11 rundturer i Marka

Så godt å komme seg ut i skogen.
Så godt å komme seg ut i skogen. Foto: Marius Dalseg Sætre

Velg deg en rundttur i Marka! Tre nye turer er merket på dugnad. I tillegg har vi  "frisket" opp skiltingen på noen rundturer som allerde var der. God tur! PS: Husk gode sko og varmt tøy. Turene er godt merket, men ta gjerne med et kart også.

Foto: Dag Olav Brækkan

Rundtur Røverkollen

Lengde: Ca 5,1 km.
Varighet: Ca 2 timer
Turområde: Lillomarka

Denne rundtturen fra Badedammen til Steinbruvann, Romstjern, Røverkollen og Badedammen, går på turvei og sti i veldig variert terreng. Undervegs passerer du historiske steder med brosealderrøyser. 

Se turen med kart på ut.no

Foto: Dag Olav Brækkan

Rundtur over Gyrihaugen

Lengde: Ca 12,1 km
Varighet: Ca 3 timer
Turområde: Krokskogen

Flott rundtur som tar deg opp til Gyrihaugen, gjennom de dype skogene innom Løvlia og tilbake. Turen passer for deg som er på jakt etter en fin dagstur i kombinasjon med utsikt og vakkert skogsterreng. 

Se turen med kart på ut.no

Foto: Arash Nejad

Ulsrudvann rundt 

Lengde: Ca 1,6 km.
Varighet: Ca 1 time. 
Turområde: Østmarka

Ønsker du en kort tur, er denne fin! Du kan gå runden begge veier, følg skiltene som sier Ulsrudvann rundt. På sørsiden av vannet er det også fine plasser å stoppe på, særlig hvis du går av stien og ut på berget mot vannet. 

Se turen med kart på ut.no

Nøklevann.
Nøklevann. Foto: Marit Midtli Kastet

Nøklevann rundt

Lengde: Ca 10,1 km.
Varighet: Ca 3 timer
Turområde: Østmarka

Nøklevann er en idyll i Østmarka! Turen går på fin turvei forbi historiske Sarabråten og andre idyllske steder. Det er grusveg rundt hele og derfor fint å trille med vogn eller sykle, men vær oppmerksom på at det er nokså kupert.

Se turen med kart på ut.no

Foto: Marius Dalseg

Rundtur Lutvann 

Lengde: Ca 4,8 km.
Varighet: Ca 2 timer
Turområde: Østmarka

På denne rundtturen får du både flotte naturopplevelser og god utsikt over Lutvann, delvis går du i vilt og vakkert landskap.! Ta gjerne en pause ved rastebordet og nyt både matpakke og en kopp kaffe fra sekken, samt utsikten:-)

Se turen med kart på ut.no

Foto: Allan Auke

Tur rundt og over Pershusfjellet

Lengde: Ca 10,1 km.
Varighet: Ca 3 timer
Turområde: Nordmarka

Blant Nordmarkstravere er Pershusfjellet et begrep, og turen på langs er en klassiker. Å gå Pershusfjellet på langs er en skjønnhetsåpenbaring i sol og godvær, med flere luftige utsiktspunkt ute på kanten av loddrette stup. 

Se turen med kart på ut.no

Foto: John S. Lahlum

Rundtur Frognerseteren 

Lengde: Ca 4,8 km.
Varighet: Ca 2 timer
Turområde: Nordmarka

Denne rundturen i Nordmarkas forgård er variert både i underlag og omgivelser og er slik en smakebit av hva Nordmarka kan by på av ulike opplevelser. Underlaget er alt fra asfalt til blauthøl, så godt fottøy er en fordel . Turen passerer Holmenkollbakken og har flere flotte utsiktspunkter over byen.

