Turtips fjell: På betjent hytte med sykkel

Ved Glitterheim.
Ved Glitterheim. Foto: Arash Nejad/nyebilder.no

Fjell og sykkel kan godt høre sammen. Her får du tips til fire betjente hytter du kan ha med egen sykkel til eller leie sykkel på, for så å få en sykkelopplevelse av de sjeldne!

Opplev DEN utforbakken! Bo på Nørdstedalseter i Breheimen

En uslåelig utforbakke!

Dette er en over 30 mkilometer lang grusvei med en høydeforskjell på 1300 meter fra Middalsvatnet ovenfor Nørdstedalseter og ned til Fortun ved Sognefjorden. Underveis kan du ta små avstikkere og sykle på svaberg eller ta en rast ved kulpene i Fortundalselvi.  

Bor du på Nørdstedalseter trenger du ikke grue deg til hjemturen. Betjeningen ordner med transport av både deg og sykkelen din dersom du ikke orker å sykle opp igjen.

Selv om dette er en enkel tur som passer for barn også, skal man husk at det er tungt å sitte og bremse hele vegen nedover. Turen anbefales derfor ikke for de små barna.
Tidsbruk: Ca 2 timer. Se kart og mer info på ut.no

Det er også noe sykkelmuligheter rundt hytta, som opp til den selvbetjente Medalsbu. Du må gå den siste kilometeren. Dette er også et fint startpunkt for turen ned til Fortun.

Sykkelutleie: Nørdstedalseter tilbyr utleie av sykler i sommersesongen for deg som ikke har med egen sykkel. Du kan leie sykkel for hele eller halve dagen, og sette den igjen i Fortun dersom du skal reise videre derfra etter endt tur. Hytta har ca 20 vanlige sykler, ikke el-sykler. Noen av dem passer for barn fra 8-10 år og oppover. PS! Du får gratis leie av sykkel hvis du sykler opp Fortunsdalen og overnatter på Nørdstedalseter. Tar du utfordringen?

Fortundalen - en fantastisk nedoverbakke!
Fortundalen - en fantastisk nedoverbakke! Foto: Olav Olsen

Bo på Gjendesheim - se Jontunheimen fra el-sykkelsetet  

Kanskje dere vil oppleve området ved Gjendesheim fra sykkelen?
Kanskje dere vil oppleve området ved Gjendesheim fra sykkelen? Foto: Anne Katrin Tagvold/GJendesheim

Oppdag Jotunheimen fra sykkelsetet

Gjendesheim har nå 20 elsykler som kan leies i sommer. Supre for hele familien, og sykkelvogner for de aller minste.
Les mer om å leie el-sykkel

Forslag til sykkelturer:


  • Adkomst Gjendesheim: Om du ikke kommer vandrende til Gjendesheim fra en av de andre turisthyttene, kan du komme med buss, tog, båt, eller med privatbil helt frem til hyttas parkeringsplass. Adkomst Gjendesheim.
  • Bestillle opphold: Booking Gjendesheim
  • Sommersesong: Åpen fra torsdag 10. juni og til søndag 10. oktober.
  • Mer om hytta: Gjendesheim


Sykle Tour de Dovre - bo på Grimsdalshytta i Rondane

Foto: Mari Kolbjørnsrud

Kanskje tar dere med sykler til Grimsdalshytta. Eller leier sykler på hytta: Her er det mulig å leie både offroadsykler og el-sykler.

Her er det mange sykkelmuligheter:  Til Tollevshaugen eller den populære rundturen i Folldal. Og ikke minst den suverene sykkelruten Tour de Dovre - 12 mil mellom Dombås, Hjerkinn, Folldal, Grimsdalen og Dovre, gjennom fantastisk natur mellom tre nasjonalparker i Dovrefjell og Rondane. Noen sykler hele ruten, andre velger ut en del, f.eks. Grimsdalen. Tour de Dovre er en familievennlig rute.

Les mer om Tour de Dovre. Betjeningen på Grimsdalshytta kan også gi informasjon og råd om ruten.

Les mer

Sykle Rallarvegen - bo på Finsehytta 

Rallarvegen er en storslagen opplevelse!
Rallarvegen er en storslagen opplevelse! Foto: Bente Lise Dagenborg

Den historiske Rallarvegen går rett gjennom Finse sentrum. Dermed har Finsehytta en super beliggenhet som et stopp på Rallarvegen. Sykkelutleie finner du også på Finse.

Rallarvegen er fantastisk! Den breinger deg gjennom et vakkert høyfjellsområde fra 1000 m.o.h. opp til 1340 meters høyde og ned til havnivå i Flåm. 

For historieinteresserte kan en tur innom Rallarmuseet anbefales. Der fårdu et innblikk i Rallarene sitt arbeid, og livet på Finse opp gjennom tidene. Les om historien, se kart og høydekurve, les Rallarvegvettreglene og om å sykle den med barn: Alt om Rallarvegen. Du kan også lese mye nyttig informasjon om Rallarvegen på Finsehytta sin nettside: Finsehytta/Rallarvegen

På egen eller leid sykkel mellom Rondvassbu Turisthytte og Spranget.
På egen eller leid sykkel mellom Rondvassbu Turisthytte og Spranget. Foto: Marius Dalseg Sætre

På sykkel det siste stykket inn til hytta

Ved flere av de betjente fjellhyttene til DNT Oslo og Omegn er det mulig å sykle det siste stykket inn til hytta. F.eks.til Rondvassbu (bildet over) og  til Glitterheim (se bildet øverst i artikkelen). 

Les mer om fjellområdene med hyttene og turtips: Fjellområder

Som medlem i DNT får du og dine rabatt på hyttene, DNT-turene, friluftsutstyr, med mer. Les om medlemskap

Skrevet av Siri G. Bekkhus 10. juni 2021