To fine vårturer for familien

Nå begynner det å bli fint å komme seg ut på tur til fots.
Nå begynner det å bli fint å komme seg ut på tur til fots. Foto: Marie Brøvig Andersen

For hver dag som går blir det finere for alle som gjerne går til fots. Her er to fine vårturer for familien som du kan komme deg til med offentlig kommunikasjon.

Bogstadvannet rundt

Dette er rett og slett en fantastisk tur. Som gir deg frisk luft, vakker natur, mosjon, du kan besøke et flott gods, du kan velge lengden på turen og du kan reise kollektivt!

Når du går rundt Bogstadvannet, går du forbi gamle husmannsplasser og et av Norges flotteste gods. Bogstad Gård ligger ærverdig nede ved vannets østside, og er åpent for besøkende året rundt. Turen følger Ankerveien i sør, oppkalt etter Peder Anker som bodde på Bogstad Gård og var Norges første statsminister etter 1814.

Du kan starte flere steder langs ruta. For eksempel ved Peder Ankers plass. Det går buss på østsiden av Bogstadvannet, slik at du kan gjøre ruta kortere om du vil. Det er fint å kombinere turen med et bad i vannet når våren har kommet langt nok og en tur innom på Bogstad Gård.

Ruta går for det meste på gruslagt vei. I nordvest er det imidlertid skogssti, og her er det noe mer krevende å gå og fuktige partier.

Underveis er det flere steder satt opp informasjonstavler med kart, slik at du kan følge med på hvor du er. Ruta er skiltet hele veien.

I perioden 2017 til 2019 arbeides det med mudring av vannet. Store mengder mudder er lagret på jordene nord for vannet. Ruta er derfor noe lagt om der - følg merking.

Turlengde: Turen rundt vannet er 10 km lang, og tar ca 3 timer.

Adkomst: T-bane til Røa. Buss linje 41 videre til Bogstad. Se ruter.no eller en-tur.no

Du finner turen Bogstadvannet rundt på ut.no

Øverland - Sæteren Gård - Øverland

På Sæteren Gård er det masse tumleplass for både små og store.
På Sæteren Gård er det masse tumleplass for både små og store. Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Dette er turen barna vil elske! 

Det er turen inn fra Øverland (Åsterud) som er selve turen, fire kilometer tur/retur. Men det er Sæteren Gård som er barnas paradis. På det store gårdstunet/området er det god plass for alle barn og det er snøfritt. Her er det baller og sandkasse, bålplassene kan brukes og hvis dere ser dere godt rundt, så finner dere hønene og kaninene også. Hinderløypa åpner etter påske, når isen på bakken er borte. Akkurat nå er det lurt å ta med egen mat og drikke, for kafeen åpner ikke før onsdag 24. april. Men sitteplassene utenfor Låven er selvsagt tilgjengelige.

Sæteren Gård har mange overnattingsmuligheter, både inne i hovedhuset, i sovehus, i små koselige hytter og i gapahuk  og lavvo. Særlig de små, koselige hyttene passer fint for familier. I Eventyrhytta finner dere saker og ting til å lage deres eget eventyrteater, både Rødhette og ulven, de tre Bukkene Bruse og trollet, dyrene i skinnvotten og prinsessen på erten med alle dynene sine. Det er store og små stangdukker, fingerdukker, figurer og utkledningsklær og teaterteppe. Her vil dere finne eventyrbøker, eventyrkonkurranser for store og små og fargeleggingsark.
Bare husk å bestille overnatting på forhånd.

Adkomst: Bussrute 150 Oslo - Bærums verk stopper på Åsterud. Se ruter.no Gå av her og gå så ned langs veien til Øverland. Herfra følger dere merket vei til Sæteren Gård, to km. Det er ikke mulig å kjøre inn til gården. 

Turlengde: Ca 2 km å gå hver vei. Fint med barnevogn.

Se turen Øverland - Sæteren Gård på ut.no

Les om Sæteren Gård på ut.no og på Sæteren Gårds hjemmeside. Følg Sæteren Gård på fb.

Grønn turstart

I Miljøhovedstadåret har DNT Oslo og Omegn gått sammen med Oslo kommune ved Bymiljøetaten,
Ruter og Skiforeningen om å vise frem turmuligheter som Oslos befolkning kan komme til med offentlig kommunikasjon.

Skilt settes opp ut fra holdesplasser. Her har frivillige i DNT Oslo og Omegn vært i sving.

Turen til Sæteren Gård i Bærum kan man også starte ut fra en holdeplass.

Skilt er satt opp fra holdeplasser og viser vei ut i Marka.
Skilt er satt opp fra holdeplasser og viser vei ut i Marka. Foto: Dag Olav Brækkan

Skrevet av Siri G. Bekkhus 15. april 2019