Årets ildsjeler er kåret - se hvem som fikk pris

Henning Hoff Wikborg tok seg tid til en liten prat med de nybakte ildsjelvinnerne, her er med Steinar Lauritzen som alltid står på og bidrar.
Henning Hoff Wikborg tok seg tid til en liten prat med de nybakte ildsjelvinnerne, her er med Steinar Lauritzen som alltid står på og bidrar. Foto: Linn Holstad Hines

Det ble et rørende øyeblikk da årets ildsjelpriser skulle deles ut på Vår Dag. Midt på dagen mellom masse flotte aktiviteter var det satt av tid til å hylle årets ildsjeler som har blitt stemt frem av de frivillige selv.

Vår Dag på Breivoll – en dag viet til de frivillige

Det var rett i underkant av 300 frivillige som møtte opp på de frivilliges dag, og her var det muligheter for deltakerne å bli med på masse aktiviteter, foredrag og kurs gjennom hele dagen.  

-Jeg er strålende fornøyd med arrangementet. Det gikk over all forventning. Været var med oss, vi hadde med våre rause og inkluderende ansatte, flinke kursholdere, og ikke minst positive og nysgjerrige frivillige. Jeg håper de frivillige føler de ble feiret på skikkelig måte! Forteller en fornøyd frivillgkoordinator Marte Guldvog, prosjektlederen for Vår Dag på Breivoll Gård.

Mange frivillige møtte opp på Vår Dag på Breivoll Gård.
Mange frivillige møtte opp på Vår Dag på Breivoll Gård. Foto: Linn Holstad Hines

En rørende utdeling av ildsjelpriser

Det var ikke vanskelig å se hvor mye det betød for de frivillige å få en slik pris. Deres brennende ønske om å bidra til felleskapet og gjøre en innsats blir godt lagt merke til.

Årets ildsjeler er stemt frem av de frivillige selv og de som stakk av med den gjeve tittelen som Årets Ildsjel er: Åse Irene Haugseggen, Tove Hørup, Marit Torblå Karlsen, Halvor Bjønnes, Steinar Lauritzen, Sigrid Bellamy, Terje Thurmann-Moe, Freddy Øyen, Torill Bjørnsen, Frederik Emil Juul & Mathias Dudek. Det er med stor glede og takknemlighet at DNT Oslo og Omegn tildeler dere disse prisene, gratulerer så mye! ❤

Årets vinnere av Ildsjelprisen som var tilstede under overrekkelsen:  Øverst fra venstre: Halvor Bjønnes, Terje Thurmann-Moe, Freddy Øyen, Steinar Laurtizen, Nederst fra venstre: Sigrid Bellamy, Tove Hørup, Marit Torblå Karlsen og Torill Bjørnsen
Årets vinnere av Ildsjelprisen som var tilstede under overrekkelsen: Øverst fra venstre: Halvor Bjønnes, Terje Thurmann-Moe, Freddy Øyen, Steinar Laurtizen, Nederst fra venstre: Sigrid Bellamy, Tove Hørup, Marit Torblå Karlsen og Torill Bjørnsen Foto: Linn Holstad Hines

Her kan du les alle begrunnelsene:

Åse Irene Haugseggen og Tove Hørup        
To damer som har bidratt på flere dugnadsarenaer i marka. Visstnok har disse hengt sammen som erteris og bidratt med uvurderlig innsats som hyttetilsyn på Nydalshytta og Fjellvang. Og utedoen har vist aldri vært renere enn da dette radarparet hadde ansvaret. De har også vært aktive på fjellet i dugnadsgruppa i Nittedal turlag. Og etter hvert ble de også viktige for de nye hyttene på Gressholmen. De klager aldri – de gjør en jobb som ikke merkes – men gjett om det merkes dersom den ikke blir gjort! Når Veslefjellbua og Brebua skulle klargjøres før åpning - stilte opp og jobba så svetten silte. De bar vedsekker, hermetikk, vaska og skrubbet. Sto opp grytidlig for å begynne på an igjen. 

