Bynær påske - full av friluftsopplevelser

Foto: Gorm Nodland

Her har vi samlet et knippe påskeferietips til deg. Aktiviteter for familien, for unge og for seniorer. I Oslo og i Akershus, på fjorden og i Marka. Det er bare å velge - gjerne flere. God påske!

BESØK EN UBETJENT MARKA-HYTTE, PÅ SKI ELLER TIL FOTS

De ubetjente hyttene ligger der ute i Marka, åpne for besøk hele året! Pr. 11. april er det ledige sengeplasser på de aller fleste i løpet av påsken.

Gå inn her og book senger: Book ubetjente Markahytter, pakk sekken med DNT-nøkkelen, mat og sovepose, og legg i veg. Kjenn på at skuldrene senker seg etter som du kommer innover i skogen, legg merke til naturen rundt deg, tenn opp i ovnen når du har kommet frem, lag god mat og sov godt før du drar videre. Du skal se det blir den beste påskeferien!  Passer for alle - noen hytter ligger lett tilgjengelig, mens andre passer for dem som ønsker langtur. For de fleste hyttene varer ett døgns leie fra kl. 14 første dag til kl. 14 neste dag. 

Selvsagt er det også mulig å dra på dagsbesøk til de ubetjente Markahyttene - bare husk DNT-nøkkelen hvis du vil inn i hytta. Bruker du vedovn og/eller kjøkken, betaler du for dagsbesøk.
Se prislisten for ubetjente hytter i Oslomarka.
DNT-nøkkelen bestiller du i  vår nettbutikk. Eller du kan kjøpe den i Turinformasjonen i Storgata 3 eller på Friluftshuset.

Skiføre i høyden

Hvis du vil gå på ski, er det nødvendig å gå inn på Skiforeningens føremeldinger og sjekke. Her oppdateres informasjonen hver dag. 11. april skriver Skiforeningen i sin føremelding: "Det er fremdeles fine skiforhold i høyereliggende områder av Vestmarka, Krokskogen, Nordmarka og Romeriksåsene. Det er best forhold på skogsbilveiene. I terrenget begynner det å bli for bløtt og sparsomt med snø til å preparere, men det er fortsatt mulig å gå mange steder. Bare flekker dukker nå stadig oftere opp, så ta det rolig i utforkjøringer. Noen vann i Marka er fortsatt farbare, men sjekk de lokale føremeldingene for detaljer."

Jørgenhytta på Krokskogen

Vi foreslår Jørgenhytta, en koselig tømmerkoie på Krokskogen på 60 kvadratmeter og med 7 sengeplasser, utedo og vedskjul. Her er det kort vei til Tyrifjorden og Kongens utsikt. Jørgenhytta ligger like ved Sørsetra, som har servering fredag kl. 11-19, samt lørdag og søndag fra kl. 10-16, og onsdag i påskeuten til og med 1. påskedag kl. 11-16. Her kan dere få litt varmt i kroppen, som rykende fersk suppe, rømmegrøt og spekemat. 

Pr. 11. april er det 50 cm snødybde og fine skiløyper rundt Jørgenhytta. God tur!
Les om Jørgenhytta.
Les om Sørsetra.

Små og store kan prøve seg i klatreveggen på Dølerud i Østmarka.
Små og store kan prøve seg i klatreveggen på Dølerud i Østmarka. Foto: Jasemin Folvik

Fottur-føre i lavereliggende områder

I de lavereliggende områdene i Marka er det fottur-føre med snø- og ispartier. Forholdene endrer seg selvsagt fra dag til dag. 

Dølerud i Østmarka - barnevennlig hytte

Vi foreslår Dølerud i Østmarka, ikke langt fra Østmarkskapellet. Hytta har 8 sengeplasser fordelt på to rom og kort adkomst fra P-plass på Grønmo. Prøv klatreveggen som er satt opp på uthuset - gøy både for store og små! Dere kan også laste ned Dølerudpermen og lære om dyr og trær i nærheten av hytta, og her finner dere forslag til steder å gå tur og ting å gjøre, lete etter og utforske undervegs :-)

Les om og bestill plass på  Dølerud - ubetjent hytte i Østmarka.

Les alt om de ubetjente hyttene, hva du må ha med deg, etc: Markahyttene
Se alle de ubetjente Markahyttene på ut.no

Ønsker du råd og turtips? Kontakt Tursenteret i Storgata 3 i Oslo.

