Vinterferie på fjellet
Fire koselige, betjente DNT-hytter på fjellet åpner dørene i vinterferien. Det går fort til uke 8/2021, så det lønner seg å planlegge nå. Av smittevernhensyn må opphold forhåndsbookes.
Bo på Gjendesheim Turisthytte i Jotunheimen
Marius Haugaløkken er bestyrer på Gjendesheim og forteller at han åpner dørene for vintersesongen fredag 19. februar, en dag tidligere enn annonsert før. Hytta er åpen helt til 2. mai.
- Vi gleder oss til masse moro i vinter, og har sydd sammen tidenes største, beste og mest varierte vinterprogram. Her er det bare å velge mellom toppturer, skiturer, randoneeturer, hundekjøring og masse annen moro fra øverste fjellhylle!
Vinterprogrammet
er virkelig innholdsrikt og det oppdateres fortløpende. Følg Gjendesheim på FB og se alle arrangementene.
Eller se aktivitetskalenderen her: Vinterens høydepunkter på Gjendesheim.
Ønsker du å gå skiturer på egenhånd ut fra hytta, får du gode råd fra Marius og de andre ansatte.
Leie utstyr
Dersom du vil prøve ut en ny aktivitet, så behøver du ikke gå til innkjøp av alt utstyr! På Gjendesheim kan du leie det meste, f.eks. Fjellski, randoneeski, truger, fatbike, sekk, fjellklær. Les mer om å leie utstyr på Gjendesheim.
Maten
På Gjendesheim spiser du godt. Her brukes lokale råvarer så ofte som mulig, og det kjøpes kun inn fra norske leverandører. Bestyrer Marius er en av mange ivrige jegere og fiskere i Vågå og Jotunheimen - og vilt og fisk som han har skaffet havner ofte på matbordet. Les mer om maten på Gjendesheim.
Slik kommer du deg til Gjendesheim
Det er bilvei helt frem til Gjendesheim Turisthytte. Om vinteren følger du E6 til Sjoa, kjører opp vakre Heidal og helt frem til døra på Gjendesheim Turisthytte. Les mer her: Adkomst Gjendesheim
Bestille opphold og/eller aktiviteter
Både opphold og aktiviter forhåndsbestilles. Les mer og bestill her.
Les mer om hytta her Gjendesheim Turisthytte eller i ut.no.
(DNT-turen Vinterferie med hundekjøring på Gjendesheim 6-12 år er fullbooket.)
Bo på Fondsbu Turisthytte i Jotunheimen
På denne hytta er det høy standard med linjestrøm, gratis wifi, vannklosett, mange 2-sengsrom (noen med vaskeservant), hyggelige stuer og fellesareal. Hytta byr ofte på ulike arrangement, musikk- og kulturinnslag, både annonsert og uannonsert, samt gode matopplevelser og et kjøkken med fokus på lokale råvarer.
Området rundt Fondsbu byr på varierte turmuligheter og kvistete løyper rundt i alle retninger. Her er det også utfordringer for de topp- og brekyndige med ti 2000-metere på dagsturavstand fra Fondsbu.
Fondsbu Turisthytte er åpen fra 19. februar - 2. mai og 8. - 10. mai.
Maten
Bestyrer Solbjørg forteller at de lager maten med kjærlighet. Her får du skikkelig kost som er laget fra bunnen av med rene, lokale råvarer. Les mer om mat og servering.
Slik kommer du deg til Fondsbu
- Med bil til Tyin vinterparkering. Her er det betaling pr. sms/mobil.
- Buss til Tyin/Buss til Tyinkrysset + taxi derfra/Beltebil mot forhåndsbestilling fra Tyin til Eidsbugarden og Fondsbu.
Bestille opphold
For barnefamilier: Turboteamet kommer til Fondsbu i vinterferien!
Når Turboteamet - aktivitetslederne fra Barnas Turlag - kommer til Fondsbu, blir det muligheter for mye lek og moro for barnefamiliene som legger en overnatting eller flere til Fondsbu i vinterferien. Det blir skikkelige utedager med aking og snølek, skilek og skiturer, kos rundt bålet og hyttekos inne med tegning og lesestund.
