DNT 150 år i 2018 

Foto: Claudia von Gostomski

Den 21. januar 1868  stiftet Thomas Heftye Den Norske Turistforening i Christiania og 223 mennesker tegnet seg som medlemmer. 150 år senere er foreningen en av landets største frivillige organisasjoner, og den største friluftslivsorganisasjonen med over 300 000 medlemmer.I år inviterer vi til feiring av 150 år med eventyrlige naturopplevelser. Vi inviterer alle ut på tur - det ligger i vår natur. Vi i DNT Oslo og Omegn vil markere jubileet gjennom hele året med mange store og små arrangementer og markeringer!

Jubileums-arrangementer som er gjennomført:

17. november: Fest for DNT Oslo og Omegns frivillige

Lørdag 17. november arrangerer vi stor fest for våre frivillige som har deltatt i 2018. Takk for innsatsen - for at dere har gjort det mulig å ha så mange arrangementer, turer og kurs i jubileumsåret! Informasjon sendes til de frivillige.

14. november: Høstmøte

DNT Oslo og Omegn sitt tradisjonsrike Høstmøte holdes onsdag 14. november i Gamle Logen i Oslo. Lars Monsen og NRK forteller om sommerens vakreste TV-sending, Monsen-minutt-for-minutt. Det blir utdeling av hederstegn, høydepunkter fra jubileumsåret og konsert med kjent norsk band. Dørene åpnes 17:30 mens møtet starter 18:30. Billetter kjøpes via Ticketmaster. Les artikkelen om Høstmøtet og kjøp billetter.

25. september kl. 17:00: Vi åpner Fuglemyrhytta - ny ubetjent hytte på Vettakollen.

Med Fuglemyrhytta får alle byens innbyggere en fantastisk mulighet for bynære friluftsopplevelser! 
Her blir det ti sengeplasser, men plass til flere. Dessuten oppholdsrom med stue og kjøkken, og tørkerom. Hytta får et stort vindu mot sør og utsikt over Oslofjorden. Ute blir det fin uteplass og gapahuk. Dette er et samarbeid med Oslo kommune som eier og DNT Oslo og Omegn som får en langtids leie- og driftsavtale. 

På programmet står musikk, taler, aktiviteter for store og små, servering. Offisiell åpning ved ordfører Marianne Borgen. 
Merk at arrangementet er fremskyndet en dag fra tidligere oppgitt dato.

Les mer om Fuglemyrhytta

23. september: Offisiell åpning av Historisk vandrerute Aurlandsdalen

Aurlandsdalen er en rute som mange har gått og mange er glad i. Nå blir dalens spennende historie, kulturminner og kulturlandskap lettere tilgjengelig for turgåere og andre. Kulturformidlingen og oppgradering av ruta til Historisk vandrerute er et samarbeid mellom DNT Oslo og Omegn, Venner av Aurlandsdalen og Nærøyfjorden verdensarvpark.

Den offisielle åpningen skjedde 23. september på Sinjarheim, da klima- og miljøminister Ola Elvestuen foretok avduking og offisiell åpning.
Les artikkelen 

2. september: Kom deg ut-Dagen

Denne søndagen inviterte vi igjen til stor utebursdag med arrangementer  i Oslo og i de lokale turlagenes nærområder. Med spennende natursti, morsomme konkurranser, hygge rundt bålet ogTurbodans. Noen steder også #natt i naturen, altså mulighet for å sove ute fra lørdsag til søndag for dem som hadde lyst til det! På Breivoll i Ås var det 40 telt rundt om på plassen denne natten.
DNT Oslo og Omegn med lokale turlag og Barnas turlag arrangerte ikke mindre enn 31 arrangementer, turer, #natt i naturen og lignende i Oslo og Akershus lørdag 1. og søndag 2. september 2018.
Les om Kom Deg Ut-arrangement 2. sept.

