Syv rundturer i Marka

Så godt å komme seg ut i skogen. Velg gjerne en av de nye eller nesten nye rundturene.
Så godt å komme seg ut i skogen. Velg gjerne en av de nye eller nesten nye rundturene. Foto: Marius Dalseg Sætre

Velg deg en rundttur i Marka! Tre nye turer er merket på dugnad. I tillegg har vi  "frisket" opp skiltingen på noen rundturer som allerde var der. God tur! PS: Husk gode sko og varmt tøy. Turene er godt merket, men ta gjerne med et kart også.


Lillomarka

Røverkollen rundt: Utsikt til tårnet på Røverkollen fra Steinbruvann.
Røverkollen rundt: Utsikt til tårnet på Røverkollen fra Steinbruvann. Foto: Dag Olav Brækkan

Rundtur Røverkollen - ny rundtur

Denne rundtturen fra Badedammen til Steinbruvann, Romstjern, Røverkollen og Badedammen, går på turvei og sti i veldig variert terreng. Undervegs passerer du historiske steder med brosealderrøyser. Infotavler med kart og informasjon finner du ved....... Turen er merket med Rundturskilting, nymerking undervegs og eksisterende merking er oppgradert.

Deler av turen går langs turvei og passer for rullestolbrukere og de som har med barnevogn.

Lengde: Ca 5,1 km. Varighet: Ca 2 timer

Slik kommer du deg til startpunktet: Med kollektivtransport: Buss og T-bane til Grorud senter. Eller buss med stopp på Skogstad holdeplass, rett ved Badedammen. Med bil: Kjør til Grorud og følg Bergensveien til Badedammen hvor det er stor utfartsparkering. 

Se turen med kart på ut.no


Østmarka

Utsikt over Lutvann, fra vestsiden.
Utsikt over Lutvann, fra vestsiden. Foto: Marius Dalseg Sætre

Rundtur Lutvann - ny rundtur

På denne rundtturen får du både flotte naturopplevelser og god utsikt over Lutvann, delvis går du i vilt og vakkert landskap.! Ta gjerne en pause ved rastebordet og nyt både matpakke og en kopp kaffe fra sekken, samt utsikten:-) Rundturen går i noe krevende skogsterreng, så det er en fordel med gode tursko med godt grep.
Det kommer informasjonstavler to steder langs turen i løpet av året.

Lengde: Ca 4,8 km. Varighet: Ca 2 timer

Slik kommer du deg til startpunktet: Med kollektiv transport: T-bane til Lindeberg. Med bil:  Til Lindeberg P-plass ved Lindebergplassen. 

Se turen med kart på ut.no

Kort og enkel tur rundt vannet.
Kort og enkel tur rundt vannet. Foto: Dag Olav Brækkan

Ulsrudvann rundt - ny tur


Ønsker du en kort tur, er denne fin! Turvei og sti som snor seg gjennom skogen. Du kan gå runden begge veier, følg skiltene som sier Ulsrudvann rundt. På sørsiden av vannet er det også fine plasser å stoppe på, særlig hvis du går av stien og ut på berget mot vannet. 

Lengde: Ca 1,6 km. Varighet: Ca 1 time.

Slik kommer du deg til startpunktet: Med kollektivtransport: T-bane linje 3 til Ulsrud. Følg så merket turvei helt opp til Østmarksetra, ca 15 minutter å gå. Med bil: Til parkeringsplassen ved Østmarksetra. 

Se hele turen med kart på ut.no


Nøklevann.
Nøklevann. Foto: Marit Midtli Kastet

Nøklevann rundt

Nøklevann er en idyll i Østmarka! Turen går på fin turvei forbi historiske Sarabråten og andre idyllske steder. Det er grusveg rundt hele og derfor fint å trille med vogn eller sykle, men vær oppmerksom på at det er nokså kupert.

For deg som ikke er kjent i området, kan det nå være godt å vite at hele turveien nå er skikkelig merket.

Lengde: Ca 10,1 km. Varighet: Ca 3 timer

Slik kommer du deg til startstedet: Med kollektivtransport: T-bane til Ulsrud eller Bogerud stasjon. Med bil: Til parkeringen ved Østmarksetra. 

Se turen med kart og høydeprofil på ut.no

Foto: Dag Olav Brækkan

Brennarunden

Brennarunden er en lett tur. Turen går på asfaltvei, grusvei og noe skogssti. Turen går i både Østmarka og Sørmarka.

