Grønne turtips - holdeplassturer

Holdeplasstur - ta kollektivt, gå en fin Markatur , ta kollektivt hjem igjen. Slik Mehdi gjør.
Holdeplasstur - ta kollektivt, gå en fin Markatur , ta kollektivt hjem igjen. Slik Mehdi gjør. Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Flere og flere etterspør informasjon om gode turtips som det er mulig å komme seg til med kollektiv transport. Her får du tips til to holdeplassturer: En i Maridalen og en i Nordmarka.

Ved Tømtehyttene, en deilig sommerdag.
Ved Tømtehyttene, en deilig sommerdag. Foto: Mari Kolbjørnsrud

Maridalsmarkas perler 

Vil du ha en fin dagstur, med topputsikt eller hyttebesøk? Gå gjennom Maridalsmarka. Besøk de flotte “Maridalsalpene” eller ta deg en tur til Tømtehyttene. 

Ta toget til Movann stasjon. Herfra følger du skilt til de ubetjente Tømtehyttene. Turen går oppover bakkene mot Tømte gård. Der finner du skilt som viser stien ut mot Tømtehyttene. Har du bestilt plass, kan du overnatte, eller ta deg en hvil på tunet utenfor hvis du er på gjennomfart. Så går du videre nedover til Skar hvor du tar bussen hjem.  

Ønsker du å gjøre dette til en topptur?  

Når du nærmer deg Tømte gård må du ta av den første merkede stien, med skilt som viser til Mellomkollen og Vaggestein. Da går du over Mellomkollen og Midtkollen istedenfor å følge stien mot Tømtehyttene. Det er ikke merket sti fra Tømte mot Midtkollen, så vil du på topptur er det greiest å gå den merkede stien nede fra veien. Nyt den fine utsikten fra kollene! Så går du til Skar og bussen hjemover. 

Turlengde: Ca 9 km via Tømtehyttene/ca 10,5 km via kollene, fra ca 3 timer.  

Adkomst: Tog til Movann.  Se en-tur.no for rutetider. 

Turforslaget finner du på ut.no, Maridalsmarkas perler - holdeplasstur i Oslo

Artikkelen fortsetter under bildene.

Trolsk skog på Mellomkollen.
Trolsk skog på Mellomkollen. Foto: Marius Dalseg Sætre
Legg gjerne turen over Mellomkollen.
Legg gjerne turen over Mellomkollen. Foto: Marius Dalseg Sætre
Fantastisk utsikt fra Vettakollen.
Fantastisk utsikt fra Vettakollen. Foto: Kari Merete Horne

Nærtopptur i Nordmarka 

For en tur! Her starter vi med kremen av utsikt og siden blir det bare bedre!  

Ta T-banen opp til Frognerseteren stasjon og nyt utsikten over fjorden før du legger i vei på blåmerket sti i retning Frønsvollen. Det er flere stimuligheter hit, men vi starter med å følge den gamle trikketraseen hvor det aldri ble lagt spor. Etter å ha gått på fin sti må du over på grusvei en stund, men snart er du nede i Heggeholet og kan ta av på sti igjen. Her følger du den merkede stien i eventyrskog, tilrettelagt av Naturvernforbundet, opp til hytta Frønsvollen, som er Naturvernforbundets samlingssted. Her fortjener du en rast. 

Fra Frønsvollen kan du velge om du vil gå nedover til T-banen over Vettakollen, eller ta en lengre tur og ende opp på Sognsvann. 

Over Vettakollen 

Gå nedover bakken i retning Frønsvollstråkka. Her finner du skilt som peker mot Vettakollen. Oppe på toppen ligger Fuglemyra. Der kan du ta av på sti ned til DNT-hytta Fuglemyrhytta, og nyte utsikten over Holmenkollenanlegget og byen. Så kan du ta nedover mot Vettakollen stasjon, og vips, så er du tilbake i byen igjen. 

Mot Sognsvann 

Den enkleste varianten til Sognsvann er å gå ned mot Frønsvollstråkka og derfra følge sti og vei ned til Sognsvann og så ta T-banen hjemover. 

Litt lengre rundtur  

Er du lysten på å være ute litt lenger, nyte finværet, kjenne på at du får brukt kroppen? Ta nordover fra Frønsvollen på fin sti i retning Skjennungstua. Her er det åpen servering store deler av året, så kanskje passer det med litt energipåfyll. Ut fra hytta går du i retning Skjennungsåsen og Ullevålseter på nymerket sti. På Skjennungsåsen er det flott utsikt i alle retninger. Fortsett videre mot Ullevålseter, og deretter Sognsvann. Forbi Store og Lille Åklungen, og muligheten for et bad. Så er det bare den siste biten igjen, ned stien til du treffer rett på Sognsvann. T-banen ligger i sørenden av vannet, og så er det bare å slappe av på banen. 

I dette området er det veldig mange stier, så vil du gjøre turen kortere er det fullt mulig. En variant er å gå rett opp til Fuglemyra fra Skådalen, uten å gå innom på Frønsvollen.

Turlengde: Avhengig av hvor du går er turen ca 7–13 km lang  
og omkring 3–5 timers gange. 

Adkomst: T-bane til Frognerseteren. T-bane fra Sognsvann ned til byen igjen. Se en-tur.no 

Turforslaget finner du på ut.no, Nærtopptur i Nordmarka - holdeplasstur Oslo


Fuglemyrhytta.
Fuglemyrhytta. Foto: Janet Bydal

Grønn turstart 

I Miljøhovedstadåret har DNT Oslo og Omegn gått sammen med Oslo kommune ved Bymiljøetaten,  
Ruter og Skiforeningen om å vise frem turmuligheter som Oslos befolkning kan komme til med offentlig kommunikasjon. 

Les om Miljøhovedstadåret.

Gjennom eventyrskogen mot Frønsvollen.
Gjennom eventyrskogen mot Frønsvollen. Foto: Thomas With
Stien over Vettakollen er godt merket.
Stien over Vettakollen er godt merket. Foto: Dag Olav Brækkan
Fuglemyra.
Fuglemyra. Foto: Dag Olav Brækkan

Skrevet av Siri G. Bekkhus 14. mai 2019