Turboteamet er på plass fra mandag 22. til fredag 26. februar. Aktivitetene passer for barn fra 4 år i følge med voksne. Dette er et gratis aktivitetstilbud for gjester på hytta.
Programmet henges opp i resepsjonen kvelden i forveien og alle deltakere melder seg på før aktivitetsstart. Vinteren 2021 kan det komme til å bli innført begrensning på antall plasser av smittevernhensyn.
Bo på Svukuriset Turisthytte i Femundsmarka
Svukuriset er åpen i vinterferien fra 19. - 28 februar.
Vinterferien er en fantastisk tid i Femundsmarka; et område som er lettgått vinterstid, her er nok med snø, Femunden ligger islagt og det er muligheter for isfiske i Revlingsjøene, bare en times skitur fra hytta. Snaufjellet lokker bare et steinkast fra Svukuriset med fast og fin snø. Det er mange fine dagsturmuligheter. Det er en fordel med litt breie ski, gjerne fjellski, da det er få skuterspor i området.
Bålkos
Bestyrer Kim-Yvonne Myrvang forteller at det blir skikkelig bålkos begge helgene i vinterferien, med muligheter for å steke seg pølser og pinnebrød eller kjøpe seg en kopp varm suppe å varme seg på.
Maten på hytta
De nye bestyrere på Svukuriset, Monica og Kim-Yvonne, bruker lokal mat som reinsdyr og sik.
- Vi gjør alt selv, sier Kim-Yvonne, som å lage skav og kjøttdeig av reinsdyret, og burgere av siken - ja, sikburgerne våre er svært populære! Begge er opptatt av å bruke gode, sunne råvarer, men kan også friste med den berømte Svukuvaffelen - et realt påfyll etter en dag på ski. Som en kurositet kan vi også nevne at i kiosken på Svukuriset kan du få kjøpt familieprodusert honning.
Slik kommer du deg til Svukuriset:
Med egen bil eller buss, deretter på ski. Muliget for transport av bagasje/barnefamilier fra Elgå og inn til hytta. Les mer: Adkomst
Bestille opphold:
Booking av opphold: Mobil 476 12 496, eller e-post svukuriset@dntoslo.no
Les mer på hyttas egen nettside Svukruiset eller i ut.no
(NB: Svukuriset er også åpen helgen 22. - 24. januar - da er det ledige plasser.)
Bo på Sota Sæter i Breheimen
Silje og Ove åpner Sota Sæter til siste del av vinterferien - fra torsdag 25.februar (i uke 8) og helt til 7. mars.
Området rundt Sota Sæter byr på alt fra enkle turer inn i Breheimen Nasjonalpark til luftige toppturer. Her ligger opplevelsene som perler på en snor. Bestyrerne tilbyr guidede toppturer, enklere randonné turer, du finner perfekte forhold for isklatring like ved hytta og langrennsløypene strekker seg så langt øyet kan se.
Det hyggelige tunet er fint for barn som vil boltre seg i snøen, bygge snøhuler, ake og gå på ski.
Maten:
Vertskapet benytter seg av lokalprodusert mat og lokale råvarer så langt det lar seg gjøre, fjellmat smaker rett og slett best!
Gjennom jakt og sanking av bær produseres de mye av det som serveres på eget kjøkken. De får også god hjelp lokalt til å skaffe fjellaure som så stolt serveres middagsgjestene. Hver kveld byr de på en tre-retters middag basert på lokale råvarer, er du ekstra sulten kan du prøve Sotas fem-retter!
Les mer om maten på Sota Sæter.
Slik kommer du deg til Sota Sæter:
Det er bilveg helt fram. Du kjører Gudbrandsdalen til Otta, så videre til Lom, deretter forbi Bismo til Dønfoss bru og så inn til Sota Sæter.
Bestille opphold:
Les om Sota Sæter og bestill opphold her.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Hva koster det å bo på en betjent DNT-hytte
Du finner prisene for overnatting og mat på de betjente hyttene her.
For å få gode priser på DNT-hyttene, lønner det seg å være medlem i DNT. Her kan du lese om medlemsfordelene og melde deg inn: Bli medlem i DNT.
Fotos: Monica Hägglund Langen, Eivind Haugstad Kleiven og Matt Pain.
Artikkelen er oppdatert 7. og 14. januar 2021.