Sommerferie hjemme? Tre nydelige steder nær Oslo 

Ta deg et forfriskende bad fra brygga ved Kobberhaughytta i Nordmarka.
Ta deg et forfriskende bad fra brygga ved Kobberhaughytta i Nordmarka. Foto: Marius Dalseg Sætre

Norgesferie - hjemme? Planlegg noen utflukter med dagstur eller overnatting: Inn i skogen til nyrenoverte Kobberhaughytta. Til vakre Breivoll Gård med store gressplener, turstier og strand. Og til Sæteren Gård, barnas sted i Bærumsmarka. 

Kobberhaughytta er åpen i sommer

Til forskjell fra tidligere år er Kobberhaughytta åpen hele sommeren. Så legg turen til Nordmarkas flotte midtpunkt og nyt en pause i kafeen, eller unn deg en overnatting med litt luksus :-)

Kobberhaughytta ligger like ved det vakre Kobbertjernet, oppe på en kolle. Her er det vid utsikt og fint å ta en pause når du er på dagstur eller ta en overnatting eller to - bare husk å forhåndsbestille.

Ta deg et bad i tjernet før du fyller på med energi fra kafeen. Og det er veldig koselig å sette seg ned ved en av benkene som er plassert så fint på området. I fjor ble hytta både ombygd og fikk splitter nytt sovehus. Her er det rom som passer om dere er par, familie eller vennegjeng. Når du overnatter kan du låne kano og kajakk, det er fiskemuligheter og om du ikke vil videre med en gang, er det fine turer å gå ut fra hytta. Her kan du få en fin sommerferieopplevelse!

Ta en overnatting eller to, da vel!

Erlend Birkeland er entusiastisk vertskap på hytta, og han forteller at overnatting er mulig torsdag, fredag og lørdag i hele sommer. Det er fremdeles ledige plasser.

- På Kobberhaughytta fungerer overnatting slik at du får deilig 3-retters middag laget på kjøkkenet her i skogen. Du får en god, behagelig seng å sove i og frokost med mulighet for å smøre matpakke før du reiser. Når du drar, trenger du bare å rydde deg ut av rommet ditt før betjeningen vasker etter deg, sier Erlend. Et par av soverommene er tilrettelagt for dem som har med hund.

Kaféen

Kafeen på Kobberhaughytta er åpen: 

 • onsdag til fredag kl. 11 - 16
 • lørdag 11 - 17
 • søndag 10-16

- Her kan vi friste med blant annet ferske kanelboller, nystekte vafler på oppskriften fra Erlend sin bestemor, dagens suppe, eplemost, is, kaffe og kakao med krem, sier Erlend.
(Kanelbollene er kanskje verdens beste, bare sånn at du vet det! I hvert fall smaker de himmelsk når du kommer svett og litt sulten opp bakken og inn døren...)

Selvhusholdsrom

Kobberhaughytta har selvhusholdsrom hvor du alltid er velkommen. Her kan du kjøpe deg litt energi og drikke, som mineralvann, sjokolade og nøttebarer. Du betaler med Vipps.

Det er også mulig å henge opp egen hengekøye ved Kobberhaughytta, men fortrinnsvis et stykke unna hytta.

Adkomst

 • Offentlig kommunikasjon/bil og til fots: Buss/bil til Sørkedalen. Korteste veien til hytta er på blåmerket sti fra Sørkedalen skole.  Det tar ca 1,5 time å gå opp og 1 time ned langs blåmerket sti/bomvegen til hytta.
 • Sykkel/barnevogn: Det er fint å sykle helt fram til hytta på bomveien fra Sørkedalen. Her er det også helt fint å trille barnevogn.
 • Flere stier: Alternativt kan du ta t-bane til Frognerseteren og gå blåmerket sti derfra, ca. 2 timer.

Bestill overnatting/les mer om Kobberhaughytta:

Artikkelen fortsetter under bildene.

Oppholdsrommet i det nye sovehuset har utsikt ut i skogen og ned mot tjernet.
Oppholdsrommet i det nye sovehuset har utsikt ut i skogen og ned mot tjernet. Foto: Erlend Birkeland
Muligheter for en god natts søvn på Kobberhaughytta.
Muligheter for en god natts søvn på Kobberhaughytta. Foto: Erlend Birkeland


Breivoll Gård innerst ved Bunnefjorden i Ås kommune

På Breivoll Gård er det mulig å leie seg en kajakk , ta seg et bad og kose seg på stranda.
På Breivoll Gård er det mulig å leie seg en kajakk , ta seg et bad og kose seg på stranda. Foto: Erik Odiin

Hva er vel bedre enn en dag ved sjøen! Ta turen til Breivoll Gård og nyt en dag på grønne plener, på stranden og kanskje på sjøen i kajakk. 

I kafeen dufter det nydelig av nybakte boller og nystekte vafler, her får du kjøpt varme og kalde drikker, is og fra lunchtider lunsjretter som suppe, salat og pai. 

Gårdskafeen er åpen

 • onsdag, torsdag, fredag og  lørdag fra 11-18
 • søndag fra 11-17

Vi anbefaler å titte innom på fb eller nettsiden og sjekke siste nytt om åpningstidene.

Kajakk, turer og lekeapparater

På Breivoll Gård er det store gressplener hvor det er satt ut benker. Her kan du kan ta en pause og spise en is eller noe annet godt fra kafeen. På området er det lekeapparater for de minste og mellom trærne kan du henge opp hengekøyen din. Ta et bad fra stranden. Eller lei en kajakk (hvis du har våttkort). Denne uken kommer det åtte nye kajakker til Breivoll - tilbudet blir altså enda bedre! Du kan også melde deg på kajakk-kurs fra Breivoll Gård. 

Det går mange koselige, merkete stier inn til/ut fra Breivoll Gård, f.eks. Kyststien.
Se turforslag på ut.no og turene til Ås Turlag.

Adkomst

 • Bil: Kjør E-6 sørover (fra Oslo) og ta av mot Nesset/Vinterbro. Ta til høyre ved kiosken på Nesset og følg Breivollveien innover. Av hensyn til barn, dyr og trivsel ønsker vi et bilfritt tun på Breivoll Gård. Det er derfor ikke mulig å kjøre helt frem. Du parkerer på en av de mange P-plassene som er angitt etter avkjørselen fra Nesset. Herfra er det kun en kort spasertur opp til gården langs veien, eller benytt turmulighetene langs stranden og i skogen. HC brukere kan ringe Breivoll Gård for å bli sluppet inn.
 • Buss: Rute nr 505 fra Oslo til Nesset tar ca 30 minutter. Fra buss-stoppet tar det ca 15 minutter å gå inn. Sjekk busstider på ruter.no
 • Kajakk: Padleturen fra Sørenga til stranden på Breivoll Gård tar ca 4 timer. 
 • Sykkel: Fra Oslo sykler du Mosseveien/E-18 til Hvervenbukta, videre på Gamle Mossevei langs Gjersjøen mot Tusenfryd, til Nesset og inn til Breivoll Gård. 

Mer informasjon

Se alle kajakk-kursene og andre aktiviteter på/til Breivoll Gård.

Les mer på nettsiden Breivoll Gård, om Breivoll på ut.no og følg Breivoll Gård på FB.

Heng opp hengekøyen din mellom trærne :-)
Heng opp hengekøyen din mellom trærne :-) Foto: Line Hårklau
Lunsj fra kafeen.
Lunsj fra kafeen. Foto: Marit Skjerven
Eller en solskinnsbolle :-)
Eller en solskinnsbolle :-) Foto: Marit Skjerven

Sæteren Gård i Bærumsmarka - dagsbesøk eller overnatting

Sæteren Gård er barnas eget sted i Bærumsmarka!
Sæteren Gård er barnas eget sted i Bærumsmarka! Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Dette er barnas eget tursted i Bærumsmarka, med masse plass å boltre seg på. Det er bare et par kilometer å gå inn. Passer for dagsbesøk og for overnatting.

Åpne aktiviteter

På Sæteren Gård kan alle benytte bålplassene, hinderløypa, de faste orienteringspostene, naturstien og eventyrstien. Garantert masse moro for hele familien!

Kafeen:

I uke 28 er det selvbetjent kafé på Sæteren Gård. Du betaler med Vipps. Deretter er kafeen i Låven stengt og åpner igjen lørdag 1. august. Hold deg oppdatert om kafeen her: Kafeen på Sæteren Gård

Overnatting

Vi foreslår å ta en overnatting på en av de tre små, koselige ubetjente hyttene som ligger på Sæteren Gård. Det er godt med ledige plasser i juli og august:

Eventyrhytta: Denne er innredet som en temahytte om eventyr, og er rikt dekorert med eventyrelementer. Her finner dere saker og ting til å lage deres eget eventyrteater, det er store og små stangdukker, fingerdukker, figurer og utkledningsklær og teaterteppe. Her finner dere også eventyrbøker, eventyrkonkurranser for store og små og fargeleggingsark. Koia har to rom og hems, vedovn og gassbluss.

Spettehytta: En liten, koselig hytte med stue med peis, kjøkken og hems. To soveplasser på benken i stua og tre madrasser på hemsen, totalt fem soveplasser. Hytta er rikt illustrert med hakkespetter.

Knoll: Liten, trivelig hytte med to rom og fire soveplasser. Stue med kjøkkenkrok og soverom med hems. 

Toaletter og ved er på hyttene. Vann finner dere på hovedtunet. Hyttene er uten innlagt vann og strøm. 

Les alt om/bestill  overnatting på Sæteren Gård. Les om Sæteren Gård med turforslag på ut.no.

Adkomst

 • Til fots/bil: Gode startsteder er Øverland gård, Haug skole, Skytterkollen eller Steinsskogen gravlund. Det er omtrent 2 km å gå til Sæteren fra alle disse stedene.
 • Parkering (Gamle Ringeriksvei 122) skjer på utfartsparkeringen Øverland Parkering på sydsiden av Gamle Ringeriksvei (RV168). Det er ikke lov å parkere eller lesse på/av på Øverland gård eller ved Øverland barnehage. Fra Øverland gård og Steinskogen gravlund følger du merket vei til Sæteren Gård. Begge disse er egnet for barnevogn. Fra Haug skole følger du turstien over golfbanen til Ankerveien. Følg denne et lite stykke vestover og gå stien på vestsiden av Seterbekken eller Murenveien opp til Sæteren. Denne er også egnet for barnevogn. Fra Skytterkollen kan du følge merket sti til Sæteren Gård. Denne er ikke egnet for barnevogn.
 • Buss: Bussrute 150 Oslo - Bærums verk kjører Gamle Ringeriksvei. Busstoppet heter Åsterud og ligger 200 m nordvest for gården. Gå ned langs veien til Øverland og følg merket vei til Sæteren Gård. 

Her får du et bonus-tips: Når dette skrives er det ledige plasser på Villmarkshelg på Sæteren Gård i september!

Villmarkshelgene på Sæteren Gård er så populær at det kan være vanskelig å få plass. Men nå er det ledig. Her blir det lagt til rette for lek og aktiviteter for de aller yngste. Det blir god tid i hinderløypa og på eventyrstien. Det blir små turer, matlaging og eventyrfortelling. De som ønsker det, kan overnatte ute og få oppleve en skikkelig villmarksnatt. Passer for barn fra 2-5 år med voksenfølge. 

Les om og meld dere på Villmarkshelg på Sæteren gård 19. - 20. september 2020.

Artikkelen fortsetter under bildene.

En av de koselige ubetjente hyttene som du kan leie i sommer.
En av de koselige ubetjente hyttene som du kan leie i sommer. Foto: Eivind Haugstad Kleiven
Foto: Ane Marte Gussiås

Skrevet av Siri G. Bekkhus 7. juli 2020