Deilig i hytteveggen på Jørgenhytta.
Deilig i hytteveggen på Jørgenhytta. Foto: Nina Guzman Toft

FRILUFTSHUSET PÅ SØRENGA MIDT I OSLO ER ÅPENT HELE PÅSKEN!

En virkelig gladmelding for alle som foretrekker bynær påske! På Friluftshuset kan du buldre, padle, bade (!?), spise is ved vannkanten mens du soler nesa og sette deg ned i Turbutikken for å planlegge neste tur. Åpningstidene i påsken er:

lørdag 13. og søndag 14. april: Kl. 10 - 15
mandag 15. - onsdag 16. april: Kl. 10 - 16
torsdag 17. - mandag 22. april: Kl. 10 - 15

BULDREROMMET - moro for alle aldre - drop-in

Flott aktivitet for alle, også barna. Friluftshuset har et eget buldrerom der både nybegynnere og erfarne kan drive med morsom problemløsning i praksis. Her kan du leie et par klatresko og utfordre deg selv. Buldring er klatring uten tau og du faller på en tjukkas. Buldring egner seg for barn, unge og voksne. Vi har egne ungdomskvelder og familiebuldring.

Som hovedregel er det drop-in for alle i Tursenterets åpningstider. 
Les mer om buldring på Friluftshuset, som priser og reservasjon av buldrerommet.

FEIRE EN MERKEDAG? Du kan leie Bystua

Bystua er samlingslokalet på Friluftshuset. Her arrangerer vi inspirasjonskvelder med foredrag og film, kurs og samlinger. Bystua kan leies av privatpersoner, bedrifter og lag i anledning møter, konferanser og selskaper (konfirmasjoner, dåp o.l). Bystua har bord med plass til 48 personer, gode kjøkkenfasiliteter samt prosjektor med lydanlegg for foredrag og filmvisninger. Her vil du kunne skape en flott ramme for ditt arrangement.

Les om utleie av Bystua på Friluftshuset

LEIE KAJAKK ELLER HENGEKØYE - drop-in

I kajakklageret på Friluftshuset står det omkring 70 kajakker som venter på å bli tatt med ut på padletur! Du henter ut kajakken i åpningstiden og kan levere etter åpningstid. Du kan låne våtdrakt gratis, men må ha med eget ulltøy til å ha under. Pr. 11. april ser det ut til å bli knallfine påskedager for padling på fjorden. I tillegg kan du leie Amok hengekøyer -  og så dra på øytur med kajakk. Det er så flott på fjorden om våren!
Leie kajakk: Aldersgrense 16 år og krav om våttkort - for din sikkerhets skyld!

Les om å leie kajakk og hengekøye på Friluftshuset.

TURSENTERET i Friluftshuset påSørenga 

Ta deg en kopp kaffe - sitt ned og planlegg turene dine.
Åpningstider i påsken: Se lenger opp.

Velkommen!

Les mer om Friluftshuset

Friluftshuset ligger på Sørenga like ved Sjøbadet - et perfekt sted i påsken!
Friluftshuset ligger på Sørenga like ved Sjøbadet - et perfekt sted i påsken! Foto: Eivind Haugstad Kleiven
Bli med på kajakk-kurs fra Sørenga. Her fra vinterpadling.
Bli med på kajakk-kurs fra Sørenga. Her fra vinterpadling. Foto: Eivind Haugstad Kleiven

KAJAKK-KURS

Lørdag 13. april fra kl. 10 og søndag 14. april fra kl. 10 har vi todagers grunnkurs i kajakk med utgangspunkt i Friluftshuset på Sørenga midt i Oslo. Kurset passer for ungdom fra 16 år og voksne. Dette kurset er en introduksjon i bruk av havkajakk og etter en grunnleggende opplæring, padler vi ut på fjorden og bruker de mange øyene som base for trening og praktiske øvelser. Kurset gir våttkort, og gir deg dermed muligheten til å leie kajakk hos DNT Oslo og Omegn senere.
Drømmer du om å padle utover fjorden og virkelig nyte den blå fjorden, de grønne øyene, fuglelivet - da er kanskje dette kurset som kan gjøre drømmen til virkelighet!

Kurset koster kr. 3.000,- /3.400,- og inkluderer kurs, våttkort, lån av kajakk, padlesko, åre, spruttrekk og vest. 
Pr. 10. april har kurset ledige plasser.