Se turen med kart på ut.no

Foto: Aina Toredatter Sundli Kjønstad

Syverudtjern rundt

Lengde: Ca 3,1 km.
Varighet: ca 2 timer
Turområde: Sørmarka

Rett ved konferansesenteret ligger det vakre vannet Syverudtjern. Her finner du en merket rundtur som bringer deg på spennende stier rundt vannet. Terrenget er nokså kupert og bringer deg helt ned til vannet, over koller og over bekk og myr. Det er tilrettelagt bålplass med benker på vestsiden.

Se turen med kart på ut.no

Foto: Dag Olav Brækkan

Brennarunden

Lengde: Ca 4,7 km.
Varighet: Ca 1,5 timer
Turområde: Østmarka

Brennarunden er en lett tur som passer som treningsrunde og familietur. Turen går på asfaltvei, grusvei og noe skogssti.Brennarunden er en lett tur som går fra Mortensrud senter til Brenna, gjennom skogen via Grønmo golf og ut igjen ved Brattli. Turen går i både Østmarka og Sørmarka.

Se turen med kart på ut.no

Foto: André Hauglund

Rundtur i Lillomarka over Barlindåsen

Lengde: Ca 9,9 km.
Varighet: Ca 4 timer
Turområde: Lillomarka

Fin dagstur i Lillomarka som byr på mange flotte utsiktspunkter på veien. Turen egner seg godt for deg som er glad i flott utsikt og som ønsker å utforske det vakre Lillomarka. 

Se turen med kart på ut.no

Foto: Line Hårklau

Rundtur rundt Fagervann til Kamphaug

Lengde: Ca 8,6 km.
Varighet: Ca 3 timer
Turområde: Nordmarka

Fin rundtur på mindre kjent sti opp og rundt Fagervann i Nordmarka. Turen passer for familier og alle som ønsker å utforske en mindre kjent del av Nordmarka. 

Se turen med kart på ut.no

En velfortjent rast ved bålplassen ved Romstjern: Bjørn Loftu, Arvid Malmen og Nils Magnus Øverbye merker Rundtur Røverkollen på dugnad.
En velfortjent rast ved bålplassen ved Romstjern: Bjørn Loftu, Arvid Malmen og Nils Magnus Øverbye merker Rundtur Røverkollen på dugnad. Foto: Dag Olav Brækkan

En rundtur for alle

Dag Olav Brækkan er ruteansvarlig for Marka i DNT Oslo og Omegn. Han har nå avsluttet prosjektet "Rundturer i Oslo" som er støttet av Oslo kommune og Gjensidigestiftelsen. Merkingen er gjort av frivillige i DNT Oslo og Omegn på dugnad.

- Det er våre frivillige som har blåmerket og satt opp skilter og tavler. De har gjort en meget god jobb, sier Dag Olav. Bare på Rundtur Røverkollen har de lagt ned omkring 70 timer dugnadsarbeid! Det er satt opp ikke mindre enn 80 skilt og 10 informasjonstavler gjennom rundtur-prosjektet. 

Noen turer er frem og tilbake- turer. Vi spør hvorfor dette ble "helt rundt"-turer?

- Det er fordi Oslos nære skogsområder er ideelle for å lage gode rundturer med utgangspunkt der folk bor. Det er praktisk å komme tilbake til utgangspunktet, og en fin naturopplevelse å gå fremover - slippe å snu og gå tilbake samme veg. Mange kan gå hjemmefra. Men disse turene er også lett tilgjengelige med kollektivtransport, forklarer Dag Olav.

Her er det ikke opparbeidet nye stitraseer. Vi har tatt utgangspunkt i stitraseene som allerede er der og brukt disse til å lage tre nye og oppgradert to eksisterende rundturer. De nye er Rundtur Ulsrudvann, Rundtur Røverkollen og Rundtur Lutvann.

Turene er veldig varierte - korte, lange, enkle eller mer kuperte, tyngre turer. - Her kan  de aller fleste finne en eller flere som passer, avslutter Dag Olav. 

Skrevet av Siri G. Bekkhus 1. desember 2020