Lengde: Ca 4,7 km. Varighet: Ca 1,5 timer

Slik kommer du deg til startstedet: Med kollektivtransport: T-bane eller buss til Mortensrud.

Se turen med kart og høydeprofil på ut.no


Sørmarka

Soloppgang over Syverudtjern.
Soloppgang over Syverudtjern. Foto: Aina Toredatter Sundli Kjønstad

Syverudtjern rundt

Rett ved konferansesenteret ligger det vakre vannet Syverudtjern. Her finner du en merket rundtur som bringer deg på spennende stier rundt vannet. Terrenget er nokså kupert og bringer deg helt ned til vannet, over koller og over bekk og myr. Det er tilrettelagt bålplass med benker på vestsiden.

Lengde: Ca 3,1 km. Varighet: ca 2 timer

Slik kommer du deg til startpunktet: Med kollektivtransport: Buss 550 mellom Oslo og Enebakk stopper ved Sørmarka.  Med bil til parkeringen ved Sørmarka kurs og konferansesenter. 

Se turen med kart og høydeprofil på ut.no


Nordmarka

Utsikt til toppen av Midtstubakken og Oslo sentrum.
Utsikt til toppen av Midtstubakken og Oslo sentrum. Foto: John S. Lahlum

Rundtur Frognerseteren - Holmenkollen

Denne rundturen i Nordmarkas forgård er variert både i underlag og omgivelser og er slik en smakebit av hva Nordmarka kan by på av ulike opplevelser. Underlaget er alt fra asfalt til blauthøl, så godt fottøy er en fordel . Turen passerer Holmenkollbakken og har flere flotte utsiktspunkter over byen.

Denne rundturen ble etablert i 2015. Nå har vi satt opp informasjonstavle to steder, og merket der det var utilstrekkelig merking. Dugnadsgruppa i DNT Oslo og Omegn har også laget ny klopp over en bekk. Ruta er nå merket med skilt som sier "Holmenkollen rundtur" og retning mot henholdsvis Frognerseteren eller Holmenkollen.

Lengde: Ca 4,8 km. Varighet: Ca 2 timer

Slik kommer du deg til startpunktet: Med kollektivtransport: T-banens linje 2 til Holmenkollen eller Frognerseteren. Med bil: Til parkeringsplass ved Holmenkollen kapell eller ved Frognerseteren. 

Se turen med kart på ut.no

En velfortjent rast ved bålplassen ved Romstjern: Bjørn Loftu, Arvid Malmen og Nils Magnus Øverbye merker Rundtur Røverkollen på dugnad.
En velfortjent rast ved bålplassen ved Romstjern: Bjørn Loftu, Arvid Malmen og Nils Magnus Øverbye merker Rundtur Røverkollen på dugnad. Foto: Dag Olav Brækkan

En rundtur for alle

Dag Olav Brækkan er ruteansvarlig for Marka i DNT Oslo og Omegn. Han har nå avsluttet prosjektet "Rundturer i Oslo" som er støttet av Oslo kommune og Gjensidigestiftelsen. Merkingen er gjort av frivillige i DNT Oslo og Omegn på dugnad.

- Det er våre frivillige som har blåmerket og satt opp skilter og tavler. De har gjort en meget god jobb, sier Dag Olav. Bare på Rundtur Røverkollen har de lagt ned omkring 70 timer dugnadsarbeid! Det er satt opp ikke mindre enn 80 skilt og 10 informasjonstavler gjennom rundtur-prosjektet. 

Noen turer er frem og tilbake- turer. Vi spør hvorfor dette ble "helt rundt"-turer?

- Det er fordi Oslos nære skogsområder er ideelle for å lage gode rundturer med utgangspunkt der folk bor. Det er praktisk å komme tilbake til utgangspunktet, og en fin naturopplevelse å gå fremover - slippe å snu og gå tilbake samme veg. Mange kan gå hjemmefra. Men disse turene er også lett tilgjengelige med kollektivtransport, forklarer Dag Olav.

Her er det ikke opparbeidet nye stitraseer. Vi har tatt utgangspunkt i stitraseene som allerede er der og brukt disse til å lage tre nye og oppgradert to eksisterende rundturer. De nye er Rundtur Ulsrudvann, Rundtur Røverkollen og Rundtur Lutvann.

Turene er veldig varierte - korte, lange, enkle eller mer kuperte, tyngre turer. - Her kan  de aller fleste finne en eller flere som passer, avslutter Dag Olav. 

Skrevet av Siri G. Bekkhus 1. desember 2020