Tips for høstferie i fjellet

Høstferie på Sota Sæter.
Høstferie på Sota Sæter. Foto: Jasemin Folvik

Fjellet er vakrest når høstens farger langsomt overtar. Plutselig med et snødryss på toppene, og kanskje lenger nedover i fjellsidene også. Uansett er høsten på fjellet en opplevelse. I år er det til en hver tid færre besøkende på hyttene enn vanlig på grunn av smittevernhensyn. Det er spesielt god plass i midtukedagene. Husk at i år må alle forhåndsbestille.

Betjente hytter som er åpne i høstferien (uke 40)

Gjendesheim

Hytta holder åpent hele uke 40. Gjendesheim stenger normalt etter høstferien, men i år har du muligheten til å oppleve Jotunheimen helt for deg selv fram til 12. desember. 

Høstferien på Gjendesheim byr på en rekke aktiviteter i uke 40:

Turboteam:

Turboteamet kommer på besøk og tilbyr et bredt spekter av aktiviteter og moro for hele familien. Aktuelle aktiviteter er toppturer, tur i vannkanten, spikking, bålkos, matlaging, historiefortelling, leking ute og inne, quiz, tegning og m.m.
Les mer om Turboteamet

Høstferieeventyr i Jotunheimen med guide Sonde Kvambekk

Bli med på høstferieeventyr til lands, vanns og i lufta i hjertet av Jotunheimen. Fjellgeita Sondre Kvambekk inviterer til tre eventyrlige dager med Gjendesheim som base og Jotunheimen som lekeplass.
Les mer og meld deg på

Viltcamp

Fra torsdag til søndag (uke 40) inviterer skinnmester Sofie, fra www.uluofnorway.no og steinaldermann Roni til naturliv og håndarbeid for unger på Gjendesheim. Du får lære deg å skyte med pil og bue, spille og leke i fjellet, å bruke kniv, tenne bål, og lage noe fint av naturmaterialer. Barna velger selv hvilke dager de ønsker å delta
Les mer om Viltcamp

Flere aktiviteter

Det blir også mulig å være med på Huskytur fra Flye1389, Yogahelg eller hva med å prøve ut noen av de splitter nye elsyklene?

Fondsbu

Aktiviteter for barnefamilier hele uke 40

Fondsbu holder åpent helt frem til og med uke 40, til 10. oktober, og byr på en rekke aktiviteter for barn og familier. Aktivitetene går fra mandag til fredag i høstferien.

Aktivitetslederne på hytta tilbyr turer i området på formiddagen, ute-leik rundt hytta etter lunsj, bålkos med steking av bålboller og pinnebrød ved hytta om ettermiddagen. Det er også mulig å låne spill, samt tegnesaker. 

Det blir også en dag med rollespill, der barna leter etter jotner, tusser og troll ute i naturen, og skaper en trollgård som selvsagt skal vises fram til alle gjestene etter at den er ferdig. 

Tips til turer og ting å gjøre på hytta

Fondsbu ligger midt i den sørlige delen av Jotunheimen på den vakre Eidsbugarden ved Bygdin. Hytta holder høy standard, har et levende miljø og er et populært sted for turglade turister. Her er det også utfordringer for de topp- og brekyndige.

Området rundt hytta byr på varierte turmuligheter. Her er det også utfordringer for de topp- og brekyndige med ti 2000-metere på dagsturavstand fra Fondsbu. 

Turtips rundt Fondsbu finner du her

Finsehytta 

Finsehytta er åpen helt frem til og med uke 40, til 10. oktober. 

Finsehytta er et fantastisk utgangspunkt for turer både sørover på Hardangervidda og nordover inn i Skarvheimen. Hytta ligger sentralt plassert midt imellom Hardangerjøkulen og Hallingskarvet. Hytta er lett tilgjengelig med tog og ligger rett ved stasjonen. 

Tips til barnefamilier:

For barnefamilier er det flotte dagsturer her, for eksempel en tur på sørsiden av Finsevann for å se på runemaleriene i fjellsprekkene, godt merket tur til Jomfrunuten der man får flott utsikt over Finsebyen, eller en tur inn til foten av Blåisen. Alle turene gjennomføres på et par timer. Rallarmuseet er også en attraksjon, de holder åpent hver dag 9-20.

Tips til turer og ting å gjøre på hytta

Med Finsehytta som utgangspunkt kan du gå en rekke fine dagsturar i området - alt fra enkle, barnevennlige turer til krevende og lange turer. I tillegg er hytta både et naturleg startsted og overnattingssted på langtur gjennom Skarvheimen eller Hardangervidda.

Topptur til Sankt Pål og Klemsbu

En anbefalt tur på en godværs-dag. Følg T-merka sti mot Geiterygghytta. Klemsbu ligger på ca. 1600 moh. Det er ikke servering på Klemsbu på sommeren. Hytta er låst, men det er fint å sitte i solveggen. Når du kommer til Klemsbu er det verdt å ta ein tur opp på Sankt Pål (1695 moh) dersom det er fint vær. Nydelig utsikt i alle retninger. 

Flere turtips rundt hytta finner du her

Brevandring på Blåisen

Hardangerjøkulen er den sjette største isbreen i Norge. Brevandring på breen er en flott opplevelse og passer for hele familien. Arealet på breen er cirka 73 km² og det høyeste punktet er 1 863 moh. Breen har flere brearmer, der Blåisen og Midtdalsbreen øst mot Finse og Rembesdalskåka vest mot Simadalen, er mest kjent.

Sota Sæter

Hytta holder åpent alle helger (fredag til søndag) frem til 13. oktober. I uke 40/41 vil Sota Sæter holde åpent fra 8. - 13. oktober. 

Området rundt Sota Sæter byr på alt fra enkle turer inn i Breheimen Nasjonalpark til luftige toppturer. Her ligger opplevelsene som perler på en snor. Vi tilbyr guidede toppturer, rafting og juving.  Det hyggelige tunet er perfekt for hygge i solen og sene kvelder. Elven nedenfor Sota Sæter har fristet mange gjester til et forfriskende bad, og byr på milevis med fiskemuligheter. Hver kveld byr vi på en tre-retters middag basert på lokale råvarer, og dersom du er ute etter "det lille ekstra" kan du prøve Sotas fem-retter.  

Ta buss helt fram til hytta!

Denne høsten kan du ta bussen helt fram til Sota Sæter.

I høst etablerer Sota Sæter og Vy en prøveordning med buss helt inn til hytta. Det settes opp minibuss på fredager og søndager mellom ekspressbussens holdeplass på Dønfoss og Sota Sæter. Bestyrer Ove Lilleengen kjører selv minibussen som frakter fjellfolk til og fra hytta. 
Les mer om ordningen og bestill plass

Turtips 

Med hytta som utgangspunkt kan du gå en rekke fine dagsturer i området - i nærheten av Sota finner man alt fra enkle, barnevennlige turer til krevende og spektakulære toppturer.
Turtips finner du her

Artikkelen fortsetter under bildekarusellen.


Nyttig informasjon og inspirasjon

Foto: Jasemin Folvik Adem
Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Les også: 

Siste frist - betjente hytter og turtips - skrevet 15. september 2021.

Fjellområdene - om våre fjellområder i Sør-Norge med turtips og hytter - masse nyttig informasjon!

Artkkelen er skrevet 11. august 2021, oppdatert 9. og 16. september.

Skrevet av Siri G. Bekkhus 8. september 2021