Les om og meld deg på Kajakk grunnkurs Sørenga 

Lørdag 20. april fra kl. 10 og søndag 21. april fra kl. 10 arrangeres det samme todagers grunnkurset i kajakk. Kanskje påskeaften og 1. påskedag passer bedre for deg? Pr. 10. april er det ledige plasser på kurset.
Les om og meld deg på Kajakk Kajakk grunnkurs Sørenga

Velkommen til påskeferiedag på Friluftshuset
Velkommen til påskeferiedag på Friluftshuset Foto: Silje Thoen

PÅSKEFERIEDAG på Friluftshuset for barn med voksenfølge

Mandag 15. april kl. 10-13 inviterer Barnas Turlag Oslo og Omegn til gratis påskeferiedag i Friluftshuset på Sørenga. Her blir det ferieaktiviteter for store og små. Buldrerommet er åpent for alle fra fire år og oppover som vil prøve seg i buldreveggen. Det blir lek, tegning og spill i Bystua. For å sikre at energien er på topp, serverer vi suppe og snacks. Og selvsagt tar vi en tur ut; alle kan prøve seg i naturstien i området rundt Friluftshuset. Og kanskje det viktigste: Her har dere muligheten til å bli kjent med andre barnefamilier!

Arrangementet er gratis, åpent for alle så langt det er plass og det er ingen påmelding.

Les om Påskeferiedag på Friluftshuset for barn med følge av voksne.

BARSELBULDRING på Friluftshuset

Tirsdag 16. april kl. 12-14 er buldrerommet reservert for foreldre som er hjemme i permisjon. Samtidig er Bystua åpen og her er det masse plass til mating og leking for bebisene. Samt tilgang til vann og microbølgeovn. 
Du betaler kun hvis du vil buldre: Kr. 55,-/70,-. Klatresko kan leies for kr. 25,-. 
Adkomst med kollektivtrafikk:  T-bane, trikk eller buss til Oslo S eller Bjørvika. Følg gangbroen ved Operaen/Sukkerbiten over til Sørenga. Friluftshuset ligger rett ved Sørenga Sjøbad.
Med bil: Ta rv162 sørover, sving til høyre ad Sørengkaia. Det fins parkeringsmuligheter mot betaling i P-huset på Sørengautstikkeren 1.

Les mer om Barselbuldring på Friluftshuset

Ta med babyen og kom på barselbuldring!
Ta med babyen og kom på barselbuldring! Foto: Eivind Haugstad Kleiven
Du kan fremdeles gå på ski inn til Kobberhaughytta
Du kan fremdeles gå på ski inn til Kobberhaughytta Foto: DNT Oslo og Omegn

SKITUR TIL KOBBERHAUGHYTTA  i Nordmarka

I hjertet av Nordmarka finner du Kobberhaughytta, DNTs eget Soria Moria.

Vertskap på Kobberhaughytta, Erlend Birkeland, forteller at det fremdeles er godt skiføre. Faktisk sier mange av dem som er på skitur at det er bedre enn de trodde. Allikevel er det noen bare flakker, og Erlend råder til å ta det rolig i nedoverbakkene. Forøvrig er det lurt å sjekke Skiforeningens føremeldinger, som oppdateres daglig. Selv om Kobberhaughytta bare er et steinkast unna Oslos kollektivruter, vil du likevel kunne oppleve naturens ro og fred under oppholdet. Her får du god mat, fantastisk utsikt og et rikt dyreliv. Finn roen foran peisen eller slapp av i badstua.

Kafé, selvbetjening og overnatting

Kobberhaughyttas kafé er åpen 12., 13. og 14. april samt skjærtorsdag til og med 1. påskedag kl. 11 - 16. 

Vi bare nevner et par stikkord: Utsikten - upåklagelig. Peisestuen - krøll deg sammen i en av stolene og kjenn på varmen fra peisen, lytt til knitringen og la den gode følelsen spre seg. Og husk at varmestua alltid er åpen! Det er ikke overnattingsmulighet i selvbetjeningen, men du kan alltid kjøpe noe å spise og drikke her.

Erlend forteller at det er ledig kapasitet for overnatting helgen 12.-14. april. Resten av påsken er det ikke overnattingsmuligheter inne, men du kan leie gapahuken eller hvorfor ikke ha med egen hengekøye?

Les mer om Kobberhaughytta, og følg hytta på fb. Les om Kobberhaughytta på ut.no. Her finner du også gode turforslag.

