Turtips: Oktober i fjellet 

Oktober ved Gjendesheim Turisthytte i Jotunheimen.
Oktober ved Gjendesheim Turisthytte i Jotunheimen. Foto: Anne K. Taagvold, Gjendesheim

Du kan fremdeles nyte høsten på Gjendesheim Turisthytte ved vakre Gjende og Bessegge eller vandre i ville, vakre Aurlandsdalen og overnatte på Aurlandsdalen Turisthytte Østerbø.

Vi har et par virkelig gode nyheter fra høstfjellet: Gjendesheim Turisthytte holder åpent ut oktober for de som forhåndsbestiller. Og Historisk vandrerute Aurlandsdalen er nylig åpnet - og turisthytta i Aurlandsdalen er åpen til og med 14. oktober. 

Aurlandsdalen Turisthytte Østerbø og Historisk vandrerute Aurlandsdalen

Aurlandsdalen Historiske vandrerute ble åpnet offisielt 23. september. Ruta går fra Østerbø til Vassbygdi via Vetlavatnet. Denne ruta er lettere og mindre bratt enn den som går om Bjørnstigen. Ruta gjennom Aurlandsdalen var i tidligere tider et viktig  bindeledd mellom Øst- og Vest-Norge, og er en godt etablert tursti. Nå blir dalens historie, kulturminner og kulturlandskap lettere tilgjengelig som Historisk vandrerute. Skilt og informasjonstavler underveis og formidling på nett kommer til å gi fotturistene en bedre opplevelse. Her er det gamle støler og fjellgårder, og på flere av dem står husene fortsatt - takket være godt vedlikehold. 

Dette sjeldent vakre og ville dalføret med tilhørende høyfjell, med rike beiter for bufe og villrein, har i uminnelige tider hatt stor verdi. Så sent som i 1850 var det i alt ti gårdsbruk og husmannsplasser i Aurlandsdalen. Naturelskere av alle slag har skildret dalen. Denne ruta går langs elva, og følger det som var kløvveien til Østerbø og Steinbergdalshytta til utpå 1970-tallet.

Lise Havik jobber med rutene i DNT Oslo og Omegn. Hun er glad for at denne delen av Aurlandsdalen er blitt Historisk vandrerute.   - Dette medfører utvilsomt at flere kommer til å gå ned dalen og få oppleve denne fantastiske turen og den storslåtte naturen, hvor du nå kan lese om historien og kulturen undervegs, sier Lise.

Les hele turbeskrivelsen på ut.no: Historisk vandrerute Aurlandsdalen.

På Aurlandsdalen turisthytte Østerbø kan du overnatte ut uke 41, altså til 14. oktober. 

- Aurlandsdalen er strålende fin å gå, også i oktober! Her er dessuten mange muligheter for lek og aktiviteter på tunet, vi har utlån av båt, kanoer og fiskestenger, vi har Natursti og ikke minst god mat og peiskos, sier vertskap Olav Slettebakken.

Bestill opphold på Aurlandsdalen Turisthytte
Les om Aurlandsdalen Turisthytte Østerbø / Aurlandsdalen Turisthytte Østerbø på ut.no

Aurlandsdalen Turisthytte Østerbø
Aurlandsdalen Turisthytte Østerbø Foto: Fred Lorang Larsen
Fra Historisk vandrerute Aurlandsdalen høsten 2018.
Fra Historisk vandrerute Aurlandsdalen høsten 2018. Foto: Louise Brunborg-Næss

Gjendesheim Turisthytte utvider åpningstidene

Gjendesheim var betjent til og med 7. oktober. Fordi så mange ønsket lengre åpningstider, holder Gjendesheim åpent fram til 1. november for gjester som forhåndsbestiller.

I denne perioden vil hytta være stengt på dagtid når det ikke er gjester, men tilbyr seng, middag og frokost til alle som sender inn bestilling.  Hva med en høsttur over Besseggen? Småviljakt? Kosetur med peis og god middag? Høsten kan være den fineste tiden på Gjendesheim og i området rundt!

Bestill plass på Gjendesheim.
Følg Gjendesheim på FB.
Les mer om hytta: Gjendesheim sin nettside. Om Gjendesheim på ut.no

Så vakkert ved Gjende.
Så vakkert ved Gjende. Foto: Kristoffer Maele Thuestad
Ved Gjendesheim.
Ved Gjendesheim. Foto: Marius Dalseg Sætre

Les også den delen av artikkelen De gode tipsene for høstferie på fjellet som omhandler selvbetjeningshyttene, sommerbruer i fjellet og informasjon om hvor du kan henvende deg for turinformasjon.

Skrevet av Siri G. Bekkhus 10. oktober 2018