Planlegging av Sommertur 

Drømmer du om å vandre i flotte nasjonalparker i Rondane, Hardangervidda eller en av de mange andre? Har du satt deg et mål, men står fast i planleggingen? Planlegging av tur skjer på www.ut.no og her er alt av informasjon du skulle trenge. Står du likevel litt fast?  Under har vi samlet et knippe ofte stilte spørsmål som muligens kan hjelpe deg i planleggingen. 

1. Når kan jeg dra på fjelltur på beina? 

Sommerfjellet "åpner" som oftest siste uka i juni. Med det mener vi at mat-, ved- og gasslagrene på selv- og ubetjente hytter er fylt opp, og vårdugnaden er tatt. De betjente hyttene åpner i dette tidsrommet og setter ut sommerbroene i området. På denne tiden er mesteparten av snøen som oftest smeltet, og fjellet er farbart på bakken og/eller på hardpakket snø. Noen hytter med populære og lett tilgjengelige ruter åpner tidligere. Sommerfjellet stenger oftest i september, etter høstferien. Ved å søke opp hyttas navn i UT.no finner du oversikt over åpningstider. 

2. Hvordan kan jeg komme meg til og fra et fjellområde? 

Det kan være utfordrende å finne ut hvordan en kan komme seg til og fra et sted. Noen steder er lettere tilgjengelig med kollektivtransport enn andre. Sjekk siden vår om transport til fjells for å finne ut av kollektivtransport. Om du kjører bil er det enkleste å bruke en GPS. Transportalternativer står også på UT.no. 

3. Er sommerbroene lagt ut eller tatt inn for sesongen? Kan jeg krysse elva til tross for at den ikke er tatt ut? 

Broene blir lagt ut og tatt inn når den betjente DNT hytta i område åpner eller stenger. Dermed må en sjekke hyttas åpningstid på ut.no eller på hyttas egen hjemmeside. Det er svært vanskelig å si om det er mulig å vade over en elv. Det avhenger av snøsmelting, vannføring, hvor i elva du tenker å krysse osv. Dette varierer fra år til år. Åpningstidene til de betjente hyttene er basert på tidligere års erfaring med elver, snø og andre forhold. 

4. Må/skal jeg booke hytta? 

De selvbetjente og ubetjente hyttene til DNT Oslo og Omegn i fjellet er det ikke mulig å reservere plass på. Her gjelder fremdeles tanken om første mann til mølla og å ta hensyn til hverandre. Er dere en gjeng på over 10 personer som planlegger å besøke en selvbetjent hytte, ber vi deg kontakte aktivitetsavdelingen på mail: aktivitet@dntoslo.no. Vi har oversikten over store grupper for å unngå at flere store grupper planlegger tur til samme hytte samtidig. Vi gjør oppmerksom på at dette ikke er noen reservasjon og om andre fjellturister dukker opp på hytta, har de like rettigheter som den som ga beskjed om sin ankomst. Skal du overnatte en natt på en betjent hytte og er en gruppe på mindre enn 10 personer trenger du ikke booke betjent hytte. Skal du overnatte over flere dager, eller er en stor gruppe bør du kontakte den betjente hytta direkte via deres mail. 

5. Hva er åpningstidene på en selvbetjent/ubetjent hytte? 

Søk på hytta på ut.no så finner du åpningstidene der. Står det at hytta er åpen, kan du forvente mat på matlageret (selvbetjent) og gass og ved til ovnen. Den er klargjort for sesongen. Er hytta stengt i tidsrommet du skal besøke den, betyr det som oftest at hytta kun er låst med standard DNT nøkkel (sjekk om det er vanlig låsemetode), men at det ikke har vært påfyll av mat, gass og ved. Det er utenfor sesong og dermed ikke mulig å garantere for at dette finner sted. Mest sannsynlig vil du finne et utvalg likevel. 

6. Hvilke forhold er det i et spesielt fjellområde nå? 

Sjekk føremeldinger for ditt fjellområde. Vi gjør oppmerksom på at dette kun omtales de områdene som er drevet i hovedsak av DNT Oslo og Omegn. Har du spørsmål knyttet til snøforhold/føreforhold utenfor sesong har vi ikke utegående reportere og således lite informasjon å komme med. 

7. Kan jeg ta med hunden min på DNT Oslo sine hytter? 

Mange ønsker å ta med hunden sin på fjellet. Ønsker du å overnatte på DNT sine hytter må du sjekke hvordan hver enkelt hytte er tilrettelagt for hund. Slik informasjon finner man på UT.no og på denne siden: Hund på DNT Oslo sine hytter. Hunderom på betjente hytter bookes på forhånd ved å kontakte hytta. Det er ikke under noen omstendigheter tillatt å ta med hunden sin inn på fellesområder eller på steder hvor ikke hund er tillatt. Dette gjelder for alle typer hytter. 