Sjekk Skiforeningens føremeldinger

Nordmarka i april 2019.
Nordmarka i april 2019. Foto: Erlend Birkeland
På internasjonal tur med DNT får du nye turvenner og blir kjent i Oslo.
På internasjonal tur med DNT får du nye turvenner og blir kjent i Oslo. Foto: Mari Kolbjørnsrud

INTERNASJONAL MANDAGSTUR fra Grünerløkka

Mandag 15. april kl. 18-21 inviteres alle voksne som har lyst til å bli kjent med nye folk med på tur. Her møter du hyggelige mennesker, både noen som er nye i Norge og de som er "gamle" i Norge, du blir kjent med turmuligheter i Oslo og du får lære om friluftsliv i Norge. 

Internasjonal mandagstur er gratis å være med på, åpen for alle og det er ingen påmelding. Det er bare å møte opp på Kaffe Lykke i Dærenggata 37A på Grünerløkka kl. 17.45. 

Les om Internasjonal mandagstur fra Grünerløkka

FRILUFTSTRIM i park for seniorer  - helt gratis og åpent for alle

Fredag 12. april kl. 10-11 kan alle glade seniorer innlede påsken med Friluftstrim ved Borgen Innbyggertorg i Asker. Her er det fokus på styrke- og balansetrening som øker evnen til å gå tur i ulendt terreng. Alle øvelsene har forskjellige nivåer og vanskelighetsgrader, slik at helt ferske kan trene sammen med de sprekeste, og alle får utbytte av treningen.
Treningen varer i en time, og etterpå serverer DNT-vertene kaffe og te. 
Tilbudet er gratis og det er ingen påmelding, det er bare å møte opp. 
Les om Friluftstrim i Asker

Mandag 15. april kl. 10-11 er det mulighet for en ny økt Friluftstrim, denne gangen  i Torshovparken i Oslo. Opplegget er det samme som i Asker.
Les alt om Friluftstrim i Torshovparken 

Velkommen med på NÆRTUR - gratis og åpent for alle

Nærturer med Aktiv i 100 er turer for deg som synes det er sosialt og hyggelig å gå på tur sammen med andre som bor i nærheten av deg selv. Her er det gode muligheter for å få nye venner, frisk luft og mosjon. Atpåtil er det gratis å delta! Turene passer fint for voksne og seniorer.

​​​​​​​Fredag 12. april kl. 11-14 inviterer DNT-turledere med på Nærtur fra Ellingsrud. En flott mulighet for å innlede påsken med en deilig fottur øverst i Groruddalen, på turveier og stier i området. Oppmøte er ved Ellingsrudåsen T-banestasjon, praktisk med offentlig kommunikasjon. Er været fint, raster vi ute, er det ruskevær, tar vi kanskje en kopp kaffe på Kulturkjelleren på Ellingsrud. Turen passer fint for voksne og seniorer. Det er ingen påmelding, bare å møte opp!
Les om Nærtur fra Ellingsrud.

Fredag 12. april kl. 11 inviterer Bærum Turlag til nærtur i området omkring Dælivann, Kolsås og i Bærumsmarka. Turen varer i 2-3 timer og passer for voksne og seniorer. Bli med på hyggelig tur i nærmiljøet!
Les om Aktiv i 100 - Nærturer i Bkærum

Tirsdag 16. april kl. 11-13 inviterer vi på ekstra lett nærtur på Mortensrud. Oppmøte er på Mortennsrud Torg ved trappene til T-banen. Turen passer fint for alle voksne og seniorer som ønsker å gå en ekstra lett tur sammen med andre. Gratis, åpen for alle og ingen påmelding. En flott mulighet til å bli kjent med andre, bli kjent i området og få frisk luft og mosjon - helt gratis!
Les om Ekstra lett nærtur på Mortensrud

Bli med på tur på Ekeberg.
Bli med på tur på Ekeberg. Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Bli med på FOTTUR PÅ EKEBERG

Tirsdag 16. april kl. 17-20 inviterer Vandregruppa til trivelig tirsdag - spis middagen ute. Turen passer for voksne, den er gratis, åpen for alle og har påmelding. Oppmøte er ved trikkestopp Oslo Hospital (trikk 18 og 19 fra Jernbanetorget). Ta med mat, så spiser vi ute - nistepakke, pølser på termos, suppe, pannekaker eller annet!

