Her er du garantert plass i påska

Grimsdalshytta - Dørålseter
Grimsdalshytta - Dørålseter Foto: HIlde Løken Magnussen

Det viser seg at over 750 000 nordmenn drar på påskeferie. Man tenker gjerne da at det er så godt som umulig å sikre seg en påske i hytteveggen, men frykt ikke. Vi gir deg de skjulte hytteperlene der du er garantert plass.

Påsken nærmer seg med stormskritt og postkortbildene flommer over på sosiale medier. Solen som smiler ned på den hvitkledde, endeløse vidda. De snøkledde toppene som majestetisk strekker seg mot himmelen. Utferdstrangen treffer deg momentant som et slag midt i solar plexus.

«Jeg skulle planlagt påsken bedre», er noe mange ergrer seg over i disse tider når bildene fra fjellet skyller inn over sosiale medier. Fortvil ikke, det er fortsatt ledig plass på påskefjellet. 

Her er en liste til deg som ikke har master i logistikk. Her er en liste til deg som ikke planlegger flere måneder fram i tid. Her er listen for deg som liker å ta ting på sparket. Her er listen over hytteperlene der du er garantert plass. 

Så pakk sekken, finn fram skia og reis til fjells. 

1. Gjendesheim (Jotunheimen Øst)

Som selve flaggskipet blant DNTs hytter ligger Gjendesheim vakkert plassert ved foten av Besseggen. Med over 40.000 besøkende på Besseggen i fjor er det ofte forventet at Gjendesheim vil være overfylt fra den åpner i februar til den stenger i oktober. Men legger du turen til Gjendesheim i påsken er det stor sjanse for at du kan får godt med plass både på hytten og på turen opp til Besseggen. Om du har satt av flere dager og har planlagt langtur i påsken er turen fra Gjendesheim til Liomseter (via selvbetjeningshyttene Oskampen og Storekvelvbu).

ADKOMST:
Helårsvei fra Vågå/Otta og Sjoa i Gudbrandsdalen.

2. Skogadalsbøen (Jotunheimen Vest)

Skogadalsbøen er stedet for deg som vil oppleve det gode, gamle fjellmiljøet midt i Jotunheimen. De første fjellvandrerene i 1888, blant annet britiske Cecil Slingsby og hans følge av tindebestigere bodde på hytta, det samme gjorde også Edvard Grieg – ikke bare èn, men flere ganger. Med sin vakre lokasjon ved foten av Gjestvasstind og Fannaråken er Skogadalsbøen et flott utgangspunkt for flere fine toppturer.

ADKOMST:

Ta tog til Otta, videre med buss til Bøverkinnhalsen. Herfra er det en skitur på ca. 16 km til Krossbu/Sognefjellshytta (mulighet for overnatting). Herfra er det ca. 13 km langs kvistet løype til Skogadalsbøen. Ofte brøyter de også til Krossbu til påske.

3. Gjendebu (Jotunheimen Øst)

Gjendebu ligger vakkert til i den innerste enden av Gjende, midt i hjertet av Jotunheimen. Gjendebu er DNTs eldste turisthytte, bygget i 1871. Siden har hytta blitt utvida og ombygget mange ganger, og den har i dag moderne fasiliteter. Med sin beliggenhet på 990 moh. ligger den i skjæringspunktet mellom høyfjell og skog, med tinder og breer i overdådig utvalg i alle retninger.

ADKOMST:
Vinterstid er reisemåten den samme som til Gjendesheim og derfra videre over Gjende. Alternativt med beltebil til Fondsbu og derfra 15 km på ski til Gjendebu. 

4. Svukuriset (Femundsmarka)

Midt i Femundsmarka nasjonalpark ligger den ombygde fjellgården Svukuriset klar til å ta imot deg og lose deg inn i villmarksriket. Synes du det ser gøy ut å skli over snøflatene, kjenne stillheten bare brutt av hviskingen til sledemeiene og hundens pust? Da er Svukuriset den rette destinasjonen for deg. Hytta er også et fantastisk utgangspunkt for turer både for den som skal gå fra hytte til hytte, men også for deg som vil bo der fast noen dager for å samle krefter i de vakre omgivelsene. ADKOMST:
Kjør til Elverum, videre til Trysil og til Drevsjø. Fra Drevsjø kjører du knappe 5 km mot Røros, ta så av mot Sorken/Elgå og kjør helt til Elgå. Det er ca 5 timer å kjøre fra Oslo til Elgå. Her er det stor parkeringsplass, Langtidsparkering. Det koster kr 25,- pr døgn. Videre er det gått opp løype inn til Svukuriset, ca 8 km. Løypa starter i Risveien, følg så små gule skilt.

5. Sota Sæter/Nørdstedalseter (Breheimen)

Vest av Jotunheimen ligger en av Norges skjulte perler og venter på påsketuristene.  At naturen har vært gavmild med Breheimen er det ingen tvil om. Man finner et landskap som på mange måter er enestående og preget av store kontraster. Med alt fra frodige stølsdaler til karrig høyfjell og isbreer framstår Breheimen som en av Norges mest varierte nasjonalparker med et bredt spekter av naturopplevelser å by på. Med Sota Sæter i nord og Nørdstedalseter i sør er det mange muligheter i denne fascinerende fjellkjeden. DNT-hyttene åpner også opp for turglade påsketurister som ønsker å legge ut på hytte-til-hytte-tur i høytiden. Langturen fra Breheimen til Jotunheimen er en uforglemmelig påskeklassiker, men turen fra Sota Sæter til Nørdstedalseter kan i seg selv være mer enn godt nok.

ADKOMST SOTA SÆTER:
I påsken går det DNT-buss fra Oslo enkelte dager. Ellers blir det med bil til Otta, videre til Lom og Skjåk og inn Bråtådalen til Sota Sæter. Mer info om adkomst på hytta sine hjemmesider.

ADKOMST NØRDSTEDALSETER:

Buss eller bil til Sota Sæter. Det går DNT-buss fra Oslo til Sota Sæter i påsken. Herfra er det ca. 27 km kvistet løype til hytta. Det er også kvistede løyper fra Turtagrø og fra Krossbu/Sognefjellshytta. Du kan ta buss fra Oslo eller Bergen via Sogndal til Fortun. Herfra med bil/drosje videre til Turtagrø.

6. Grimsdalshytta (Rondane)

Fra Grimsdalshytta har du et utrolig skue mot Rondane med sine majestetiske topper. Terrenget rundt hytta er usedvanlig lettgått og det er mange flotte turmuligheter rundt Grimsdalshytta. Et utmerket valg for barnefamilier.

ADKOMST VINTER:
Med bil til Dovre og forbi Bjørkheim så langt veien er brøytet. Eventuelt tog til Dombås hvor bestyrer kan hente etter avtale (i god tid). Person- og bagasjetransport fra Bjørkheim, ca. 20 km langs kvistet rute

Gjendesheim i vinterdrakt.
Gjendesheim i vinterdrakt.
Skogadalsbøen
Skogadalsbøen Foto: Kjell Hjellødegård
Gjendebu
Gjendebu
Femundsmarka.
Femundsmarka.
Sota Sæter Foto DNT Oslo
Sota Sæter Foto DNT Oslo
Usikt fra Nørdstedalseter
Usikt fra Nørdstedalseter
Utsikt fra Grimsdalshytta
Utsikt fra Grimsdalshytta