Bestyrerparet Anne Langhus og Tore Bye på Breivoll Gård er stolte av å vise frem sitt nye praktbygg på gården
Bestyrerparet Anne Langhus og Tore Bye på Breivoll Gård er stolte av å vise frem sitt nye praktbygg på gården Foto: Linn Holstad Hines

Full begeistring: Breivoll Gård har fått låven sin tilbake!

I flere år har gårdstunet på Breivoll Gård stått uten låvebygg, men nå etter to år med intens jobbing har bygget blitt realisert. Endelig kan vi juble over et nytt og flott overnattingstilbud i Indre Oslofjord og bestyrerne på Breivoll Gård er glade for å kunne utvide sitt tilbud til publikum.

En flott markering med mange til stede

Søndag 22. mai ble det arrangert Vår Dag på Breivoll Gård og i rett i underkant av 300 frivillige var samlet og kunne være med på den offisielle åpningen av låven, i tillegg til besøkende og gjester som kom for anledningen. Henning Hoff Wikborg holdt en tale og bestyrerne Anne Langhus og Tore Bye fikk æren av å klippe over snoren – endelig er Låven erklært åpnet!

Endelig er gårdstunet komplett på Breivoll Gård
Endelig er gårdstunet komplett på Breivoll Gård Foto: Linn Holstad Hines

 En låve utenom det vanlige

Thomas With, arkitekt i DNT Oslo og Omegn har jobbet iherdig med prosjektet og er stolt, glad og selv imponert over hvordan prosessen har vært fra A til Å:
-Vi begynte med planleggingen i august 2020 og etter en anbudsrunde sent på høsten skrev vi kontrakt for et drøyt et år siden. I mai 2021 kunne gravearbeidet starte og nå et år senere åpner vi låvedørene til glede for alle.

I bygget er det benyttet gamle laftekasser i hver ende som gir hele bygget et innvendig særpreg.
I bygget er det benyttet gamle laftekasser i hver ende som gir hele bygget et innvendig særpreg. Foto: Linn Holstad Hines

Strenge krav til utformingen av bygget

Før lå det en låve der som ble revet av forrige leietaker med hensikt til å bygge en ny låve som et forsamlingshus. Det ligger i reguleringen at det skal være en låve om noe skal bygges. Den skal bære preg av å være en låve, det er strenge krav til utformingen av tunet på Breivoll Gård. Kommunen har vært strenge og har fått være med å sette preg på bygget, Fylkeskommunen har også være inne, så mange har vært med på å sette sitt preg på bygget. Thomas er veldig fornøyd med hvordan byggingen har godt til. -Vi kjenner hverandre godt gjennom flere prosjekter, det lett å gå i dialog og lage prosjekter når man har med folk som er vant til å jobbe sammen, ellers hadde det ikke vært mulig å få til noe slikt på denne måten.

Bærekraft med gjenbruk av bygningsmaterialer

En ide var å gjenbruke materialer, laft er veldig egnet til det, lar seg lett ta ned og sette sammen.
 – Hans Otto, har laftet mye for oss, han tar ned laftehus for å gjenbruke og han hadde et svalgangshus på lager - fra et gårdstun i Forset i Gausdal og en laftekasse fra en utmarkslåve fra en høydegård i Gausdal – disse har blitt brukt i den nye låven og dannet grunnlaget for utformingen av bygningsstrukturen med to laftekasser i hver ende, budet sammen med et moderne, teknisk bygg i midten. Bruken av to laftebygg ble ganske styrende for utformingen av bygget og det har ikke bare vært enkelt å få laftekasser inn i et moderne bygg. Men entreprenøren Øye og Knutsen tok utfordringen og løste dette godt.

De delene av bygget som er laftet med gjenbruksmateriealer unngår kravet til energi, det er ikke samme krav til isolasjon ved tradisjonsbygg, noe som gjør det mer miljøvennlig. - Laft er hyggelig å være inntil, det skaper en helt egen sfære, innbyr til å sette stemning. Låven har også en vindusinndeling med glugger plassert på gavlveggen for å slippe inn naturlig lys.  

Frivilliges dugnadsinnsats

Alle vinduene i soverommene er over hundre år gamle og restaurert på Skar av frivillige som ledd i et restaureringskurs av vinduer med en fagmaler. Man tar ut glassene av vindusruten, kitter på nytt med riktig maleteknikk og maling. Det pågikk i hele vinter på Skar. De frivillige har også snekret senger og småmøbler, bord og krakker til dette huset. - I dette prosjektet har de frivillige virkelig tatt eierskap, fått være med å bestemme og vært med i hele prosessen, det har vært et kjempebra samarbeid, forteller Thomas.

Vinduene er gjenbruk og er over hundre år gamle. Vinduene er nyrestaurerte av frivillige på Skar.
Vinduene er gjenbruk og er over hundre år gamle. Vinduene er nyrestaurerte av frivillige på Skar. Foto: Linn Holstad Hines

Låvebyggets innhold

Låven består av to deler gammelt laft, og en moderne teknisk del. Den ene laftedelen er et svalgangshus fra 1740 fra Forset i Gausdal. Her er det to like etasjer med ett familierom og tre tresengsrom i hver etasje. Inngangen til rommene er fra den åpne svalgangen mot tunet. Dette myker opp overgangen mellom ute og inne, slik at man er midt imellom begge steder på en gang.

Andre halvdel er tømmer fra en utmarkslåve, også i Gausdal, som har blitt til to multibruksrom for hengekøyeovernatting til ti personer og sosial aktivitet. Akkurat som at svalgangen myker opp overgangen mellom ute og inne, gjør også låvebrua det. Den er adkomstvei, utsiktsplattform og romdannende element i tunet. Det er spennende å bruke bygningselementene til å skape rom, og aktivitet i rommet, både ute og inne.

I midten bygget er alle de tekniske rommene med vann og ventilasjon samlet i dusjgarderober for kvinner og menn i to etasjer, samt toaletter og tørkerom. Dette gjør at de to tømmerdelene kan få være tradisjonsbygg.

Nå er det bare å bestille!

-Breivoll har fått låven tilbake og fått overnattingshuset sitt, med sårt tiltrengte våtrom, garasje og lagring. Vi skal være stolte, det er helt spesielt med en slik låve, ikke minst er det veldig fint for Breivoll, for gårdstunet og for området – nå har det blitt til glede for alle, avslutter Thomas.

For å bestille, kan du sende en epost til  breivoll@dnt.no frem til bestillingsside er klart. 


Les mer om Breivoll Gård på deres nettsider


Les mer om Vår Dag - se hvem som ble årets ildsjeler. 

Skrevet av Linn Hines 31. mai 2022