Les om #trivelig tirsdag - spis middagen ute :-) 

Lær å lage turmat - for nybegynnere.
Lær å lage turmat - for nybegynnere. Foto: Line Hårklau

LÆR Å LAGE TURMAT- kurs for nybegynnere

Tirsdag 16. april kl. 17:00-19:30 kan du være med på nybegynnerkurs om matlaging på tur - vi lager et måltid sammen og du får inspirasjon til gode matopplevelser på egne turer. 
Guri Kauserud er kursholder. Hun er en mat- og livsglad 3-barns mor. Oppvokst med enkelt turliv og med erfaring fra kajakkturer og turer i skog og fjell hele året. Guris motto: "Vi må jo kose oss litt"
Kurset passer for alle fra ungdom og oppover, krever ingen forkunnskaper, er åpent for alle og koster kr. 450,- /550,-. Oppmøte er Bystua i Friluftshuset på Sørenga midt i Oslo kl. 17:00. Per 10. april er det ledige plasser på kurset.

Les om og meld deg på Praktisk kurs i turmat - inspirasjon til gode matopplevelser på tur

Er du forelder med små barn? Bli med på BÆRETUR ELLER TRILLETUR I BÆRUM

Onsdag 17. april kl. 10:30 inviterer Bærum Turlag til bæretur. Ikke hørt om bæretur? Dette er turer på blåmerkede stier som ikke egner seg for vogn, men hvor du fint kan ha minsten med deg i sjal, bæresele eller meis. Møt opp på P-plassen ved Jordbru. Turen går inn til den koselige DNT-hytta Svartvannshytta. 
Turen er gratis og åpen for alle småbarnsforeldre.

Les om Bæretur (bæremeis, bæresjal, bæresele) - Svartvannshytta

Torsdag 18. april, Skjærtorsdag, kl. 10:30 inviterer Bærum Turlag til trilletur fra Parkeringsplassen på Bærums Verk og inn til Wøyen gård. Turen går langs Sandvikselva på vei som er godt egnet for barnevogn.
Turen er gratis og åpen for alle småbarnsforeldre.

Les om Trilletur - Wøyen gård

Sæteren Gård 11. april 2019.
Sæteren Gård 11. april 2019. Foto: Ane Marte Gussiås

SÆTEREN GÅRD: Påskeeggjakt, leie ubetjent hytte og kafé: 

Det er flott på Sæteren Gård i Bærum nå. Våren har kommet, så det er fint å gå på bena inn til gården. Ta turen, med hele familien!

Ane Marte Gussiås, en av bestyrerne, oppfordrer alle som har lyst til å komme på påskejakt lørdag 13. april kl. 11:00. Påskeharen har gjemt 2 små og 1 kjempestort påskeegg som er fylt med påskegodt og gavekort et eller annet sted på gården. Alle kan komme og lete (maks ett egg for en familie). Lykke til!

Ane Marte forteller også at kafeen på Sæteren Gård er åpen lørdag og søndag 13. og 14. april. Deretter åpner den igjen onsdag 24. april. På menyen står Hjemmelaget suppe, vaffel, påsmurte rundstykker, kanelsnurr, bringebærsaft, med mer... Og du, det er peis inne på låven - kafélåven.

Det er mange overnattingsmuligheter på Sæteren Gård. I påsken fra helgen 13. april er det noe ledig i småhyttene.

Den to km lange vegen inn (bomveg - her må du gå inn) og tunet er nå bart for snø. Ane Marte har funnet frem baller og sandkasse, og gjort klart for våraktiviteter. Hinderløypa åpner etter påske, når isen er borte. Bålplassene kan brukes, og se dere godt rundt, så finner dere nok hønene og kaninene også. 

Du kommer deg nesten helt frem til Sæteren Gård med bussrute 150 fra Oslo. Eller parker bilen på Øverland Parkering. 

Les alt om Sæteren Gård, barnas eget sted i Bærum. Les om påskejakt på Sæteren gård på facebook.
Følg Sæteren Gård på fb og Instagram.

Vi anbefaler: Les også artikkelen Påske i Oslo? For deg mellom 13 og 30.

Velkommen til påskeeggjakt på Sæteren Gård
Velkommen til påskeeggjakt på Sæteren Gård Foto: Gorm Nodland
Ut på tur - til fots i lavere strøk.
Ut på tur - til fots i lavere strøk. Foto: Lisbeth Hildremyr

Skrevet av Siri G. Bekkhus 11. april 2019