Norgesferie på familievennlig betjent fjellhytte

Norgesferie på fjellet gir fantastiske øyeblikk og gode minner for hele familien. (Foto fra Monsen minutt for minutt på Hardangervidda.)
Norgesferie på fjellet gir fantastiske øyeblikk og gode minner for hele familien. (Foto fra Monsen minutt for minutt på Hardangervidda.) Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Å komme seg opp i høyden og skue utover vidder, topper, vann, ja, storslått natur, gir gode opplevelser og nydelige minner. Bestill noen dager på en betjent hytte og bestem selv hvor langt dere vil gå hver dag. Eller bli med på DNT-tur hvor erfarne turledere viser vei.

Iungsdalshytta i Skarvheimen

Foto: Vibeke Jarild
Foto: Vibeke Jarild

Hytta er åpen fra fredag 25. juni til søndag 12. september.

Her kan dere oppleve levende stølsliv med kyr, sauer, geitekillinger, griser og høner på stølsvollen, samt eventyrlige fiske- og padlemuligheter. Få også med dere Iungsdalsnuten, en kort tur som gir vidt utsyn. Og kanskje orker dere hele eller deler av dagsturen til Halldalsnuten eller Raudbergnuten, de to høyeste nutene i området?

Dere kommer dere til Iungsdalshytta med tog, taxi eller bil (bomveg) og til fots de fire siste kilometrene. Eventuelt kan bestyrer kontaktes om båttransport disse  kilometrene.

Les mer

Fellestur til Iungsdalshytta - ledige plasser

DNT-turen Seterliv i Iungsdalen for barn fra 5-12 år med voksenfølge, 1. - 4. juli, har ledige plasser. Her får dere være med på morgen- og kveldsstell i fjøset, tur mot Iungsdalsnuten på 1479 moh og aktiviteter på tunet, for å nevne noe.

Les mer og meld dere på: Seterliv i Iungsdalen (5-12 år) 


Grimsdalshytta i Rondane

Grimsdalshytta i Rondane.
Grimsdalshytta i Rondane. Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Hytta er åpen fra fredag 18. juni til søndag 12. september

I Grimsdalen er det åpent og fritt med lettgått turterreng.

Kanskje tar dere med sykler til Grimsdalshytta og sykler til Tollevshaugen eller en rundtur i Folldal? Det er også flott å sykle Tour de Dovre som er en populær sykkelrunde på 12 mil om Dovrefjell og Grimsdalen. Barna vil helt sikkert også like den enkle, men fine turen til Barthstigen, eller dere kan gå Kattugledalsrunden.

Adkomst med buss og tog: Det er fem timers fottur fra Hjerkinn togstasjon. Kommer dere med tog til Dombås, kan henting ordnes etter avtale med vertskapet. Med bil kan dere kjøre helt inn til hytta (bomveg).

Les mer

Fellesturer til Grimsdalshytta - ledige plasser

DNT-turen Rondane med besteforeldre - for barn fra 6-12 år med voksenfølge, 9.-12. august, har ledige plasser. Ut fra vakre Grimsdalshytta går vi turer i den frodige Grimsdalen, vi prøver oss på topptur, kanskje til Storberget, vi får besøk av budeie, og vi leker og koser oss både ute og inne.

Les mer om og meld dere på Rondane med besteforeldre (6-12 år), kun 2 ledige plasser!


Liomseter Turisthytte i Langsua

Liomseter.
Liomseter. Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Hytta er åpen fra lørdag 19. juni til søndag 10. oktober, men stengt fra og med mandag til og med onsdag i uke 37, 38 og 39.

Liomseter ligger i Langsua nasjonalpark i et fantastisk turterreng med stor variasjon, meget godt fiske (kanskje noen av Østlandets beste ørretvann?). Her er gode padle- og sykkelmuligheter samt muligheter for å gå i stillhet - går dere litt utenom hovedtråkket kan dere gå uten å se andre i flere dager.

Jotunheimstien passerer utenfor døra. I området er det tamrein, jerv, rype, falk, flere sjeldne fuglearter som myrhauk, fjellmyrløper og dobbeltbekasin samt storfugl i tillegg til elg. 

På Liomseter er det hester, kaniner, høner og hund og tid for ridning avtales i forkant. I løpet av sommeren vil det  også bli tilbud om Yogatimer. Presis beskrivelse av tilbudet kommer nærmere sesongen. 

Dere kommer dere til Liomseter med tog eller buss og drosje. Om sommeren kan dere kjøre bil helt inn til hytta.

Les mer

Fellestur til Liomseter

DNT-turen Liomseter med besteforeldre (6-12 år), 22.-25. juni, er fulltegnet.

Tur for voksne med ledige plasser: DNT-turen På myke stier rundt Liomseter - Langsua nasjonalpark, for voksne, 2.-5. august har ledige plasser. Bli med våre dyktige turledere på hyggelige turer ut fra Liomseter. Liomseter ligger i overgangen mellom lun fjellbjørkeskog og det åpne snaufjellet og vi går fine dagsturer. Deretter nyter vi ettermiddagene og kveldene på tunet og i hyttas koselige stue. Vertskapet serverer deilig lokalprodusert mat.

Les mer om og meld deg på På myke stier rundt Liomseter - Langsua nasjonalpark.

Glitterheim Turisthytte i Jotunheimen

Topptur til Glittertind, fra Glitterheim.
Topptur til Glittertind, fra Glitterheim. Foto: Eivind Haugstad Kleiven
På tur ved Glitterheim.
På tur ved Glitterheim. Foto: Emma Gustavson

Hytta er åpen fra fredag 18. juni til søndag 12. september.

