graderinger av fellesturer - sommer og vinter

Viktig å sette seg nøye inn i turinformasjonen

Er du usikker på hvor krevende turene er? De fleste av DNTs fellesturer og aktiviteter er merket med både hvem turen passer for og hvor krevende den er. Les nøye om turen og nivået på forhånd. Da er det lettere å velge riktig tur for deg. 

Merk at de ulike nivåene nedenfor kun er generelle graderinger, som ikke nødvendigvis passer for alle turer og aktiviteter og der terrenget kan være svært varierende. En topptur kan for eksempel være bare en kort dagstur, men gradert som krevende. Ta derfor kontakt med ansvarlig foreningen for mer utfyllende informasjon.

Lette dagsturer på merkede ruter, eller arrangementer for alle.

Dagsturer/dagsetapper på inntil 15 km, for det meste på merkede ruter. Passer for deg   som er vant til å gå med sekk og er i normalt god form.


Dagsetapper på inntil ca. 25 km, delvis utenom merkede løyper. Passer for deg som   er i god form og har noe fjellerfaring.

Dagsetapper på mer enn ca. 25 km, ofte utenom merkede ruter. Passer   for deg som er i svært god form og har god fjellerfaring.

Viktig informasjon om vinterturer

Vinterfjellet er vakkert, men lunefullt. Selv den enkleste skitur kan bli svært krevende med utfordrende skiføre og mye vær. Med riktig og godt utstyr er det oftest disse turene man husker best og som gir godt samhold og gode historier. I fjellet er det ingen som prepper løyper, og man må være forberedt på å tråkke spor selv. Pakk sekken riktig og smart.

Sekk og marsj-fart

Deltakerne bærer egne sekker (inntil 8 kg sommer, inntil 15 kg vinter). Gruppene er ute hele dagen. Gjennomsnitts marsjfart sommer og vinter er ca 3 km i timen.

Hardangervidda
Hardangervidda Foto: C.Horten