Ta med barna på helgetur til  Ringebufjellet

Veslefjellbua er en ny hytte på Venabygdsfjellet som erstatter Gråhøgdbu.
Veslefjellbua er en ny hytte på Venabygdsfjellet som erstatter Gråhøgdbu. Foto: Marius Dalseg Sætre

Ringebufjellet med lange, slake fjell og vakkert viddelandskap er vel verdt et besøk. Her ligger det fem selvbetjente DNT-hytter og venter på besøk. Veslefjellbua er helt ny og passer ypperlig for barnefamilier. Husk å forhåndsbooke. 

Ringebufjellet, eller Lillehammer-Rondane området som vi også kaller det, er et flott turområde med lettgått terreng for r0lige turer. Området ligger like øst for Lillehammer og har et godt nett av stier som du kan vandre på og det er lett tilgjengelig med kollektivtransport eller bil. Flere av DNT-hyttene er nyoppusset mens Veslefjellbua er en nybygget hytte:

Veslefjellbua er en ny hytte, bare ett år gammel, som  ligger vakkert til på Venabygdfjellet. Her er det 17 sengeplasser og terrenget er rolig og slakt. Hytta egner seg også godt for barnefamilier med bare en til to kilometer å gå inn fra offentlig parkeringsplass. Terrenget innbyr til flotte turer både sommer og vinter.  Denne hytta ligger mellom Eldåbu og Jammerdalsbu, som også er selvbetjente hytter, og er en del av langruta SAGA. Hvis du ikke vil gå fra hytte til hytte, er det helt fint å gå rundturer fra hytta om du er på helgetur. Akkurat rundt hytta er det trær, men snart er du på snaufjell. Veslefjellet og Dørfallet er mulige mål med barna.

På bildene av hytta ser du at det er to bygninger. Den ene er hovedhytta og den andre er sikringsbua. De er nokså like både i størrelse og utforming og innredning. I dag er det utedo i sikringshuset og du henter vann i tjernet - husk å koke vannet før du drikker det. Etter hvert vil det komme eget utedohus og brønn.

Utstyr på hytta: Veslefjellbua har det du trenger av utstyr for matlaging og et hyggelig opphold, som fullt kjøkkenutstyr, dekketøy og sengeklær. I tillegg finnes det godt utvalg av mat på proviantrommet. Det er ikke strøm på hytta, men gass og vedfyring. Leselys fra solcellepanel eller stearinlys, og ellers mye vinduer. Oppslag med hytteregler og matpriser finner du på hytta.

Ta med: DNT-nøkkelen, ren lakenpose og eget rent putevar, rent sengetøy eller ren sovepose og eget rent putevar. Rikelig med våtservietter, såpe og alkoholbasert desinfeksjon. Les mer om hva du må og bør ha med når du forhåndsbestiller Veslefjellbua

Du ordner selv med: Matlaging, vannhenting, oppvask, gulvvask og ellers rydding inne og ute.

Hund: Hvis du har med hund, så er det eget rom for hund og eier. Vær oppmerksom på at det ikke er tillatt å ha hunden i oppholdsrom, spiserom og soverom. Ta gjerne med underlag til hunden da det ikke er noe på hytta. 

Adkomst sommer: Parkering ved offentlig p-plass ved avkjøring til Spidsbergseter. Følg så merket sti derfra.
Ved avkjøringen til Veslefjellvegen er det også noen p-plaseser.

Ny rute til og fra Veslefjellbua: Les om den nye T-merkete ruta på Ringebufjellet

Veslefjellbua erstatter Gråhøgbu som lå uheldig til i forhold til villreinen i området. Gråhøgbu blir demontert og flyttet til Maihaugen friluftsmuseum på Lillehammer.

Mer informasjon

Forhåndsbestilling: Du booker seng, ikke hele hytta, når det gjelder Veslefjellbua. Hvis du er usikker på hvordan du booker DNT-hytter/sengeplasser,  finner du forklaringen her: Hyttebooking - slik gjør du det. Du betaler for oppholdet i forbindelse med at du forhåndsbooker.

Betaling for mat: Hvis du forsyner deg av matlageret på hytta, betaler du slik:

  • Med appen "DNT Hyttebetaling" kan du enkelt betale mat og overnatting på de selvbetjente hyttene. Appen er tilgjengelig for IOS og Android og fungerer også på steder uten telefon- og nettverksdekning. 

  • Betaling med VippsHytta har et eget vippsnummer slik at du kan betale for opphold og proviant. Vippsnummeret finner du inne på hytta.

  • Alle bør bruke nettbetaling, men dersom dette ikke er mulig, kan du bruke skjemaet som fremdeles finnes på hytta.

Mer informasjon om ringebufjellet: Når du planlegger tur til Ringebufjellet, anbefaler vi å sjekke informasjonen vi har samlet på denne nettsiden: DNT-hyttene i Ringebufjellet.

Trenger du tips og råd om turer, utstyr og kart? Kontakt våre dyktige turveiledere i Tursentrene i Oslo: ​​​​​​​Tursenteret i Storgata 3, Oslo

Vintertur til Veslefjellbua og Rinbebufjellet

Skiturer i behagelig terreng og opphold på ny, fin DNT-hytte - det kan nok også friste? Bookingen for vinteren og våren 2021 åpner 3. november kl. 12:00. Så det er bare å planlegge vinterturen :-)

Les om Hyttebooking for 2021

Jammerdalsbu - selvbetjent hytte på Ringebufjellet.
Jammerdalsbu - selvbetjent hytte på Ringebufjellet. Foto: Marius Dalseg Sætre

Skrevet av Siri G. Bekkhus 7. oktober 2020