Kristine Stordal er frivillig:

Frivilligvervet har gitt meg så mye mer enn jeg kunne drømt om, forteller Kristine Stordal i dette intervjuet.
Frivilligvervet har gitt meg så mye mer enn jeg kunne drømt om, forteller Kristine Stordal i dette intervjuet. Foto: EIvind Haugstad Kleiven

– OsloOnsdag  er hjertebarnet mitt og har gitt meg fantastiske turopplevelser, turlgede, lærling, mestringsfølelse og venner for livet, forteller Kristine i dette portrettintervjuet.

- På DNTs høstmøte i 2018 mottok du prisen som “Årets ildsjel 2018”, blant annet for ditt arbeid med OsloOnsdag. Hvorfor valgte du å bli frivillig i DNT? 

– Jeg har vært frivillig i DNT i overkant av to år. Høsten 2016 meldte jeg meg på et ambassadørkurs fordi jeg var litt nysgjerrig på DNT, og fordi jeg håpet at det kunne være en fin mulighet til å bli kjent med folk som har litt av de samme interessene som meg.  
I januar 2017 ble jeg kontaktet av Ung-administrasjonen som lurte på om jeg ville komme på en frivilligkveld i Bystua på Friluftshuset, og etter det har det egentlig bare ballet på seg. Og jeg er så glad for at jeg tok turen til Friluftshuset den januarkvelden. Frivilligvervet har gitt, og gir meg, så mye mer enn hva jeg kunne drømt om: Fantastiske turopplevelser, massevis av turglede og engasjement, læring, mestringsfølelse, og ikke minst venner for livet.  

- Hvilke frivilligroller har du i DNT Oslo og Omegn? 

– Hjertebarnet mitt er OsloOnsdag, som jeg er koordinator for. I enkelte perioder går det ganske mye tid, men i snitt bruker jeg mellom en og to timer i uken på OsloOnsdag. I tillegg til koordinatorvervet er jeg turleder, og ca. en gang i måneden er jeg frivillig vertskap i Bystua på aktiviteter som foregår der.  

- Hva tenker du om frivilligheten i DNT? 

– At måten jeg ble tatt imot på, både av de andre frivillige og av administrasjonen, har hatt stor betydning for mitt videre engasjement i DNT. Fra første stund har jeg opplevd et solid fellesskap der jeg har fått lov til å være meg selv fullt ut. Med rom for å være seg selv, kommer også viljen til å by enda mer på seg selv, og det er gjerne da de gode ideene og iveren etter å skape noe kommer. Sammen gjør vi hverandre gode.  

– Og det er nettopp dette jeg ser på som unikt med frivilligheten i DNT, at vi frivillige har dette fellesskapet. Det viktigste er selvfølgelig å drive og utvikle tilbudet for unge i Oslo, men det er så mye morsommere når man gjør det sammen med en bra gjeng. Og jeg tror dette er en viktig grunn til at mange av deltakerne vi har hatt med på turer og andre aktiviteter tidligere, både har blitt frivillige i DNT og har tatt turlederkurs.  

- OsloOnsdag er blitt veldig populært, hva tror du kan være årsaken? 

– Først av alt må jeg si at jeg er utrolig stolt over det vi har klart å skape med OsloOnsdag, og det er takket være alle de fantastiske frivillige turlederne som stiller opp uke etter uke at vi klarer å levere et så bra turtilbud for unge i Oslo.  

Jeg tror litt av nøkkelen til at vi har lykkes er at det er såpass lavterskel og forutsigbart. Jeg vet selv hvor vanskelig det kan være å komme seg ut på tur etter jobb eller skole, men når man bare kan møte opp i turklær ved Tigern kl. 17.30 ca annenhver onsdag og vet at man møter en trivelig gjeng å gå på tur med, så er det litt lettere å komme seg ut.  

I tillegg tror jeg at variasjonen i type turer, der vi også forsøker å vise frem mindre kjente deler av Oslo-marka, er med på å trekke folk. Det som kanskje har overrasket meg mest er hvor mange som aldri har vært i Østmarka før, og som “oppdager” Østmarka gjennom OsloOnsdag.  

- Har du noen favoritturer eller hendelser fra OsloOnsdag? 

– Vi har hatt snøballkrig på toppen av Vettakollen i mai til latterkrampen tok oss. Vi har sett en haug med nydelige solnedganger og vi har hatt med oss 15 deltakere rundt Lutvann i tidenes regnvær. Vi har blitt overveldet med nærmere 60 deltakere på enkelte turer. Hver tur er unik på sin måte.  

- Hva liker du best med Oslo som turmål? 

– Noe av det jeg liker aller best med Oslo er at skogen aldri er mer enn en 20 minutters buss- eller T-banetur unna. Og ikke minst har Oslomarka noe for enhver smak: Du kan sno deg inn i dype eventyrskoger eller opp til flotte utsiktspunkter. Du kan gå korte turer og lange turer. Og du kan sove på en DNT-hytte, i telt eller under åpen himmel og rekke jobb klokken ni neste dag. Altså, i hvor mange andre storbyer kan du gjøre dette? 

- En oppfordring på tampen? 

– Kom deg UT! Lavterskeltur er også tur, og disse turene gir ofte en mestringsfølelse og motivasjon til å stadig å utvide horisonten og utforske enda litt mer. Ikke gå i fella med å ta de samme turene uke etter uke til du går lei. Dra på oppdagelsesferd i et område du ikke har vært før – Oslo har skjulte perler som fortjener å oppdages. Og hvis du har mulighet: Bli frivillig i DNT. Jeg skulle ønske at jeg kunne skru tiden 10-15 år tilbake så jeg kunne blitt aktiv i DNT myyyye tidligere, avslutter Kristine. 

Alle i alderen 13-30 år er velkomne på OsloOnsdag-turene.
Alle i alderen 13-30 år er velkomne på OsloOnsdag-turene. Foto: Sindre Nikolai Aker

Om OsloOnsdag 

  •  Lavterskelturer i nærmiljøet 
  •  2. hver onsdag kl 17.30 
  •  Møt opp ved Tigeren, Jernbanetorget 
  • Alle fra 16–30 år 
  • Følg DNT ung Oslo på FB - her annonseres OsloOnsdag-turene.
Mot Lutvann.
Mot Lutvann. Foto: Ida Mathisen

De to siste turene før sommerferien:

OsloOnsdag 5. juni

Denne turen går til Store Åklungen. Her blir det mulighet for overnatting, og derfor er det påmelding denne gangen.

Vi møtes som vanlig ved Tigern på Jernbanetorget kl.17.30. Se etter turleder i rød jakke/vest.Herfra tar vi t-banen til Sognsvann hvor turen starter. Herfra går vi langs vestsiden av vannet en liten kilometer før vi tar av på blåmerket sti og følger denne ca. 5 km, helt inn til dagens mål: Store Åklungen. Turen går på grusvei og god sti og har ikke så altfor mye stigning. Returen går via grusveien som kommer fra Ullevålseter og ned til Sognsvann.
Kle deg etter været og ta på gode sko - ved regn vil det være våte og gjørmete partier. Husk også noe å drikke og bite i, samt sitteunderlag.

Les alt om og meld deg på OsloOnsdag:Tur til Store Åklungen (16 - 30 år) med overnatting.


OsloOnsdag 12. juni

Les alt om OsloOnsdag 12. juni: OsloOnsdag Tur rundt Lutvann (16 - 30 år) Dette er vårens siste OsloOnsdag-tur før vi tar sommerferie.

Foto: Marius Dalseg Sætre

Du kan også lese denne artikkelen i NÆR turinspirasjon 2019