27. - 29. juli: Jubileumsfest  og Olsok på de betjente hyttene og på selvbetjeningshyttene som har hyttevakt

21 betjente hytter og mange selvbetjente hytter i fjellet inviterte til Jubileumsfest og feiring av Olsok. Aktiviteter på hyttene lørdag var konkurransen Jakten på Gullnøkkelen, natursti med historisk vri, jubileumsquiz, tegnekonkurranse for barna, jubileumsmiddag, bålkos, dans, Olsok-feiring og forskjellige underholdningsinnslag.

Søndag var det turdag og bestyrere og hyttetilsyn ga forslag til fine turer i hyttas nærområde.
Les om DNT Oslo og Omegn sine 21 betjente hytter i åtte fjellområder.

Fra 12. juli: Monsen minutt for minutt - NRK og DNT med storsatsning i fjellet

I sommer inviterte NRK hele Norge til å bli med på fjelltur - minutt for minutt i fire uker. Lars Monsen var tur- og programleder. Startskuddet gikk 12. juli. Turen gikk på Hardangervidda, i Jotunheimen, Vesterålen og Indre Troms. Turen gikk innom DNT Oslo og Omegn sine ruter og Skogadalsbøen Turisthytte og Fannaråken Turisthytte fra 18. - 22. juli i Jotunheimen.
DNT kom undervegs med forslag til aktiviteter som alle kunne være med på, selv om de var langt borte fra de fire rutene. Slik ble dette "Hele Norge går"!
Les mer om Monsen minutt for minutt - sakteTV.
Les Slik var Monsen minutt for minutt i Jotunheimen.

30. juni: Offisiell åpning av Historisk vandrerute i Jotunheimen, på Fondsbu og Gjendesheim turisthytter.

DNT Oslo og Omegn overrakte sammen med Riksantikvaren den splitter nye Historisk Vandrerute Jotunheimen i jubileumsgave til Gjendesheim, Gjendebu, Torfinnsbu og Fondsbu.

Se rutebeskrivelsen Historisk Vandrerute Jotunheimen
Les om de Historiske Vandrerutene etter hvert som de lanseres.​​​​​​​

29. juni - 1. juli: Sommeråpning i fjellet med retrofest og gratis overnatting lørdag til søndag for medlemmer!

Denne helgen åpnet de fleste betjente hyttene i fjellet. Og alle de betjente hyttene til DNT Oslo og Omegn unntatt Finsehytta som hadde Finseblues denne helgen, tilbød gratis overnatting for medlemmer fra lørdag til søndag. Både ved forhåndsbestilling og direke oppmøte på hytta. Medlemskap kan også tegnes på hytta.
Årets sommeråpnings-tema var retro, og beste antrekk fra hver hytte ble premiert. Fotokonkurranse med #retrodnt.
Les om Sommeråpning i fjellet.

Jubileumsuka 4. - 10. juni:

Mandag 4. juni til og med søndag 10. juni hadde DNT Oslo og Omegn et stort utvalg av spennende aktiviteter i Oslo by, i Marka og på fjorden. I tillegg hadde vi egne aktiviteter i Spikersuppa og på Sørenga onsdag til søndag. 
Det ble utrolig mye moro hele uka!
Se hele programmet for jubileumsuka her.
Les alt om Jubileumsuka.​​​​​​​
Se FB-arrangementet for Jubileumsuka.

3. juni: Åpen dag på Dølerud, ubetjent hytte i Østmarka

Søndag 3. juni åpnet vi den koselige, ubetjente hytta i Østmarka og inviterte til jubileumsdag fra kl. 11 - 14. Dølerud ligger ikke langt fra Østmarkskapellet, og det er kort adkomst fra P-plassen på Grønmo. På uthuset er det montert klatrevegg til glede for store og små.
Arrangementet var et samarbeid mellom Østmarkas Venner og DNT Oslo og Omegn.
Les om Åpen dag på Dølerud
Les om Dølerud i Østmarka.