8. Hvordan betaler jeg på hyttene? 

På selv- og ubetjente hytter betaler du ved å fylle ut et skjema som du finner på hyttene. Her kan du velge om du vil vi skal sende deg faktura eller om du vil betale med Vipps. Du betaler ut i fra hva du har benyttet deg av. Husk å fylle inn riktig pris for overnatting ut fra alder og medlem og alt du har tatt av mat. Sommeren 2018 lanserte vi Vipps betalingsløsning på alle selv- og ubetjente hytter i fjellet. Man må fremdeles fylle ut skjema og krysse av for Vipps. Har ikke hytta mobildekning må betalingen gjennomføres når man kommer i område med dekning. Husk da å ta med deg din kopi av skjema du fylte ut på hytta slik at du har informasjon om hva du skal betale. Du går inn i Vipps og velger «Betal»: Der kan du legge inn Vippsnummer du finner på hytta eller søke opp hytt ved å skrive f.eks. «DNT Kjeldebu». Her legger du inn det du skal betale for. Vi foretrekker betaling via Vipps da det skaper mindre administrasjon for oss og for deg. Takk for at du velger Vipps. 

På betjente hytter kan du betale med kort eller kontant, de fleste bestyrere foretrekker kortbetaling. 

9. Hvilke hytter har Vipps som betalingsløsning? 

​​​​​​​Fra sommeren 2018 har alle selv- og ubetjente betjente fjellhytter til DNT Oslo Vipps betalingsløsning.

10. Jeg ønsker å dra til en privateid hytte i fjellet og har spørsmål angående det. 

De privateide hyttene, for eksempel Memurubu, har ofte rabatterte priser til DNT medlemmer og DNT stier går gjerne innom. Ved spørsmål om må du kontakte hytta direkte. De kan ha egne åpningstider, priser eller andre regler på booking enn de betjente DNT hyttene. En privateid hytte har symbol i kart som er blå. 

11. Hytta jeg skal dra til er betjent, men stengt. Finnes det en del av hytta som er selvbetjent? 

Noen betjente hytter har et selvbetjent alternativ når den betjente er stengt. Du finner slik informasjon på UT.no under åpningstider. Står det "selvbetjent" i tidsrommet du skal til hytta, har hytta en selvbetjent del som er åpen og tilgjengelig for deg i det bestemte tidspunktet. 

12. Kan jeg sykle i fjellet? 

De siste årene har det blitt mer og mer populært med sykling i fjellet. Noen steder er godt tilrettelagt, feks. Rallarvegen og Kongevegen over Filefjell. Mange mennesker ønsker å sykle på turstier og gjerne inn i nasjonalparker- er det greit? Man må sjekke opp nøyere det område som en ønsker å besøke. Man må alltid huske på at som syklist så skal en alltid vike for vandrere, og ta hensyn til andre som oppholder seg i fjellet. Unngå farlige situasjoner, det er syklistens primæransvar. I områdene hvor DNT Oslo og Omegn har hytter gir vi deg noen tips. 

Jotunheimen og Rondane: Man kan sykle på veier og eksisterende stier i og utenfor nasjonalparken. 

Hardangervidda og Skarvheimen: Man kan sykle på veier og eksisterende stier utenfor nasjonalparken. Innenfor nasjonalparkens grenser er det ikke lov. 

Dovre: ikke lov med el – sykkel, og det er lov å sykle inn til Snøheim/ Vålåsjøhøvegen i perioden 1. Juni – 15. Juli. I Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark er kun to traseer tillatt for sykling. 

  • Dindalen-Åmotsdalen (Kjøresporet fra Dindalshytta til Søndre Snøfjellstjønn og videre T-merket løype over til kjerrevegen i Åmotsdalen.)
  • På Drotningdalsvegen (Ryin på Vinstradalsvegen -Vårstigen og fra denne på stien over til Bekkelægret der det er bilvei videre mot Folldal.
  • (Forvaltningsplanen fra 2006 åpner også for sykling på Gamle Snøheimvegen, men dette gjelder bare siste 500 m av denne før Snøheim. Etter utvidelsen av NP og nytt LVO ligger resten av denne veien i disse og her er det ikke lov å sykle.)

El-sykkel i fjellet er ikke tillatt der det ikke er lov å kjøre bil. 


Betjent hytte
Betjent hytte
Selvbetjent hytte
Selvbetjent hytte
Ubetjent hytte
Ubetjent hytte