høstmøte

DNT Oslo og Omegn sitt tradisjonsrike Høstmøte holdes onsdag 14. november i Gamle Logen i Oslo. Det blir garantert jubileumsinnhold. Mer informasjon kommer.

17. november: Fest for DNT Oslo og Omegns frivillige

Lørdag 17. november arrangerer vi stor fest for våre frivillige som har deltatt i 2018. Takk for innsatsen - for at dere har gjort det mulig å ha så mange arrangementer, turer og kurs i jubileumsåret! Informasjon kommer.

Jubileums-arrangementer som er gjennomført:

Påsken: Kveldskonserter med Daniel Kvammen på fjellhyttene

Artisten Daniel Kvammen fra Geilo bestemte seg for å gå fra hytte til hytte i påsken. Med gitaren og konsertutstyr i pulken. Gjestene på Geiterygghytta, Finsehytta, Krækkja, Sandhaug, Litlos og Haukeliseter fikk en ekstra opplevelse på kjøpet med Daniels akustiske kvelds-konsert. 
Les mer:
Om DNT-hyttene på Hardangervidda og i Skarvheimen.

10. mars: Mikrokraftverket på Iungsdalshytta

10. mars markerte vi at DNTs første mikrokraftverk var satt i drift til erstatning for dieselaggregatet. Nå kan dieselaggregatet pensjoneres og det meste av hyttas energibehov dekkes av det nye vannkraftverket. Dermed kan også stølsdriften sikres og kortreiste, gode stølsprodukter kan settes på matbordet på hytta.
Denne dagen ble det også markert at Iungsdalshytta Turisthytte er 100 år i 2018.
Les mer:
Om Iungsdalshytta i Skarvheimen

Fra 17. februar: Hovinkoia til Norsk Folkemuseum

DNT-hytta Hovinkoia har reist den lange vegen fra Holleia på Ringerike via Slottsparken i Oslo og til sitt endelige oppholdssted; Friluftsmuseet på Norsk Folkemuseum på Bygdøy.
17. februar ble hytta åpnet og hele vinterferien var det vinterferiemoro for små og store på museet ved Hovinkoia. Ansatte fra museet og en gjeng fantastiske frivillige fra DNT Oslo og Omegn sørget for at de besøkende kunne grille banan og poppe popcorn på bålt, være med på naturstien, spille spill og få omvisning i hytta.
Les mer:
Om Hovinkoias "reise"
Om Friluftsmuseet på Norsk Folkemuseum

Fra 17. - 25. februar: "Naturens Riksforsamling" på Eidsvoll

Eidsvoll 1814 feiret 150 års-jubileet til DNT med å arrangere Naturens Riksforsamling i vinterferien. Eidsvoll 1814 har hatt mye fokus på grunnlovens miljøparagraf, og for å ta vare på miljøet må vi bli glad i naturen, bruke den, leke og gå tur i den, sa Anne Løvås, leder for formidlingen ved Eidsvoll 1814. Dermed ble det familiearrangement med morsomme aktiviteter for store og små ute og inne hele vinterferien igjennom.
​​​​​​​Les mer:     
Eidsvoll 1814
Grunnlovens miljøparagraf

21. januar: KOM DEG UT - DAGEN

Vi inviterte til utebursdag den 21. januar. Kom deg ut – dagen er blitt en nasjonal turdag, med arrangementer på vinteren og på tidlig høst. I 2018 la vi vinterdagen til DNTs stiftelsesdag, og feiret med leker og aktiviteter for hele familien over hele landet.
Les mer:
Se hvor i Oslo og Akershus det ble arrangert Kom Deg Ut-dag 21. januar.
Neste Kom Deg Ut-dag er søndag 2. september. 

19. januar: Tidenes Turfest i Oslo Spektrum

Den 19. januar fylte vi Oslo Spektrum med friluftsfolk og artister under ledelse av NRKs Anne Lindmo. Vi bød på en enestående opplevelse. Gjennom musikk, bilder og kunstneriske innslag fortalte vi historien, hva DNT er i dag og ikke minst hva vi ønsker å være i fremtiden. Du fikk treffe hyttevertskap, ildsjeler, dugnadsfolk og tillitsvalgte i salen, i tillegg til vanlige turglade mennesker. Og flere av landets fremste kunstnere gjorde det de er aller best på fra scenen. 
Les mer:
Om Anne Lindmo

Under Jubileumsuka i juni arrangerer vi Friluftstrim i Troshovparken, Tøyenparken og i Spikersuppa: