DNT blir vertskap for nytt turistveganlegg på toppen av Valdresflye

Illustrasjon Knut Hjeltnes
Illustrasjon Knut Hjeltnes

Omsider er det klart at DNT Oslo og Omegn gikk seirende ut av konkurransen om å drifte Statens vegvesens planlagte servicebygg som skal bygges langs den nasjonale turistveien over Valdresflye.

– Det har vært en åpen konkurranse der det til slutt stod mellom to hovedaktører og hvor DNT Oslo og Omegn gikk seirende ut, forteller Werner Harstad, sjefsarkitekt i Statens vegvesen.

Hvorfor falt valget på DNT Oslo og Omegn?

– DNT Oslo og Omegn hadde et spennende driftskonsept for dette anlegget. Det har også vært viktig for oss at DNT er en landsdekkende organisasjon som har hytter og anlegg langs de fleste av de nasjonale turistvegene. Vi har allerede samarbeidet med DNT om informasjon og rutevalg på noen av våre sentrale turistvegpunkt, og ser potensialet for ytterligere samarbeid når bygget på Valdresflye får DNT-logoen på døra, forteller Werner Harstad, sjefsarkitekt i Statens vegvesen.

DNT har en lang og god tradisjon for tilrettelegging, aktiviteter og service for fjellturistene, men de tør også å tenke nytt og utradisjonelt, slik som planene for Tungestølen i Sogn og Fjordane viser.

-Vi håper at det nye bygget på Valdresflye kan bli en høyfjellstasjon der det utvikles gode aktiviteter med både folkehelse og miljø i fokus. Bygget har en kostnadsramme på 29.5 mill i et spleiselag mellom Øystre Slidre kommune, Oppland fylkeskommune og Statens vegvesen. Planen er at bygget skal stå ferdig til sesongen 2018, sier Harstad.

Illustrasjon Knut Hjeltnes
Illustrasjon Knut Hjeltnes
Dette området er så mye mer enn bare Besseggen. Her er det Via Ferrata, det er ikke langt til rafting i Sjoa, det er toppturmuligheter her sommer som vinter og det er perfekt for vårskiturer ​​​​​​Jan Erik Reiten, eiendomssjef i DNT Oslo og Omegn

«Flye 1389»

Bygget er planlagt driftet i nært samarbeid med Gjendesheim Turisthytte som ligger ved Gjende, knappe 15 minutters kjøring unna. Gjende er kjent som kanskje Jotunheimens vakreste innsjø med sin irrgrønne farge, omgitt av ville fjell. I vestenden ligger Gjendebu, på nordsida ligger Memurubu og ved østenden ligger Gjendesheim.

Bestyrer på Gjendesheim, Marius Haugaløkken, gleder seg stort over mulighetene dette medfører.

– Først og fremst er bygget veldig spennende rent arkitektonisk. Det vil få en unik beliggenhet på taket av Valdresflya med utsikt rett inn i Jotunheimen. At man nå får opp et servicesenter der vil gjøre at vi treffer mange flere målgrupper og føre til at dette blir like mye et inspirasjonssenter. Her kan vi formidle alle mulighetene som er i området, forteller Haugaløkken.

Han er klokkeklar på at dette blir et sted som skal speile tradisjonene på begge sider av fjellet. For lokale mattradisjoner og lokale råvarer skal stå i fokus.

– Vi skal gi et mattilbud som tar utgangspunkt i lokal mat og lokale råvarer i tråd med det som DNT og Gjendesheim har satset på de siste årene, sier Haugaløkken.

Illustrasjon Knut Hjeltnes
Illustrasjon Knut Hjeltnes

Inspirasjonssenter
– Med vår kunnskap om fjellet og aktiviteter så skal vi inspirere de som reiser forbi til å bruke både DNT-tilbudet og andre tilbud i området. For dette området er så mye mer enn bare Besseggen. Her er det Via Ferrata, det er ikke langt til rafting i Sjoa, det er toppturmuligheter her sommer som vinter og det er perfekt for vårskiturer, sier leder for hytte- og ruteavdelingen i DNT Oslo og Omegn, Jan Erik Reiten.

Nasjonale turistveier
Valdresflye er en av 18 nasjonale turistveier som tar deg gjennom vakker norsk natur der opplevelsene forsterkes med nyskapende arkitektur og tankevekkende kunst på tilrettelagte utsiktspunkt og rasteplasser. Turen over Valdresflye byr på en ekte på høyfjells- og viddeopplevelse. Området rundt det kommende bygget brukes intenst om våren til vårskiløping og er et yndet utgangspunkt for turer til Rasletind. Biltrafikken topper seg i juli med ca. 2300 kjøretøy i døgnet.