Det er med stor glede og takknemlighet at DNT Oslo og Omegn tildeler Åse og Tove prisen som årets ildsjeler 2022.

Marit Torblå Karlsen 
Neste kvinne ut er en som utvist en enestående dugnadsinnsats i 2021 - i likhet med de foregående årene. Hun er turleder og organisatorisk ansvarlig for en av våre tre Aktiv i 100 grupper, hver fredag kl. 11 og hun deltar som turleder også på vår Aktiv i 100 gruppe på onsdager kl. 11. I tillegg er hun også turleder på seniorturene i Oslo med 9 oppsatte turer for sommeren 2022. For 2021 var dette tilbudet mye av og på, så jeg vet ikke hvor mange det ble det året uten å spørre henne direkte. Hun er turleder på seniorbussen, med samme kommentar som ovenfor. Hun er/har vært turleder for flere av DNT OO sine sommerturer i fjellet for barn og voksne. Hun er et meget engasjert medlem i dugnadsgjengen på Sæteren gård, og tar rett som det er et ekstra skift i kafeen på låven også. Hun er den første som melder seg hver gang turlaget søker etter frivillige til en dugnad eller et arrangement

Kort sagt: Marit er tilnærmet heltidsfrivillig for DNT!

Halvor Bjønnes          
En mann nå i flere år etter at han gikk over i pensjonistenes rekker vært en fantastisk ressurs for DNT OO. Han ble med på Skar, og en så raskt hva som bodde i denne mannen. Han tar turen fra Drøbak fast to ganger i uken gjennom hele året. Han er en skikkelig handyman, og har kjennskap til mye av de oppgaver vi gjennomfører på Skar. Da Breivoll ble kjøpt, ble Halvor umiddelbart med og tok en ledende rolle i dugnadsgruppa der ute, det var jo på tirsdag, den dagen var jo ledig. Han er en god link inn mot Skar miljøet og koordinerer oppgavene der ute. Han har ledet arbeidet med begge gapahukene, og bidratt stort ved oppsettelsen av sovehuset, både med lafting, snekring, bygging av møbler og ikke minst maling. Så ter dager i uken står han på. Ikke nok med det så har han også ledet fjelldugnader de siste åra. Halvor er en dyktig, kunnskapsrik, humørspreder som alltid ser muligheter i de oppgavene som skal gjøres. Han legger listen høyere og høyere på sitt eget bidrag, og tilegner seg ny kunnskap som kommer oss alle til gode. Halvor oppfyller alle krav til å bli årets ildsjel. En sann ambassadør.

Steinar Lauritzen       
Så til en av våre ivrige turledere. Vi ser han stadig i sosiale medier og på FB-gruppa til Turlederne. Positiv og hyggelig og alltid klar for å ta med folk på tur.  Steinar er aktiv i nærområde og i fjellet. Han takker alltid ja til nye utfordringer. Han stiller som aktivitetsleder/turleder både på Gjendesheim og Bjørnhollia. Han er også turleder i Lørenskog Turlag og han er kajakkinstruktør. Til og med når foten var i gips inviterte han til tur. Da ble det padling! Steinar har virkelig stått på og bidratt, både i 2020 og 2021, har vi lagt merke til at han har gjort en ekstra innsats. Han opprettet også en Spleis for DNT Oslo og Omegn da vi "gikk ned for telling" i pandemien. En skikkelig god ambassadør, rett og slett.

Sigrid Bellamy           
Så til en annen aktiv turleder. En som visstnok har vært med som turleder så lenge vi kan huske. Altså 15 år. Hun ble tidlig pensjonist, og meldte seg da heldigvis som frivillig i DNT Oslo og Omegn. Hun startet som turleder for fjellturer. Nå er hun aktiv i seniorgruppa og hun stiller alltid opp når det er noe ekstra. Hun er med på turbussen, og på ulike nærturer. Hun er alltid med som hyttevakt på DNT hytta på Norsk Folkemuseum. Er også med på ulike BT arrangement og hun har tatt aktivitetslederkurs for å heve sin kompetanse på lek og moro med barna. Hun er også turleder på Internasjonale turer. Dette er en kvinne som er engasjert med DNT-tilbudet flere ganger hver eneste uke, hele året. Hun har stor kunnskap om tilbudet vårt og hun er en super ambassadør for DNT.

Terje Thurmann-Moe og Freddy Øyen        
De har begge vært svært aktive og ivrige dugnadsarbeidere for Ås turlag helt siden turlaget ble opprettet i 2014.  De tar initiativ til å rydde og merke stier i kommunen, og har arbeidet med planlegging, forberedelser, kontakt med grunneiere i forkant, og de møtes stort sett hver uke for å jobbe praktisk med stiryddinga sammen med stiryddegruppa.  Nye stier som ble merket i 2021 er "Salsteinrunden", en rundløype i grenseområdene mellom Ski og Ås. Dessuten merket de ferdig en sti mellom Ås sentrum og Ski sentrum.  I tillegg har de laget og satt opp rastebord langs den tidligere merkede Breivoll kultursti og Kyststien ved Breivoll.  De har også jobbet med utbedring, bygging av klopper, rydding etter rotvelt og vindfall langs allerede merkede stier.  Det nyeste prosjektet som de er i gang med, er stiprosjektet "Alle veier fører til Breivoll".  De har begge to lagt ned enormt med dugnadstimer for Ås turlag.

Torill Bjørnsen           
Torill har ikke vært aktiv som frivillig i DNT Oslo og Omegn så lenge, men jammen har hun rukket mye. Hver onsdag hele året gjennom, er hun å finne på Skar leir sammen med de andre i Trelauget. Vedkløyving, legge i sekk, og lemping av vedsekker står ofte på programmet og Torill sier bare at hennes treningssenter ligger innenfor gjerdene på Skar. Dersom Trelauget blir spurt om å hjelpe til på Gressholmen, ja, da er Torill å finne der. Er det en gjeng på Myrsetra, ja, så er hun med der også! På tirsdager er hun fast deltaker i dugnadsgjengen på Breivoll Gård. Hun setter seg sist til lunsjbordet – og reiser seg først for å jobbe videre. Torill liker å holde på med flere oppgaver. Hun elsker å hjelpe bestyrer Anne Langhus på Breivoll Gård med alt som skal gjøres der. Vi kan nevne: vasking, maling, rydding, feiing, personlig interiørkonsulent for bestyrer Anne. Anne er veldig fornøyd med Torills innsats. Her har Torill først vært interiørkonsulent og valgt den fine grønnfargen – for deretter å gyve løs på selve malerjobben. Hun er ei positiv dame – som også får andre med på jobber som de i utgangspunktet er litt lunkne til. Dette er en uvurderlig egenskap.

I tillegg har Torill vært med i dugnadsgruppa på fjellet en årrekke. Hun er av den pliktoppfyllende typen som ikke gjør noe ut av seg – men gjør en fremragende jobb, sier Lise Havik. Torill er gull verdt for foreningen!

Frederik Emil Juul      
Han er en meget tro og engasjert turleder som sitter i styret i vandregruppa 26-45 og en veldig aktiv fjellsport turleder. Han holder veldig mange turer, både nærturer og fjellturer og er en fantastisk frivillig ressurs i DNT Oslo og Omegn.

Mathias Dudek          
Gir mye av seg selv til Dnt! Er med på alt mulig. Engasjert, ivrig, står på, og inkluderende. Mathias har sittet i DNT ung styret, er kursholder for turlederstigen, jobbet flere år med BaseCamp, rekrutterer andre frivillige, arrangerer sosiale samlinger og turer, positiv, sosial, sprudlende, trygg og stor kompetanse innen turledelse og førstehjelp, stiller opp på arrangementer som grønn fredag og mye mer.

Breivoll Gård åpner låvedørene for allmennheten

Under arrangementet av Vår Dag var det også offisiell åpning av Breivoll Gård sin nye storstue - Låven, et praktbygg med godt med overnattingsplasser til gjester. Les mer om det nye låvebygget her.

Skrevet av Linn Hines 31. mai 2022