Ut og spise i dag? Ja, vi går i nærskogen!

Når du føler deg klar for noe litt mer avansert enn pølser på bålet, foreslår vi pizza.på bålet
Når du føler deg klar for noe litt mer avansert enn pølser på bålet, foreslår vi pizza.på bålet Foto: Line Hårklau

I disse tidene med så mange begrensninger, gjelder det å lage gode opplevelser for familien. Så hvorfor ikke gå ut og spise en gang i uken? 

Hjemmekontor, kanskje også hjemmeskole eller hjemmebarnehage? Ta en tur ut for å spise lunsj eller middag med de små! Det er fullt mulig! Pølser på bålet er helt fint, men hvorfor ikke prøve noe annet?

Pizza på bålet - la barna velge toppingen 

Pakk noen vedpinner og fyrstikker i sekken, sammen med ferdig pizzadeig fra butikken (eller kanskje du rekker  å lage en før dere går) og litt olje eller stekemargarin. Finn frem mulig topping og la ungene velge hva de vil ha på pizzaen. Tomatsaus og ost er kanskje et must.

Pakk alt  i sekken, sammen med sitteplater og litt ekstra varmt tøy. Hvis kvelden nærmer seg, er det fint å ta med hodelykter/andre lykter. Kanskje kan ungene bære egen drikke og sitteplate?

Les mer om Pizza på bålet.

Hvor langt skal vi gå?

Hvis det er første gang dere spiser ute, skal dere kanskje nøye dere med å gå til bålpannen i hagen eller til grillen på borettslagets område! Neste gang kan dere velge en av byens parker, for i Oslos parker er det lov å grille hele året. Eller velg bålplassen i 100-meter skogen i nærmiljøet ditt eller gå til en bålplass lenger unna. Kanskje dere blir "bitt av basillen" og går litt lenger for hver gang dere skal ut og spise middag :-)

De fleste byparkene i Oslo har en eller flere fastmonterte griller. Du må selv ha med grillkull, tennvæske og fyrstikker/lighter. Du finner mer informasjon om å grille i byparker og en oversikt over godkjente bål- og grillplasser i skogene rundt Oslo her.

Til fots eller på ski

Når dere legger turen ut i skogen, er det greit å huske på at det i lavereliggende strøk i marka er ok å gå til fots, mens det høyere opp er snø. Sjekk løypestatus på Skiforeningens føremeldinger.

Lyst til å lære om å spise ute? Ta DNTs digitale kurs Hvorfor spise inne når man kan spise ute?

Gjett om det smaker med pizza stekt på bålet!
Gjett om det smaker med pizza stekt på bålet! Foto: Line Hårklau

Alternativ: Stek vafler hjemme til turen

Så enkelt

Et alternativ til bålmat er vafler. Aurora på 2 fikk være med på å lage røra og så stekte vi mens hun tok seg en formiddagsblund. Og lagde matpakke, kokte kakao og pakket sekken.

Spennende små ting og velfortjent vaffel-rast

Etter hundre meter innover i skogen på korte bein med stopp ved alle fine kongler, pinner, snø og annet spennende som måtte undersøkes, var det fint å sette seg ned på stokkene på bålplassen i 100-meter skogen og ta frem vafler og kakao. Litt vanskelig å spise med votter på, men det gikk!

Man blir så glad etter turen også

Tur/retur var dette langt nok for 2-åringen. Vi voksne hadde fått masse positiv energi og godt humør - en time eller to i frisk luft gjør noe med oss :-)

Vaffeloppskrift

Du har sikkert din favoritt. Vi brukte en omarbeidet versjon fra regal.no, omtrent slik: 2 1/2 dl hvetemel, 2 1/2 dl økologiske havregryn som kjøres noen øyeblikk med stavmixer, 4-5 ss kokosblomstsukker, 1 ts bakepulver (kan utelates), litt salt, 2 ts kardemomme, 6 dl havremelk, 3 egg, 4 ss smeltet stekemargarin. Fikk stå og svelle i 15 minutter før steking.

Vafler smaker ekstra godt når man har vært med på å lage røren.
Vafler smaker ekstra godt når man har vært med på å lage røren. Foto: Siri G. Bekkhus

Med kakao og rundstykker på Kyststien

Mellom Hvervenbuka og Fiskvollbukta er det fint å gå for små bein. Her kan man ha med barnevogn. Og selvsagt noe godt i sekken:

Et alternativ til vafler er rundstykker. Vi smurte godt pålegg på hjemmebakte rundtstykker og Ella på 2 1/2 fikk velge hva hun ville ha med i sin matboks. En termos med varm kakao og en med kaffe måtte også være med i sekken.

Bruk god tid

Ella er glad i å gå og gikk selv så lenge hun hadde lyst. En rast med energipåfyll - rundstykker og kakao - måtte til. Samt nok tid til å studere båtene på sjøen, måkene på stranden, noen fine steiner måtte få bli med i sekken hennes.... Ja, målet var en fin tur for både store og små, ikke å gå langt.

Flere steder langs stien er det mulig å komme seg helt ned til sjøen, hvis man ønsker det.  På denne strekningen er det alltid mye å se på og mye å undersøke, også nå i vinterhalvåret.

Parkering

Parker på utfartsparkeringen ved Hvervenbukta. 

Tips 

For å unngå for mye folk, er det lurt å gå denne delen av Kyststien når ikke alle andre har fri.

Les mer om turen Hvervenbukta - Fiskvollbukta

Rast mellom Hvervenbukta og Fiskvollbukta.
Rast mellom Hvervenbukta og Fiskvollbukta. Foto: Siri G. Bekkhus

Les mer om turer langs kysten i artikkelen Tips til fotturer langs sjø og kyst.  

Skrevet av Siri G. Bekkhus 27. januar 2021