Påsken: Kveldskonserter med Daniel Kvammen på fjellhyttene

Artisten Daniel Kvammen fra Geilo bestemte seg for å gå fra hytte til hytte i påsken. Med gitaren og konsertutstyr i pulken. Gjestene på Geiterygghytta, Finsehytta, Krækkja, Sandhaug, Litlos og Haukeliseter fikk en ekstra opplevelse på kjøpet med Daniels akustiske kvelds-konsert. 
Les mer:
Om DNT-hyttene på Hardangervidda og i Skarvheimen.

10. mars: Mikrokraftverket på Iungsdalshytta

10. mars markerte vi at DNTs første mikrokraftverk var satt i drift til erstatning for dieselaggregatet. Nå kan dieselaggregatet pensjoneres og det meste av hyttas energibehov dekkes av det nye vannkraftverket. Dermed kan også stølsdriften sikres og kortreiste, gode stølsprodukter kan settes på matbordet på hytta.
Denne dagen ble det også markert at Iungsdalshytta Turisthytte er 100 år i 2018.
Les mer:
Om Iungsdalshytta i Skarvheimen

Fra 17. februar: Hovinkoia til Norsk Folkemuseum

DNT-hytta Hovinkoia har reist den lange vegen fra Holleia på Ringerike via Slottsparken i Oslo og til sitt endelige oppholdssted; Friluftsmuseet på Norsk Folkemuseum på Bygdøy.
17. februar ble hytta åpnet og hele vinterferien var det vinterferiemoro for små og store på museet ved Hovinkoia. Ansatte fra museet og en gjeng fantastiske frivillige fra DNT Oslo og Omegn sørget for at de besøkende kunne grille banan og poppe popcorn på bålt, være med på naturstien, spille spill og få omvisning i hytta.
Les mer:
Om Hovinkoias "reise"
Om Friluftsmuseet på Norsk Folkemuseum

Fra 17. - 25. februar: "Naturens Riksforsamling" på Eidsvoll

Eidsvoll 1814 feiret 150 års-jubileet til DNT med å arrangere Naturens Riksforsamling i vinterferien. Eidsvoll 1814 har hatt mye fokus på grunnlovens miljøparagraf, og for å ta vare på miljøet må vi bli glad i naturen, bruke den, leke og gå tur i den, sa Anne Løvås, leder for formidlingen ved Eidsvoll 1814. Dermed ble det familiearrangement med morsomme aktiviteter for store og små ute og inne hele vinterferien igjennom.
​​​​​​​Les mer:     
Eidsvoll 1814
Grunnlovens miljøparagraf

21. januar: KOM DEG UT - DAGEN

Vi inviterte til utebursdag den 21. januar. Kom deg ut – dagen er blitt en nasjonal turdag, med arrangementer på vinteren og på tidlig høst. I 2018 la vi vinterdagen til DNTs stiftelsesdag, og feiret med leker og aktiviteter for hele familien over hele landet.
Les mer:
Se hvor i Oslo og Akershus det ble arrangert Kom Deg Ut-dag 21. januar.
Neste Kom Deg Ut-dag er søndag 2. september. 

19. januar: Tidenes Turfest i Oslo Spektrum

Den 19. januar fylte vi Oslo Spektrum med friluftsfolk og artister under ledelse av NRKs Anne Lindmo. Vi bød på en enestående opplevelse. Gjennom musikk, bilder og kunstneriske innslag fortalte vi historien, hva DNT er i dag og ikke minst hva vi ønsker å være i fremtiden. Du fikk treffe hyttevertskap, ildsjeler, dugnadsfolk og tillitsvalgte i salen, i tillegg til vanlige turglade mennesker. Og flere av landets fremste kunstnere gjorde det de er aller best på fra scenen. 
Les mer:
Om Anne Lindmo

Under Jubileumsuka i juni arrangerte vi Friluftstrim i Torshovparken, Tøyenparken og i Spikersuppa: