Sørmarka: Syverudtjern Rundt er blåmerket

En rast ved bålplassen. F.v Arne Norum, Dag Olav Brækkan, Bjørn Michelsen, Reidar Lund og Gøril Danielsen.
En rast ved bålplassen. F.v Arne Norum, Dag Olav Brækkan, Bjørn Michelsen, Reidar Lund og Gøril Danielsen. Foto: Siri G. Bekkhus

Klar for en rundttur i Sørmarka en ettermiddag i høst? Prøv Syverudtjern Rundt, ved Sørmarka konferansehotell. Reidar, Bjørn og Arne forteller hva det innebærer å blåmerke en sti.

I løpet av sommeren har tre karer fra dugnadsgruppa til DNT Oslo og Omegn jobbet med merking og rydding av stien rundt Syverudtjern i Sørmarka. I august var de ferdige, og det var tid for å feire med kaffe og kake i gapahuken på Sørmarka konferansehotell.

Det hele startet for flere år siden.

- Folk spurte etter stier i området her, forteller Gøril som er event- og vertskapsansvarlig på Sørmarka. - Min forgjenger ønsket seg derfor en merket rundløype rundt Syverudtjern. Til å begynne med gikk hun og merket litt selv. Men etter hvert kontaktet hun skogsjefen i Ski kommune, og til slutt kom de i kontakt med DNT Oslo og Omegn. 

- Og vi sa selvsagt ja til å blåmerke og rydde stien som allerede lå der, sier Dag Olav Brækkan som er ansvarlig for arbeidet med markastiene i DNT Oslo og Omegn.  Dag Olav ringte sin områdekontakt for Sørmarka, Reidar Lund. Og dermed ble det til at tre frivillige, nemlig Reidar, Arne og Bjørn tok på seg jobben med å merke og rydde stien rundt Syverudtjern. Dette har ikke gjort seg selv - det har tatt tid. Men jammen er det blitt fint!

Velg selv i hvilken retning du vil gå :-)
Velg selv i hvilken retning du vil gå :-)

Runden rundt Syverudtjern er fin å gå hele året, for her pleier det ikke å være skiløype. Terrenget er nokså kupert, noen ganger går man helt nede ved vannet, andre ganger over koller, og over bekk og myr. Dette er "god, gammeldags" sti, kan man nok si. Stien brukes mye, og derfor er det tråkket ned rundt røtter og steiner slik at man bør følge litt med på hvor man setter føttene. Med godt fottøy, som joggesko, går det helt fint. Men rundturen passer ikke for rullestol eller barnevogn.

Hele runden er blåmerket, og det står skilt flere steder. Et par steder er det lagt ut gangbroer over våte områder og bekker. På vestsiden av tjernet har Sørmarka laget en hyggelig bålplass med sitteplasser rundt og det er absolutt mulig å ta seg et bad i Syverudtjern, i hvert fall neste sommer! Lyst til å prøve fiskelykken? Det fins abbor og gjedde i tjernet! Husk fiskekort.

Gøril er veldig glad for at Syverudtjern-runden nå er skikkelig merket slik at både de som er ute og går tur på egenhånd og de som er på kurs på Sørmarka trygt kan gå turen. Dessuten har hun en ordentlig glad-melding: Både resdtaurant og lobbybar på Sørmarka er åpen for alle, slik at du som er ute på skogstur på egenhånd er velkommen til å kombinere turen med en kaffekopp, lunsj eller middag på Sørmarka. Det er ikke lenger slik at Sørmarka er forbeholdt dem som er der på kurs, forklarer Gøril.

Idyllisk ved Syverudtjern.
Idyllisk ved Syverudtjern.
Reidar, Arne og Bjørn har gjort en flott jobb med merking og rydding.
Reidar, Arne og Bjørn har gjort en flott jobb med merking og rydding.
Noen ganger må steiner flyttes på.
Noen ganger må steiner flyttes på.
Dag Olav og dugnadsgjengen anbefaler rundturen - det er blitt en flott runde!
Dag Olav og dugnadsgjengen anbefaler rundturen - det er blitt en flott runde!
Arne er fornøyd - merkingen er ferdig!
Arne er fornøyd - merkingen er ferdig!

Stimerke-jobben

Jeg går runden sammen med Reidar, Arne og Bjørn. Det er satt opp DNT-skilt flere steder, det er merket med blå strek på mange trær, kvist og kvast er ryddet og steiner flyttet på - alt for at det skal være fint å gå for oss som er på tur.

- Dette kan dere umulig ha blitt ferdige med på en formiddag?

- Det har du rett i. Vi tar et stykke av gangen, sier Reidar.

- Vi har jo med oss alt i sekken, som skiltene, grensakser og sag for å rydde stien, malingspann og kost, og selvsagt niste og kaffe. Alt må vi bære, og det sier seg selv at vi må bruke flere dager. Vi beregner hvor mye vi kan få gjort på en dag etter stiens lengde og terreng. I anleggsperioden, kan vi vel kalle det, vil stimerkingen være uferdig, men det tror vi turgåerne har forståelse for, sier Bjørn. Som har vært hyttevakt i DNT Oslo og Omegn i åtte år og drevet med stiarbeid i fire. Han liker seg på tur, har vært på minst 20 med bregruppa i DNT. Sprek kar, altså.

- Men hvorfor gjør dere dette - bruker av egen tid uten å få betalt?

- Vi tar jobben med stimerking og rydding fordi vi ønsker at det skal være trygt og greit å finne frem for folk. Og fordi vi selv kommer oss ut på tur og holder oss i form. Og ikke mist fordi det er sosialt og hyggelig! Vi har særdeles gode rutiner: Kl. 12 er det lunsj! Det kan ikke rokkes på! sier Reidar med et smil. Han har vært med i dugnadsgruppa siden 2005. I dag er han områdeleder. Det betyr at han har ansvaret for at dugnadsgjengen får sett over alle stiene i området hver vår. 

Fra østsiden ser du over til kurssenteret.
Fra østsiden ser du over til kurssenteret.

Slik kommer du deg til Syverudtjern

Syverudtjern ligger i Sørmarka, ved Sørmarka konferansehotell.
Buss rute 550 fra Oslo Bussterminal tar godt og vel 20 minutter til holdeplassen nærmest Sørmarka. Derfra er det ca 10 minutter å gå. Se ruter.no eller en-tur.no
Den store parkeringsplassen ved Sørmarka er åpen for alle.

Turlengde

Rundturen er 3,6 km lang og tar omtrent 1 t 30 min å gå. Start ved kurssenteret og gå mot vannet. Så finner du de første skiltene. Det er skiltet begge veger, og du velger selv hvilken retning du vil gå.

Se Syverudtjern Rundt med kart på ut.no

Bonus:

Den blåmerkede Syverudtjernrunden er nå "koblet på" andre blåmerkete stier i området:

En variant er å gå fra Siggerud, over Tangenfjellet og til Syverudtjern.
Det går buss til Siggerud både fra Oslo og Ski.

En annen variant er å starte på Krokhol og gå inn til Syverudtjern. 
Det går buss til Krokhol. Det er også parkeringsmuligheter på Krokhol.

Vintertips:

Om vinteren, når forholdene tilsider det, er det skøytebane på Syverudtjern. Sørmarka samarbeider med Oslo Skøytevenner. På Sørmarka kan du leie klappskøyter.

Les mer om Sørmarka.

Alle foto: Siri G. Bekkhus

Skrevet av Siri G. Bekkhus 13. september 2019