Hytta ligger i 1400-meters høyde nordøst i Jotunheimen. Selv om Glitterheim ligger så høyt, er området rundt hytta grønt og frodig. Her er det båter, kanoer og kajakk, og kanskje vil dere prøve fiskelykken! Naturstien er laget for barn og voksne. Her får dere vite mer om planter, dyreliv, tradisjoner og tidlig bosetning i området. 

Rundt Glitterheim er det mange fantastiske topper, som Glittertind på 2465 moh - en tur som passer for de aller fleste. Andre topper er Ryggjehøe 2142 moh, Glitterrundhøe 2089 moh og Glittertind 2465 moh! 

Adkomst Glitterheim med egen bil/tog/buss og taxi/sykkel/til fots. Du kan ikke kjøre helt frem til hytta. Gratis parkering ved Nasjonalparkgrensen, og derfra er det ca 1,5 times gange eller ca 45 minutters sykkeltur på grusvei frem til Glitterheim. Sykkelutleie til/fra nasjonalparkgrensen.

Les mer

Fellestur til Glitterheim - ledige plasser

DNT-turen Familiedager på Glitterheim - for barn fra 7-12 år med voksenfølge, 27. juni - 1. juli, har ledige plasser. Gjett om dette blir gøy - med nærtur og topptur, aking og snøkunst, natursti, kanopadling, bålhygge og lek! 

Les mer om og meld dere på Familiedager på Glitterheim (7-12 år).


Fondsbu Turisthytte i Jotunheimen

Fondsbu.
Fondsbu. Foto: Kari Merete Horne

Hytta er åpen fra fredag 25. juni til søndag 10. oktober.

Fondsbu ligger på vakre Eidsbugarden ved vannet Bygdin, sørvest i Jotunheimen. Her, i de vakre omgivelsene hos bestyrer Solbjørg, vil hele familien trives!  Med turer, bading, kanskje aking på snøflekker, fisking... Ta turen opp til Utsikten; Det var Aasmund Olavson Vinje som satte navnet på toppen. Kanskje dere klarer en topptur eller to? Uranostind ruver 2157 moh, mens turen til Gravafjell passer både for voksne og barn.

Adkomst Fondsbu med buss fra Oslo og Årdal til Tyin og videre til Fondsbu. Eller buss til Bygdin og båt videre over Bygdin inn til Fondsbu.

Les mer

Fellestur til Fondsbu - ledige plasser

DNT-turen Aktive dager på Fondsbu - for barn fra 4-8 år med voksenfølge, 28. juni til 2. juli, har ledige plasser. Kanskje får dere oppleve både idylliske badeplasser og aking på snøen på en og samme dag! Programmet tilpasses gruppen, forholdene og været, men det blir i hvert fall aktiviteter langs stiene, utsiktsturer og vi prøver fiskelykken!

Les mer om turen og meld dere på: Aktive dager på Fondsbu (4-8 år)


Krækkja Turisthytte på Hardangervidda

Krækkja.
Krækkja. Foto: Margrethe Assev

Hytta er åpen fra fredag 25. juni til søndag 12. september.

Krækkja ligger vakkert til ved vannet Storekrækkja og med utsyn mot Hallingskarvet. Du får virkelig vidde-følelsen her oppe. Her er lettgått terreng som passer for alle, det er gode fiskemuligheter og et rikt dyre- og planteliv.

Dette er den eldste DNT-hytta på Hardangervidda. Nå er den på- og ombygd. Men matsalen er faktisk den eldste hytta – og den er svært sjarmerende, vel verdt et besøk. Hytta har kanoer og robåt som dere kan leie. Og høyfjellsspa! Stampen er plassert ved Storekrækkja, så det er mulighet for en forfriskende dukkert i det kalde fjellvannet.

Kanskje det er denne sommeren dere skal gå fra hytte til hytte på Hardangervidda med barna - hvis smitteverntiltakene tilsier at det er mulig. Fra hytta går det merkede løyper i flere retninger, bl.a. til Finse, Kjeldebu, Tuva og Haugastøl.

En fin dagstur er til Blåfjell hvor dere får god utsikt utover den langstrakte vidda. Ved å ta turen rundt Storekrækkja kan dere finne restene av fangstanlegg, steinbuer, båthus, dyregraver og skytestillinger. 

Om du fortsetter turen inn mot Hardangerjøkulen og Finnsbergvatn, vil du på Sumtangen finne gamle, tufter etter bosteder fra yngre steinalder, fra bronsealderen og fra jernalderen og ruiner av steinbuer fra mellomalderen. Norges eldste husvære er også funnet her, mellom 8000-9000 år gammelt.

Adkomst Krækkja med bil eller tog/buss pluss lokalbuss pluss 5 km til fots. 

Les mer

Fellestur som går innom Krækkja - med ledige plasser

DNT-turen "Hytte til hyttetur på Hardangervidda - for barn fra 9-12 år med voksenfølge", 12.-16. juli. Bli med på fem dager på Nord-Europas største fjellplatå! En "sommerekspedisjon" på Hardangervidda, mwed overnatting på triveldige hytter - hvorav en av dem er Krækkja - dagsetappene er passe lange, og vi tar oss tid til både lek og å utforske ting.

Les mer og meld dere på Hytte til hyttetur på Hardangervidda (9-12 år).

Skrevet av Siri G. Bekkhus 28. mai 2021